News

Cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva tulpinii sud-africane a coronavirusului? Ce spun cele mai recente studii

05.03.2021 | 13:07
Cat de eficiente sunt vaccinurile impotriva tulpinii sudafricane a coronavirusului Ce spun cele mai recente studii
ADVERTISEMENT

Tulpina sud-africană a virusului care provoacă maladia COVID-19 a fost identificată pentru prima dată în România, iar întrebarea care se află pe buzele tuturor este cât de eficiente sunt vaccinurile contra acestei mutații?

Tulpina B.1.351, așa cum este denumită oficial, este mai puțin sensibilă la vaccinurile contra COVID. Dar, deși serurile au o eficacitate redusă contra acestei mutații, specialiștii spun că vaccinarea îndepărtează pericolul unei forme severe de boală.

ADVERTISEMENT

Producătorii de vaccinuri lucrează deja la doze de rapel pentru serurile lor pentru a le îmbunătăți eficacitatea împotriva tulpinii B.1.351.

Varianta sud-africană a coronavirusului a ajuns în România

Primele două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană de coronavirus au fost confirmate în România. Probele secvențiate fac parte dintr-un lot de 93, două conținând tulpina din Africa de Sud și 72 pe cea tulpina britanică.

ADVERTISEMENT

“Avem confirmarea primelor cazuri de infectare cu tulpina B.1.351 a coronavirusului, originară în Africa de Sud, depistate în România. Din păcate, acum avem un motiv în plus de îngrijorare, știind că și tulpina sud-africană a ajuns pe teritoriul țării noastre”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere, citat de Hotnews.

Potrivit reprezentanților Organizației Mondiale a Sănătății, tulpina sud-africană este caracterizată de creșterea capacității de contagiere, la fel ca și tulpina din Marea Britanie, însă nu există date care să indice faptul că ar provoca mai multe cazuri grave decât celelalte mutații ale virsului. De asemenea, specialiștii explică faptul că până acum nu s-a observat creșterea ratei de deces din cauza noii tulpini, însă aceasta are un impact major asupra răspândirii mai ușoare a virusului.

ADVERTISEMENT

Varianta B.1.351 a fost identificată pentru prima dată la mijlocul lunii decembrie în Africa de Sud, iar până în prezent a fost depistată în aproape 50 de ţări.

Cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva acestei mutații?

Eficacitatea vaccinurilor contra COVID-19 este afectată de apariția mutațiilor SARS-CoV-2. Au fost identificate mai multe tulpini, inclusiv varianta B.1.1.7 identificată pentru prima dată în Marea Britanie, varianta B.1.351 identificată pentru prima dată în Africa de Sud și varianta P.1 identificată pentru prima dată în Brazilia.

ADVERTISEMENT

Varianta B.1.351 este potențial mai îngrijorătoare. Studiile clinice pentru vaccinurile Pfizer și Moderna indică o reducere a capacității de neutralizare a serului față de tulpina B.1.351, iar alte studii au arătat că ar putea exista o afinitate de legare de șase până la 10 ori mai mică pentru anticorpi la variantă. În plus, vaccinul Johnson & Johnson a avut o eficacitate de 57% în Africa de Sud, unde varianta este predominantă, comparativ cu 72% în SUA, iar vaccinul Novavax a avut o eficacitate de 49% în Africa de Sud, comparativ cu 90% în Marea Britanie.

Cu toate acestea, directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Kate O’Brien, a indicat că aceste rezultate ar putea avea o oarecare incertitudine, deoarece s-au bazat pe un număr redus de cazuri în Africa de Sud. Varianta B.1.351 poate avea șanse mai mari de reinfectare a persoanelor care au fost infectate de tulpini anterioare ale virusului SARS-CoV-2.

Pfizer și Moderna lucrează deja la dezvoltarea de vaccinuri de rapel pentru serurile lor pentru a le îmbunătăți eficacitatea împotriva tulpinii B.1.351. Deoarece există deja o anumită indicație a reinfecțiilor cu COVID-19 și a unei posibile imunități în scădere de la pacienții vindecați de COVID-19, pot fi necesare rapeluri anuale pentru COVID-19.

Cu toate acestea, este important de reținut că, în ciuda prezenței acestor variante în populație, vaccinurile sunt încă susceptibile de a preveni rezultate severe, cum ar fi spitalizarea și decesul.

Eficiența vaccinurilor față de celelalte mutații

Nu există nicio indicație că tulpina B.1.1.7 (cea din Marea Britanie) reduce eficacitatea vaccinurilor Moderna sau Pfizer. Cu toate acestea, există unele dovezi de laborator ale neutralizării reduse a variantei B.1.1.7 de către plasma convalescentă a pacienților cu COVID-19.

Novavax a raportat că vaccinul său a avut 85% eficacitate față de varianta britanică comparativ cu 89% față de tulpina originală, iar AstraZeneca/Oxford a raportat că vaccinul lor are 74% eficacitate față de mutația britanică versus 84% față de tulpina originală.

Varianta P.1 (Brazilia) are unele dintre aceleași mutații ca și varianta B.1.351 și ar putea avea șanse mai mari de reinfectare a oamenilor. Trebuie efectuate mai multe cercetări cu privire la această variantă pentru a-i monitoriza efectele, susțin specialiștii.

Studiu: Sunt necesare niveluri de anticorpi de până la 10 ori mai mari pentru a lupta contra tulpinilor din Africa de Sud și Brazilia

Cercetarea, publicată în revista Nature Medicine, a menționat că cele trei variante cu răspândire rapidă ale coronavirusului raportate pentru prima dată în Africa de Sud, Marea Britanie și Brazilia, se pot sustrage anticorpilor care acționează împotriva formei originale a virusului care a declanșat pandemia.
Potrivit oamenilor de știință, este nevoie de mai mulți anticorpi produși ca răspuns la vaccinare sau la infecția naturală sau anticorpi purificați pentru a fi utilizați ca medicamente, pentru a neutraliza aceste noi mutații, comparativ cu nivelurile necesare pentru a contracara tulpina originală a virusului din Wuhan, China.

Potrivit cercetătorilor, cele mai îngrijorătoare variante noi sunt B.1.1.7 din Marea Britanie, B.1.135 din Africa de Sud și B.1.1.248, cunoscută și sub numele de P.1, raportat pentru prima dată în Brazilia.

În cercetarea actuală, oamenii de știință au testat capacitatea anticorpilor de a neutraliza cele trei variante de virus în laborator. Au testat variantele împotriva anticorpilor din sângele persoanelor care s-au recuperat după infecția cu coronavirus sau au fost vaccinați cu vaccinul Pfizer.

Cercetătorii au testat, de asemenea, anticorpi din sângele șoarecilor, hamsterilor și maimuțelor care fuseseră vaccinate cu un vaccin experimental contra COVID-19, dezvoltat la Școala de Medicină a Universității Washington, care poate fi administrat nazal.

Potrivit studiului, varianta B.1.1.7 ar putea fi neutralizată cu niveluri similare de anticorpi necesari pentru a neutraliza virusul original, dar celelalte două variante necesitau de la 3,5 la 10 ori mai mulți anticorpi pentru neutralizare.

Când cercetătorii au testat noile variante virale împotriva unui grup de replici produse în masă ale anticorpilor individuali numiți anticorpi monoclonali, rezultatele au variat de la în general eficiente la complet ineficiente.

Ei au spus că cea mai mare parte a variației eficacității anticorpilor ar putea fi atribuită unei modificări a unui singur bloc de construcție a aminoacizilor care alcătuiește proteina spike. Această modificare, numită E484K, a fost găsită în variantele sud-africane și braziliene, dar nu și în cea din Marea Britanie, a menționat studiul.

Oamenii de știință solicită testarea continuă a capacității anticorpilor de a acționa împotriva noilor variante pentru a ajusta potențial vaccinurile și strategiile de tratament.

ADVERTISEMENT