News

Cât de în siguranță sunt, de fapt, victimele agresorilor sexuali. Statisticile privind numărul infractorilor sunt îngrijorătoare

Victimele agresorilor sexuali tremură și acum la gândul că acești infractori sunt în libertate sau nepedepsiți de lege.
13.12.2024 | 16:08
Cat de in siguranta sunt de fapt victimele agresorilor sexuali Statisticile privind numarul infractorilor sunt ingrijoratoare
Victimele agresorilor sexuali nu sunt în siguranță / sursa: Freepik
ADVERTISEMENT

În vara anului 2021, Poliția Română a operaționalizat Registrul Național automatizat privind persoanele condamnate pentru comiterea de infracțiuni sexuale. Totuși, o mare parte dintre agresori ori nu se află în acest registru, ori nu s-a luat o hotărâre împotriva lor, ori nu și-au primit pedeapsa.

Sute de infractori sexuali, în libertate

În Registrul Național al persoanelor care au comis infracțiuni sexuale se ține evidența, potrivit Poliției Române, celor care au comis infracțiuni ca: trafic de persoane/minori, proxenetism, viol, act sexual cu un minor, corupere sexuală, hărțuire, pornografie infantilă, incest ș.a.

ADVERTISEMENT

În 2023, la doi ani de la operaționalizarea Registrului, acesta conținea peste 65.000 de persoane, potrivit datelor Ministerului Afacerilor Interne. În acest sens, în luna octombrie a acestui an, deputata USR Monica Berescu a adresat mai multe întrebări Ministerului Justiției, atrăgând atenția asupra faptului că 7 din 10 agresori sexuali comit noi atacuri după eliberare.

Mai mult, potrivit deputatei de Iași care citează date transmise de Parchetul General, din 1.507 inculpați trimiși în judecată pentru comiterea de infracțiuni sexuale, 100 mai comiseseră fapte din aceeași sferă infracțională și, cel puțin teoretic, figurau deja în Registrul Agresorilor Sexuali, ceea ce înseamnă că ar fi trebuit să se afle sub supravegherea organelor legii tocmai pentru a nu mai comite infracțiuni.

ADVERTISEMENT

Cine ține sub observație agresorii

Persoanele înscrise în Registru au obligația: de a anunța organul de poliție pe raza căruia locuiesc dacă vor să plece mai mult de 15 zile din localitatea de domiciliu, plus detalii privind destinația, scopul și modalitatea de deplasare; de a se prezenta la organul de poliție pe raza căruia își stabilesc locuința pentru a comunica despre aceasta și a fi luate în evidență, în termen de cel mult 3 zile de la mutare; de a se prezenta periodic la organele de poliție pe raza cărora domiciliază sau își au reședința cel puțin o dată la trei luni pentru a comunica informații privind activitatea pe care o desfășoară la data prezentării plus alte detalii.

Nerespectarea obligațiilor constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

ADVERTISEMENT

După ce a explicat care sunt îndatoririle persoanelor înregistrate în Registru, FANATIK a consultat răspunsul oferit de Ministerul Justiției prin Ministerul Public privind obligațiile cele revin organelor legii cu privire la supravegherea infractorilor sexuali. Astfel, polițiștii sunt obligați să facă verificări, cel puțin o dată la trei luni, la domiciliile furnizate de persoanele din Registru și să colecteze informații privind mijloacele de existență și modalitățile obținerii lor și comportamentul în societate, plus alte detalii care să actualizeze datele deja existente în Registru sau în alte baze de date ale Poliției Române.

S-ar părea că agresorii sexuali nu trebuie să fie supravegheați în permanență, ci doar periodic, aceasta fiind singura obligație ce revine organelor legii. Infractorii sexuali nu pot fi verificați de polițiști la locurile de muncă sau în alte locuri publice, ci doar la domiciliul unde locuiesc efectiv, neexistând un temei legal cu privire la acest lucru.

ADVERTISEMENT

Mii de infracțiuni sexuale anul trecut

Potrivit statisticilor oferite de Ministerul Public, în anul 2023 au existat 17.223 de cazuri de infracțiuni sexuale de soluționat. Dintre acestea, s-au soluționat astfel: 1.533 de infractori au fost trimiși în judecată prin întocmirea unui rechizitoriu și încheierea de acorduri de recunoaștere a vinovăției, 3.683 de inculpați nu au fost trimiși în judecată ca urmare a renunțării urmăririi penale și clasare a dosarului.

Dintre cei trimiși în judecată, respectiv 1.667, 101 erau recidiviști, adică au mai comis infracțiuni în trecut, indiferent că este vorba de infracțiuni sexuale sau altele. Cei netrimiși în judecată însumează 723 de persoane, iar numărul de cazuri nesoluționate până la finalul perioadei se ridică la 10.965 de persoane.

În ceea ce privește numărul victimelor, acestea sunt împărțite pe categorii de sex și vârstă. Statisticile arată că, din 134 de victime de sex masculin, 105 erau minore, iar din 1.388 de victimele de sex feminin, 1.212 erau minore.

ADVERTISEMENT