ADVERTISEMENT
Life

Cât de diferite sunt femeile de bărbații? 5 avantaje ale organismului feminin

Autor: Magda Anghel | 09.04.2021 | 11:59
Cât de diferite sunt femeile de bărbații? 5 avantaje ale organismului feminin
Femeile sunt superioare bărbaţilor - este concluzia medicului și cercetătorului american Sharon Moalem, cu o experiență de peste 25 de ani în studierea utilizării diferențiate a materialului genetic. Sursă foto: Hepta

Diferențele fizice dintre femei și bărbați sunt evidente pentru oricine, dar te aşteptai ca acestea să fie foarte profunde și, mai mult, să aducă avantaje certe organismului feminin?

ADVERTISEMENT

Medicul şi cercetătorul american Sharon Moalem demonstrează, cu argumente științifice, faptul că femeile reprezintă sexul puternic din punct de vedere genetic.

Cu doi cromozomi X în fiecare celulă, spre deosebire de bărbați care au structura genetică XY, femeile dispun de o flexibilitate genetică mult mai mare decât bărbații. Această structură genetică le ajută să aibă sisteme imunitare mai puternice, să fie mai puțin expuse tulburărilor de dezvoltare, să înfrunte cu mai mult succes boli precum cancerul, SIDA, tuberculoza și să supraviețuiască în număr mai mare în condiții extreme de viață.

5 dintre situațiile în care organismul feminin este avantajat față de cel masculin:

1.      S-a observat că numărul bărbaților care suferă de ulcere este de patru ori mai mare decât al femeilor. Deși multă vreme nu s-a știut care este motivul, genetica oferă astăzi răspunsul: organismul bărbaților nu poate mobiliza un răspuns imunologic la fel de puternic precum cel al femeilor, în lupta cu virusurile și bacteriile. Aceasta este și situația infecției cu H. pylori, responsabilă de ulcerul peptic.

ADVERTISEMENT

2.      Cercetătorii au observat că, din punct de vedere statistic, femeile sunt afectate într-un procent mai mic decât bărbații de boli precum cancer, tuberculoză și chiar infecția cu HIV. În afara structurii genetice care le conferă avantajul unui răspuns imun mai puternic, dr. Sharon Moalem subliniază că mai există un motiv al capacității femeilor de a produce anticorpi mai buni.

3.      Discromatopsia – lipsa percepției culorilor – este o afecțiune rar întâlnită la femei. În cartea “Jumătatea mai bună”, dr. Sharon Moalem explică faptul că cei doi cromozomi X din structura genetică a femeilor le conferă un avantaj și în această situație. Nu doar că sunt mai protejate de acest tip de afecțiune, ci pur și simplu, femeile văd lumea în mult mai multe culori decât bărbații.

Mai mult, un procent de 5 până la 15% dintre femei posedă vedere tetracromatică – pot vedea 100 de milioane de culori față de cele aproximativ 1 milion, care constituie paleta cromatică normală. Și o altă observație pe care o face dr. Sharon Moalem – nu există niciun bărbat cu vedere tetracromatică.

ADVERTISEMENT

4.      Femeile sunt campioane ale longevității. În Japonia, speranța medie de viață pentru o femeie este de 87,1 ani, iar pentru bărbați de 81,1. Chiar și în țări ca Afganistan, femeile trăiesc în medie 64,5 ani, în timp ce speranța de viață pentru bărbați este de 61 de ani. Între supercentenarii lumii – persoane care au atins vârsta de 110 ani – 95% sunt femei. Posibilitatea de a folosi ambii cromozomi X le asigură femeilor un avantaj clar și în ce privește supraviețuirea.

5.      De-a lungul istoriei omenirii, marcată și de perioade de foamete, nu doar de epidemii, s-a constatat că procentul femeilor care supraviețuiau era întotdeauna mai mare. Aceasta se datorează nu doar structurii genetice, ci și particularităților organismului feminin. Bărbații au un procent mai mare de masă musculară, care crește și necesarul de hrană. Ca să supraviețuiască, un bărbat are nevoie de mai multe calorii decât o femeie cu aceeași greutate. Cu mai puțină masă musculară, cu 40% mai mult țesut adipos și un metabolism bazal mai scăzut, femeile au rezistat mai bine în perioadele de foamete de pe parcursul istoriei omenirii.

ADVERTISEMENT

 

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!