News

Cât de des va trebui să ne vaccinăm contra Covid-19? Anunțul medicului Alexandru Rafila

14.02.2021 | 09:39
Cat de des va trebui sa ne vaccinam contra Covid19 Anuntul medicului Alexandru Rafila
ADVERTISEMENT

Medicul Alexandru Rafila consideră că vaccinarea împotriva Covid-19 ar putea să devină un element periodic din viața oamenilor. Membrul Organizației Mondiale a Sănătății face comparație cu gripa și explică care sunt motivele.

Există în continuare multe semne de întrebare legate de perioada de imunizare pe care o poate oferi un vaccin.

ADVERTISEMENT

Doi factori ar putea determina o vaccinare repetată. E posibil să apară tulpini noi și vaccinurile vor trebui să fie ajustate. Totodată, răspunsul nostru imunitar căpătat în urma vaccinării va avea o durată limitată, a explicat Rafila, la Digi24.

Cât de des va fi necesară vaccinarea contra Covid-19? Ce spune Alexandru Rafila

„Este posibil să avem cicluri de vaccinare similare cu cele pentru prevenirea infecției gripale, din două motive:  un motiv îl poate constitui variația antigenică, așa-numitele mutații, care pot duce la apariția unor tulpini noi și atunci ar trebui în fiecare an sau la doi ani, poate, asta e o chestiune pe care nu putem acum s-o stabilim, dar vaccinurile ar trebui să țină pasul cu aceste mutații, în cazul în care se dovedesc că nu mai sunt eficiente.

Asta este prima eventualitate. Cea de-a doua eventualitate este legată de persistența răspunsului imun, adică dacă persistența răspunsului imun va exista un an, doi ani sau trei ani. În funcție de această persistență a răspunsului imun după vaccinare, vor exista oportunități pentru administrarea acestei doze suplimentare periodic”, a arătat Alexandru Rafila la Digi24.

Membrul OMS consideră că testele anticorpi s-au perfecționat foarte mult. Există două elemente care contează, explică Rafila.

ADVERTISEMENT

„Primul este legat de faptul că se detectează acum anticorpii anti-Spike, adică împotriva proteinei S, chiar mai mult decât atât, sunt anticorpi neutralizanți, adică sunt exact cei care blochează porțiuni din proteina S, responsabilă de atașarea la o celulă.

Și putem avea – nu avem deocamdată teste exact cantitative, adică să vedem un titlu de anticorpi, ci avem teste semi-cantitative, care arată un grad de intensitate al reacției mai degrabă decât un nivel, o cantitate, de anticorpi”, adăugat profesorul

ADVERTISEMENT

„Am auzit foarte multe comentarii și unii ziceau domnule, eu am 10, alții ziceau că au 200, alții ziceau că au 800, e mult, e puțin? Depinde întotdeauna de referință, de valoarea prag, adică ar fi bine să se uite care este valoarea prag înscrisă pe buletinul de analize și să compare rezultatul obținut cu acea valoare prag. Adică dacă cineva are o valoare prag de 0,5 și dacă are un rezultat de 10, înseamnă ca are un nivel de anticorpi relativ important”, a explicat medicul Alexandru Rafila.