News

Cât de extins este focarul de COVID-19 de la Casa Albă? Donald Trump, înapoi la lucru

06.10.2020 | 16:34
ADVERTISEMENT

După doar două zile de spitalizare, cel mai puternic om al lumii a ales să continue lupta cu noul coronavirus de la Casa Albă. Deși nu este vindecat, președintele american pare nerăbdător să-și ducă mai departe misiunea de a face America măreață din nou și, mai ales, campania electorală.

Am părăsit spitalul Walter Reed, astăzi, la ora 18:30 (6 octombrie, ora 01:30, ora României). Nu vă temeți de COVID. Ieșiți din case, dar fiți prudenți.

ADVERTISEMENT

Nu lăsați virusul să vă domine viața. Am dezvoltat, sub administrația mea, o serie de medicamente și cunoștințe medicale extraordinare. Mă simt mai bine ca în urmă cu 20 de ani”, sunt doar două dintre tweet-urile victorioase ale lui Trump de după externare.

Trump s-a întors la Casa Albă în mijlocul unei crize sanitare în plină escaladare

După ce a făcut o baie de mulțime din mașină, în timp ce era internat, primul lucru făcut de Trump când a ajuns la Casa Albă a fost să participe la petrecerea de bun venit organizată de angajați. La eveniment președintele a renunțat la mască de dragul fotografilor, în ciuda faptului că ar putea fi încă contagios și că starea sa de sănătate s-ar putea degrada în orice moment, mai ales pentru că vârsta și greutatea îl încadrează în categoria de risc.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, numărul persoanelor infectate care fac parte din ceea ce am putea numi “focarul de la Casa Albă” crește. Kayleigh McEnany, purtătoarea de cuvânt a președintelui, a anuțat luni că este infectată cu noul coronavirus, numele ei adăugându-se listei persoanelor afectate ca urmare a ceremoniei din Gradina de Trandafiri a Casei Albe, cu ocazia nominalizării oficiale a judecătoarei Amy Coney Barrett, nominalizarea președintelui pentru Curtea Supremă.

La ceremonie au participat 150 de invitați care au renunțat la masca de protecție, întrucât testele făcute cu o zi înaintea ceremoniei fuseseră negative, scrie The Washington Post.

ADVERTISEMENT

Lista apropiaților lui Trump diagnosticați cu COVID-19 o include, desigur, pe prima doamnă, Melania Trump, trei senatori republicani, consilierii de top Hope Hicks și Kellyanne Conway, managerul de campanie Bill Stepien, consilierul Chris Christie și președintele partidului republican, Ronna McDaniel.

Lor li se adaugă cel puțin patru membri ai presei. Potrivit unuia dintre acești reporteri, Michael Shear de la New York Times, Casa Albă a depus eforturi „zero” pentru a realiza urmărirea contactelor în jurul cazului său, indicând că măsurile de precauție nu au fost încă puse în aplicare.

ADVERTISEMENT

Cazuri au fost înregistrate și în rândul personalului Casei Albe, deși nu se cunosc foarte multe informații, angajaților cerându-li-se să păstreze discreția asupra diagnosticului și stării de sănătate.

Potrivit Forbes, două menajere repartizate la reședința Casei Albe au fost testate pozitiv pentru coronavirus, iar numărul angajaților de la Casa Albă care au contractat virusul continuă să crească.

Administrația Trump a fost criticată pentru faptul că a refuzat să dezvăluie numărul de angajați ai Casei Albe și de oaspeți care au fost infectați și pentru că nu respectă recomandările Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, cum ar fi purtarea măștii și distanțarea socială.

Deși CDC recomandă oricărei persoane care s-a aflat la mai puțin de 2 metri de o persoană infectată timp de cel puțin 15 minute să se testeze și să se auto-carantineze timp de două săptămâni, contacții apropiați ai persoanelor care au fost diagnosticate cu COVID-19 au continuat să se revină la serviciu la Casa Albă.

Ce înseamnă focarul de coronavirus de la Casa Albă pentru rezidenții din DC?

Odată cu numărul tot mai mare de cazuri de coronavirus legate de administrația Trump și de evenimentele recente de la Casa Albă, unii rezidenți locali și oficiali aleși și-au exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care focarul ar putea afecta comunitatea mai largă de oameni care lucrează la Casa Albă sau pe Capitol Hill și intră în contact cu membrii administrației Trump și asociații lor parlamentari.

Potrivit publicației locale DCist, foști angajați ai reședinței Casei Albe și aleși locali și-au exprimat îngrijorarea cu privire la efectul focarului asupra altor angajați ai Casei Albe, inclusiv personalul de la reședință și membrii Serviciului Secret.

Aproximativ 400 de persoane sunt angajate la Casa Albă, deși nu se știe câți vin în prezent la muncă.

Un purtător de cuvânt al Serviciului Secret a refuzat să împărtășească câți dintre agenții săi au avut teste pozitive sau au fost în carantină ca urmare a focarului, invocând „motive de confidențialitate și securitate operațională”. Purtătorul de cuvânt a declarat că politica de confidențialitate a fost în vigoare pe tot parcursul pandemiei și nu a fost creată ca răspuns la focarul de la Casa Albă.

Îngrijorarea s-a răspândit și în Senat, unde cel puțin doi republicani din comitetul judiciar al Senatului au avut rezultate pozitive la testul pentru COVID. Senatorii Thom Tillis și Mike Lee au participat la ceremonia din Grădina de Trandafiri de la Casa Albă.

După ce au apărut știri că unii membri ai Congresului și membrii personalului lor nu purtau măști pe Capitol Hill, oamenii care locuiesc și lucrează acolo și-au exprimat îngrijorarea pentru siguranța lor.

Numărul de teste pentru coronavirus a crescut luni în centrele publice de testare din district, iar un oficial din D.C. a declarat că creșterea ar putea fi legată de o conștientizare sporită care rezultă din focarul de la Casa Albă, potrivit Washington Post.

ADVERTISEMENT