News

Cât de eficientă este masca de protecție împotriva coronavirusului? Ne arată un experiment realizat cu ajutorul hamsterilor

19.05.2020 | 07:41
Cat de eficienta este masca de protectie impotriva coronavirusului Ne arata un experiment realizat cu ajutorul hamsterilor
Oamenii de știință au atașat hamsterilor măști de protecție, demonstrând astfel eficiența lor. Sursa foto: goodyfeed.com
ADVERTISEMENT

Din dorința de a vedea cât sunt de eficiente măștile de protecție împotriva noului tip de coronavirus și de a pune capăt controverselor stârnite la nivelul întregii lumi pe marginea acestui subiect, o echipă de cercetători din Hong Kong a realizat un experiment inedit, cu ajutorul hamsterilor, cărora le-au fost atașate astfel de măști. În ceea ce privește rezultatele, ele indică o scădere semnificativă a riscului de infectare pentru subiecții care au purtat măștile chirurgicale.

Cercetătorii din Hong Kong au demonstrat științific eficiența măștilor

Concret, masca de protecție face ca riscul de infectare să scadă cu un procent care variază între 60 și 75%. Chiar dacă specialiștii avertizează că aceasta nu este o armură completă, ci doar un scut ușor, a devenit indispensabilă în războiul purtat împotriva virusului și trebuie să rămână așa pe termen lung, întrucât mai avem destul de așteptat până când pericolul va fi depășit.

ADVERTISEMENT

Rolul utilizării măştilor chirurgicale este, în mod evident, acela de protecţie colectivă. Vorbim despre o măsură anti-epidemică imperfectă, dar care reduce în mod semnificativ răspândirea virusului la scară largă.

Ce măști sunt recomandate în zonele publice

Aducând vorba despre utilizarea măștilor de protecție, am atins un subiect sensibil și extrem de controversat, pentru că specialiștii din întreaga lume s-au împărțit deja în două tabere bine delimitate. Pe de-o parte îi avem pe cei care susțin că acestea trebuie purtate doar de persoanele bolnave și de îngrijitori, iar pe de altă parte sunt cei care recomandă utilizarea la scară largă.

ADVERTISEMENT

Totodată, având în vedere că în ultima vreme au apărut pe piață felurite tipuri de măști, puțini știu care dintre acestea sunt cele mai eficiente în lupta împotriva coronavirusul și chiar dacă știu, nu își pot permite să le cumpere. Cu timpul, însă, din ce în ce mai multe țări au început să recomande populației să folosească măști confecționate acasă, din diverse materiale pe care le au la îndemână.

Centrul de Prevenție și Control al Bolilor din America (CDC- Center for Disease Control and Prevention) susține în continuare ca măștile chirurgicale și N-95 să fie folosite doar de cadrele medicale și recomandă folosirea măștilor textile în zone publice, mai ales în regiunile cu transmitere comunitară ridicată. În China, țara în care a fost descoperit, practic, noul coronavirus, se recomandă ca măștile să fie folosite frecvent.

ADVERTISEMENT

În opinia mea, cea mai mare greșeală în Europa și Statele Unite ale Americii este că oamenii nu poartă măști. Acest virus este transmis prin picături și contact apropiat. Picăturile joacă și ele un rol cât se poate de important.

Atunci când vorbești, elimini continuu picături prin gură, de aceea trebuie să porți o mască. Multe persoane au infecții asimptomatice sau presimptomatice. Purtarea măștilor poate preveni transmiterea de picături care poartă virusul către alte persoane și infectarea acestora”- Directorul general al Centrului Chinez pentru Prevenție și Control al Bolilor, George Gao.

ADVERTISEMENT

Există mai multe metode de concepere a măștilor, în funcție de materialele și echipamentele pe care le avem la dispoziție. Cea mai simplă dintre acestea este folosirea unei eșarfe, iar dacă ai acces la mașini de cusut poți face modele mai complexe, mai apropiate de cele chirurgicale.

Măștile artizanale au avantajul că pot fi realizate cu ușurință, din materiale la îndemână și pot fi reutilizate prin metode de curățare la domiciliu (spălat cu apă și săpun și uscat în lumina directă a soarelui sau prin călcare cel puțin 5 minute; fierbere în recipiente cu presiune ridicată). Guvernul indian a publicat, de altfel, un manual în care sunt prezentate mai multe metode de confecționare și spălare a măștilor.

În acest sens, au fost studiate mai multe materiale, cu scopul de a observa ce grad de filtrare oferă. Cel mai des se recomandă folosirea de tricouri sau de prosoape de bucătărie 100% din bumbac. Asta pentru că oferă un grad bun de filtrare, sunt comode și permit reutilizarea după spălare.

ADVERTISEMENT
Tags: