News

Cât de gravă poate fi, de fapt, infecția COVID-19 pentru un copil? Specialiștii vorbesc pe date concrete

14.05.2020 | 13:40
Cat de grava poate fi de fapt infectia COVID19 pentru un copil Specialistii vorbesc pe date concrete
ADVERTISEMENT

Un studiu publicat recent arată cât de gravă poate să fie, de fapt, infecția COVID-19 pentru un copil, iar specialiștii atrag atenția că ar trebui să ținem cont de toate datele.

Cât de periculoasă este infecția COVID-19 pentru un copil

Primul studiu care arată cât de gravă este infecția COVID-19 pentru un copil a fost publicat pe baza datelor colectate de la secțiile de terapie intensivă din America de Nord, dar specialiștii spun că ar trebui să ținem cont de câteva aspecte importante.

ADVERTISEMENT

Guvernatorul statului american New York, Andrew Cuomo, a declarat că în acest moment sunt investigate 102 cazuri ale unor copii diagnosticaţi cu un sindrom inflamator rar, posibil asociat infecției cu noul coronavirus.

Dintre aceste cazuri, 71% au dus la internări pe secţiile de terapie intensivă, în timp ce 19% au presupus intubarea copiilor. Guvernatorul a mai spus că 43% dintre pacienți au rămas internați în spitale.

ADVERTISEMENT

Specialiștii au presupus anterior că majoritatea copiilor nu ar fi infectată cu noul coronavirus, însă acum percepția pare să se schimbe, mai ales că 15 state din SUA, precum și 5 țări europene, au raportat astfel de cazuri ca cele amintite mai sus.

Noul coronavirus ar putea declanșa o afecțiune rară în cazul copiilor

“Profesioniştii noştri din domeniul sanitar învaţă despre acest sindrom cât de repede pot şi există încă întrebări fără răspuns. Există lucruri pe care nu le ştim – nu cunoaştem ce îi face pe copii în mod special sensibili; de ce pe unii copii şi nu şi pe alţii”, a spus Bill de Blasio, primarul din New York.

ADVERTISEMENT

Edilul declara în urmă cu o săptămână că este “profund îngrijorat” de creşterea numărului de cazuri de copii diagnosticaţi cu un sindrom inflamator, mai ales că cercetătorii spun că afecțiunea ar putea fi asociată cu infecția COVID-19.

Afirmația lui de Blasio vine în contextul în care tot mai multe țări au anunțat cazuri de copii cu simptome ce ar putea indica sindromul Kawasaki, o afecțiune întâlnită în 80% din cazuri la copiii sub 5 ani, despre care oamenii de știință spun că ar putea fi declanșată de COVID-19.

ADVERTISEMENT

În cadrul unui studiu realizat recent, s-a descoperit că 48 de copii din America de Nord au fost internați pe secții de terapie intensivă cu COVID-19, între 14 martie și 3 aprilie, notează site-ul Jama Network.

Dintre aceștia, 40 de minori (83%) aveau condiții medicale preexistente, 35 (73%) prezentau sindrom respiratoriu acut, în timp ce 18 (38%) au avut nevoie de ventilație, iar rata de mortalitate a fost de 4,2%.

Practic, studiul arată că infecția COVID-19 poate duce la afecțiuni grave în cazul copiilor, dar în același timp relevă faptul că boala este mult mai rar întâlnită la copii decât la adulți.

Ce spune un pediatru român

Doctorul Mihai Craiu, fondatorul paginii de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii, vorbește și el despre studiul amintit mai sus.

“Acest articol din JAMA trece in revistă TOATE cele 48 de cazuri de copii care au ajuns în secții de Terapie Intensivă din SUA și Canada, din cauza agravării bolii, în cadrul unei infecții cu SARS-CoV-2.

Mesajul scurt este că cele 48 de cazuri grave, la copil, au fost observate in martie si aprilie 2020 (până în 10 aprilie). Atunci existau in SUA aproape 540.000 cazuri confirmate COVID-19 și in Canada peste 23.000″, spune doctorul pediatru pe rețeaua de socializare.

În plus, specialistul în pediatrie explică faptul că dintre aceste spitalizări, majoritatea au fost la copii care aveau și alte boli înainte de spitalizare. Astfel, oamenii ar trebui să țină cont de toate informațiile prezentate de acest studiu și să lase deoparte exagerările, spune medicul.

“Au fost, majoritatea acestor spitalizări, la copii anterior bolnavi (83% din aceștia aveau, înainte de spitalizarea actuală, o maladie gravă, preexistentă infecției cu noul coronavirus). Si au fost doar 2 decese. La peste o jumătate de milion de cazuri confirmate în populația generală.

Ar fi bine să privim lucrurile pe care le știm (și nu sunt nici pe departe suficiente pentru a fi în control în fața SARS-CoV-2!!) și să fim mai riguroși cu realitatea. Exagerările și scenariile apocaliptice NU au nici o bază reală, în cazul copiilor anterior sănătoși, infectați cu noul coronavirus.

Există boli MULT mai grave la copil! Atât în SUA dar mai ales în România…”, precizează doctorul Mihai Craiu.

ADVERTISEMENT