Uleiul din friteuză trebuie schimbat regulat pentru ca mâncărurile să aibă un gust bun. Dacă îl folosești de prea multe ori, poți strica gustul preparatelor. În plus, va crește riscul de a dezvolta diverse boli.
Friteuza este un aparat utilizat de multe persoane în bucătărie, în special pentru a prepara feluri de mâncare crocante, care se prăjesc în baie de ulei.
Persoanele care folosesc o friteuză trebuie să o întrețină, însă, în mod corespunzător. Schimbarea regulată a uleiului este necesară din mai multe motive. Dacă uleiul este refolosit de prea multe ori, textura preparatelor, dar și gustul acestora vor fi afectate. Mai mult, pot apărea probleme de sănătate, cu timpul.
Atunci când vrei să gătești legume fără pesmet sau panadă, poți să refolosești uleiul de 6 – 8 ori. În schimb, dacă prăjești în friteuză carne fără pesmet, cum ar fi aripioarele de pui, poți folosi uleiul de 3 – 4 ori.
În cazul în care felurile de mâncare pe care trebuie să le pregătești conțin pesmet sau aluat, atunci este recomandat să schimbi uleiul după doar două utilizări.
Uleiurile cu punct de fum scăzut, cum ar fi uleiul de măsline extravirgin, ar trebui să fie înlocuite după fiecare utilizare, conform nutriționiștilor.
Pentru a prăji alimentele, se recomandă utilizarea unui ulei cu punct de fum ridicat. cum este uleiul de floarea-soarelui, dar poate fi folosit și cel de rapiță. Aceste tipuri de ulei vor rezista mai bine la temperaturi înalte.
În momentul în care uleiul trebuie schimbat, vor fi mai multe semne la care trebuie să ai grijă. De exemplu, dacă friteuza scoate fum în exces înainte de a adăuga alimentele, atunci uleiul a ajuns la punctul de fum mai rapid decât în mod normal. Acesta este un semn că trebuie schimbat, întrucât uleiul a acumulat impurități.
Culoarea închisă a uleiului este un alt semn că acesta nu mai trebuie folosit. Dacă nu mai este limpede, atunci înseamnă că e momentul să îl înlocuiești. Totodată, mirosul neplăcut și puternic indică alterarea uleiului, semn că e timpul să îl arunci.
Din cauza impurităților care se acumulează în ulei, se poate forma un strat gros de spumă la suprafața acestuia atunci când îl reîncălzești. Spuma poate fi provocată și de prăjirea alimentelor congelate, precum și de supraîncălzire.
Cu toate acestea, spuma sau bulele de pe suprafața uleiului indică, de multe ori, faptul că acesta este vechi și că e timpul să îl arunci, notează realitatea.net.
Utilizarea constantă a uleiului învechit va compromite gustul alimentelor, dar vine și cu riscuri pentru sănătate. Dacă folosești de prea multe ori uleiul din friteuză, preparatele vor avea un gust amar sau neplăcut, din cauza resturilor arse.
Uleiul vechi are un punct de fum mai scăzut decât cel proaspăt. Acest lucru face să fie mai predispus la supraîncălzire sau aprindere accidentală. Acest lucru duce, implicit, la un risc mai mare de incendiu.
În uleiul vechi se pot forma compuși periculoși, precum grăsimi trans și radicali liberi. Acestea pot duce la creșterea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare.