News

Cât de eficient este vaccinul rușilor împotriva tulpinii britanice de coronavirus. Ce spun cercetătorii despre Sputnik V

16.02.2021 | 19:05
Cat de eficient este vaccinul rusilor impotriva tulpinii britanice de coronavirus Ce spun cercetatorii despre Sputnik V
ADVERTISEMENT

Vaccinul rușilor este eficient împotriva tulpinii britanice de coronavirus, a asigurat, marţi, într-un comunicat, Serviciul federal rus pentru Protecţia Consumatorilor (Rospotrebnadzor) citat de EFE.

Este vorba de primul vaccin dezvoltat de Rusia, Sputnik V, dar şi de cel de-al doilea, numit EpiVacCorona. Acesta a fost înregistrat în octombrie anul trecut.  “Efectul protector a fost demonstrat prin reacţii neutralizatoare folosind plasmă de la persoanele vaccinate cu Sputnik V şi EpiVacCorona care au dezvoltat anticorpi împotriva SARS-CoV-2”, a informat Rospotrebnadzor pe contul său de Facebook, potrivit Agerpres.

ADVERTISEMENT

Ungaria este singura țară din Uniunea Europeană care a început să administreze vaccinul împotriva Covid-19, Sputnik V, produs în Rusia.

Sputnik V este eficient contra tulpinii britanice de coronavirus

“Plasma de la persoanele vaccinate a neutralizat eficient atât varianta britanică cât şi coronavirusul în sine”, a explicat agenţia federală rusă.

ADVERTISEMENT

Serviciul federal rus pentru Protecţia Consumatorilor nu a precizat însă câte persoane au fost analizate în cadrul acestui studiu efectuat de Centrul Statal de Virologie şi Biotehnologie Vektor.

Luni, 15 februarie, agenţia oficială TASS a informat că cel de-al doilea vaccin rusesc este eficient şi împotriva tulpinilor sud-africană şi braziliană.

ADVERTISEMENT

Centrul Vektor a izolat tulpina britanică în decembrie anul trecut şi a studiat această variantă de coronavirus.

Ungaria a comandat 2 milioane de doze de Sputnik V din Rusia și 5 milioane de doze Sinopharm din China, potrivit Mediafax. Prima tranșă din vaccinul Sinopharm este așteptată săptămâna viitoare.

ADVERTISEMENT

Autoritățile ungare au criticat de mai multe ori procesul de aprobare şi achiziţionare a vaccinurilor de către Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT