News

Cât de eficientă este, de fapt, Ivermectina împotriva coronavirusului? Explicațiile medicului Virgil Musta

27.01.2021 | 21:17
Cat de eficienta este de fapt Ivermectina impotriva coronavirusului Explicatiile medicului Virgil Musta
ADVERTISEMENT

Virgil Musta, șeful Secției de Boli Infecțioase a Spitalului Victor Babeș din Timișoara și președintele Comisiei de Specialitate din cadrul Ministerului Sănătății, anunță că instituția a dat undă verde pentru folosirea Ivermectinei în România, dar numai în studii clinice.

Deși recomandat de specialiști din Statele Unite ale Americii, medicamentul veterinar utilizat în special pentru tratarea afecțiunilor interne și externe ale animalelor nu va fi administrat decât în momentul în care se va dovedi cu adevărat eficient și va primi aprobare pentru uz uman în statele membre ale Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

Posibil să fie medicament cu beneficii favorabile în această infecţie, doar că avem nevoie de date ceva mai multe. Studiile care se derulează în prezent arată acest lucru, dar sunt pe un număr nu foarte mare de pacienți”, a explicat medicul timișorean la Antena 3, îndemnând, totodată, populația să nu ia cu asalt farmaciile veterinare în căutarea lui.

Medicul Virgil Musta, precizări importante despre Ivermectină

La sfârşitul anului trecut am primit două solicitări de răspuns la o adresă către Ministerul Sănătăţii, făcută de două entităţi diferite care întrebau dacă Ivermectina, medicament folosit în anumite studii clinice în Statele Unite, nu poate fi folosit şi în România.

ADVERTISEMENT

Răspunsul nostru a fost că Ivermectina de uz uman poate fi folosită, dar în studii clinice, nu să intre direct pe protocolul de infecţie SARS-Cov-2, protocolul terapeutic.

În momentul în care studiile clinice desfăşurate la ora actuală în Statele Unite şi nu numai, şi în Europa sunt studii clinice care se desfăşoară, aduc date evidente legate de eficienţa şi beneficiile acestui medicament, să adoptăm şi noi acea atitudine pe care OMS o recomandă.

ADVERTISEMENT

Societatea care doreşte să introducă medicamentul în ţară trebuie să solicite acest lucru, ca să fie acreditat în România, la Agenția Medicamentelor, după ce primeşte avizul favorabil, după aceea se pot derula studii clinice conform legislaţiei în vigoare”, a declarat Virgil Musta.

Cât despre efectele pozitive ale Ivermectinei în tratarea infecției cu SARS-CoV-2, ele sunt reale și deloc de neglijat, dar insuficiente ca medicamentul să primească în curând aprobare pentru uz uman în Europa.

ADVERTISEMENT

Da posibil să fie medicament cu beneficii favorabile în această infecţie doar că avem nevoie de date ceva mai multe. Studiile care se derulează în prezent arată acest lucru, dar sunt studii pe un număr nu foarte mare de pacienţi şi ele sunt realizate de către experţi în domeniu pentru a vedea dacă aceste studii sunt suficient de relevante sau mai necesită şi alte studii a se finaliza”, a mai spus șeful Secției de Boli Infecțioase a Spitalului Victor Babeș din Timișoara.

ADVERTISEMENT