Life

Cât de înalt poate să fie gardul între vecini. Explicația din Codul Civil

Cât de înalt poate fi gardul între vecini, potrivit Codului Civil. Întrebarea la care mulți proprietari de locuințe caută un răspuns.
15.03.2023 | 21:42
Cat de inalt poate sa fie gardul intre vecini Explicatia din Codul Civil
Cât de înalt poate să fie gardul între vecini. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Multe persoane se întreabă cât de înalt poate fi gardul între vecini. Această este o problemă din cauza căreia s-a ajuns, de nenumărate ori, în instanță. Codul Civil lămurește lucrurile în acest caz.

Cât de înalt poate să fie gardul între vecini. Ce spune Codul Civil

Construirea unui gard între vecini este necesară pentru a se evita intrarea nelegală pe terenul cuiva, dar și exploatarea terenului în mod nelegitim. În plus, gardul este necesar pentru protecție. Conform legii, nu este obligatoriu ca fiecare proprietare să fie împrejmuită de un gard. Îngrădirea proprietății este un drept, nu o obligație, după cum spune legea.

ADVERTISEMENT

Totodată, reglementările de urbanism din anumite zone ale țării pot să permită sau nu ridicarea gardului de o anumită înălțime. Legea stipulează însă că se pot construi garduri cu peste înălțimea de 2 metri numai dacă regulamentele de urbanism indică condiții derogatorii.

Dacă nu există niște dispoziții legale, reguli de urbanism sau ale obiceiurilor locului, înălțimea zidului comun se stabilește acum de părți, dar nu trebuie să depășească 2 metri. Se ia în calcul și coama zidului.

ADVERTISEMENT

“Astfel, înălțimea gardului dintre vecini este de maximum 2 metri cu derogările de rigoare. Astfel, un gard despărțitor între vecini nu trebuie să încalce nici dreptul la proprietate și posesie al vecinului și nici nu trebuie să fie amplasat doar pe o singură parte a unei proprietăți și în același timp trebuie să permită și scurgerea apei de pe el, pe ambele fonduri de proprietate”, se arată în Art. 662 alin. 2 Cod Civil- (2), potrivit lege5.ro.

Gardul dintre proprietăți trebuie să fie construit, în mod obligatoriu, de către ambii vecini. Oricare dintre vecini îi poate obliga pe proprietarii fondurilor învecinate să contribuie la construirea unui gard, după cum spune Articolul 662.

ADVERTISEMENT

Gardul dintre vecini, motiv de conflicte

De multe ori, gardul dintre vecini ajunge să fie o problemă, mai ales la noi în țară. Au fost numeroase situații în care oamenii au ajuns în instanță din cauza acestei probleme, dar și la spital.

Problemele apar mai ales atunci când gardul este amplasat pe proprietatea vecinului. De asemenea, conflictele încep și în momentul în care unul dintre proprietari nu vrea să contribuie financiar la construirea gardului dintre el și vecin.

ADVERTISEMENT

Mai mult, înălțimea gardului a fost motivul multor scandaluri între vecini. Unii s-au acuzat că acesta nu e suficient de înalt și că încearcă să se “spioneze” unii pe alții,  notează playtech.ro. Cu toate că există multe certuri pe această temă, există o lege în privința înălțimii pe care ar trebui să o aibă despărțitorul dintre proprietăți.

ADVERTISEMENT
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce...
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce am devenit o țintă pentru spionajul rusesc
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Primarul din Cernavodă, luat la bătaie în plină stradă de preotul din oraş...
Primarul din Cernavodă, luat la bătaie în plină stradă de preotul din oraş şi de o femeie care ar fi amanta acestuia
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul...
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul dureros de Cristi Borcea: Nu poţi trăi în păcat!
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Bomba anului în lumea mondenă. Pe cine a refuzat Cătălin Botezatu
Bomba anului în lumea mondenă. Pe cine a refuzat Cătălin Botezatu
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare...
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare din Ucraina: „Am auzit în mai multe rânduri în România narațiuni tipic rusești”
Filmul genial de pe Netflix cu cel mai frumos actor turc în rol...
Filmul genial de pe Netflix cu cel mai frumos actor turc în rol principal. Are o poveste emoționantă și a fost văzut deja de milioane de oameni