Prețurile exorbitante de pe piața imobiliară i-au adus pe mulți români în pragul disperării. Din cauză că este din ce în ce mai greu pentru tineri să devină proprietari, unii dintre ei și-au exprimat nemulțumirea în mediul online.
În ultimii ani, prețurile apartamentelor și ale garsonierelor au explodat. În marile orașe, precum București, Cluj-Napoca sau Timișoara, pare aproape imposibil să îți cumperi o locuință a ta. Potrivit specialiștilor în domeniul imobiliar, investițiile în sectorul imobiliar, dar și costurile materialelor de construcție au dus la această scumpire.
În România, pentru tinerii aflați la început de drum, este din ce în ce mai complicată achiziția unui imobil. Chiar dacă mulți își doresc să fie proprietari și să renunțe la chirii, procesul de creditare nu este deloc unul simplu.
Pe Reddit, cunoscuta platformă online, un tânăr a ridicat la fileu internauților problema cu care se confruntă. Acesta își dorește să cumpere un apartament, însă, având în vedere prețurile, deja s-a împăcat cu ideea că va mai dura până își va îndeplini visul.
Totuși, tânărul nu își explică de unde au românii bani să cumpere imobile, având în vedere cererea imensă de pe piața imobiliară. În plus, studiile au arătat că România este pe primul loc în topul țărilor cu cei mai mulți proprietari.
”De unde au românii bani să își permită să cumpere la prețurile astea? Că dacă nu s-ar da, ar scădea. La 2000 euro mp, iei casă pe plajă în Madeira, nu cutie de chibrituri pe Mihai Bravu din ’80. Asta în București, de Cluj nu are rost să mai vorbim.”, a scris tânărul.
Așa cum era de așteptat, postarea lui a generat o mulțime de reacții. În secțiunea de comentarii, mai mulți români au încercat să îi ofere un răspuns la întrebarea sa.
Potrivit unor internauți, o parte din românii care au acum apartament au beneficiat de ajutorul părinților. Fie l-au primit în timpul studenției, pentru a scăpa de cămin, fie au muncit în străinătate pentru a-și permite un apartament în România.
Există și situații de românii care au salarii generoase, deoarece lucrează în poziții cheie din multinaționale. De obicei, în cazul lor, investițiile se îndreaptă către sectorul imobiliar și mai puțin către mașini sau telefoane de ultimă generație.
”Nu cheltuim pe shopping, mașini, telefoane, carduri de credit, nu bem și nu fumăm. Mâncăm în oraș mai mult decât necesar, dar în rest punem deoparte cam 8.000 ron/lună, în condițiile în care momentan plătim chirie 400 de euro.”
”Sunt oameni prin provincie care efectiv strâng bani fără un scop anume și când se decid se cumpere ceva au sume care le permit să cumpere astfel de imobile. Bunicii mei pun deoparte cam 1500€ din pensie.”, sunt doar câteva dintre comentarii.