News

Cât de folositoare e plasma în lupta cu COVID-19? Specialiștii din întreaga lume încearcă să răspundă la întrebare

21.04.2020 | 15:16
Cat de folositoare e plasma in lupta cu COVID19 Specialistii din intreaga lume incearca sa raspunda la intrebare
ADVERTISEMENT

Oamenii de știință încearcă să folosească plasma în lupta cu COVID-19, însă rămâne de văzut în ce măsură e folositoare.

Cât de folositoare e plasma în lupta cu COVID-19?

Momentan, plasma e folosită în combaterea tetanosului și pentru a preveni insuficiența organelor, cu efecte benefice.

ADVERTISEMENT

Tratamentul pe bază de plasmă ar putea fi administrat la scară largă tuturor bolnavilor de coronavirus dar și angajaților din sistemul medical britanic.

Plasma, în biologie, este o noțiune care desemnează fracțiunea lichidă a sângelui și limfei. În plasmă se află în suspensie celulele sanguine (hematii, leucocite și trombocite). Este formată din apă, substanțe anorganice dizolvate (săruri minerale) și diverse substanțe organice (protide, lipide, glucide, combinații ale acestora etc.). Plasma servește ca vehicul atât pentru elementele celulare sanguine, cât și pentru diverse substanțe biologic active (hormoni, anticorpi).

ADVERTISEMENT

Plasma folosită în combaterea coronavirusului din Wuhan ar trebui să fie extrasă de la persoane care au avut deja boala și care s-au vindecat. Așadar, persoanele care au dezvoltat ipotetic anticorpi ar putea transmite mai departe acești anticorpi și persoanelor bolnave, care ar scăpa astfel de virusul chinezesc.

Medicii din Marea Britanie denumesc deja plasma „lichidul de aur” pentru că este extrem de valoros în lupta cu coronavirisul. Asta, în condițiile în care italienii au avertizat că doar 10% dintre cei care se vindecă de COVID-19 dezvolă anticorpi, astfel că găsirea plasmei perfecte nu este un lucru ușor.

ADVERTISEMENT

Folosirea plasmei este o practică veche de aproximativ 100 de ani, care a dat rezulate și în trecut, atunci când medicina nu era avansată.

Conform Daily Mail, britanicii consideră folosirea plasmei singura variantă viabilă pe termen scurt și mediu, în condițiile în care un vaccin nu va fi disponibil mai devreme de 12 luni, iar un medicament nu există momentan.

ADVERTISEMENT

Chinezii au fost primii care au testat folosirea plasmei pe pacienții bolnavi de COVID-19 și rezultatele ar fi, aparent, îmbucurătoare. Același lucru l-au făcut și britanicii sau americanii, cu rezultate aparent benefice.

La nivel mondial, părerile sunt împărțite, la fel ca și în cazul folosirii anumitor medicamente. Unii consideră că plasma ar ajuta extrem de mult, alți specialiști sunt sceptici și nu sunt impresionați de lichidul magic.

ADVERTISEMENT
Tags: