News

Cât de mare este influența lui Aleksandr Dughin la Kremlin. Ipotezele privind atentatul care i-a ucis fiica

Socotit de mulți drept „ideologul oficial” al regimului lui Vladimir Putin, Aleksandr Dughin este privit de Occident ca o persoană influență în Rusia, însă reputația sa pare să fie nemeritată.
22.08.2022 | 17:45
Cat de mare este influenta lui Aleksandr Dughin la Kremlin Ipotezele privind atentatul care ia ucis fiica
Aleksandr Dughin a fost doar o scurtă perioadă în grațiile Kremlinului/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ținta atentatului cu bombă care a ucis-o Daria Dughina pare să fi fost tatăl acesteia, politologul Aleksandr Dughin, însă lucrurile devin neclare în ce privește cei care ar avea motive ca Dughin să fie ucis.

Daria Dughina, pe lista rușilor supuși sancțiunilor

FSB, serviciul rus de informații, dă vina pe ucraineni, iar o grupare insurgentă din Rusia, de care nu a auzit nimeni până acum, revendică atentatul. Pe de altă parte, există ipoteze după care moartea lui Aleksandr Dughin să fi fost comandată chiar de la Kremlin.

ADVERTISEMENT

Indiferent cine a stat în spatele atentatului care a ucis-o pe Daria Dughina, cert este că relațiile tatălui ei cu Vladimir Putin nu au fost chiar atât de strânse pe cât a încercat să dea impresia politologiul eurasianismului.

Mark Galeotti, un expert în politica rusească, a analizat pentru The Spectator contextul în care a survenit uciderea Dariei Dughina. Aceasta devenise o personalitate proeminentă în Rusia pe cont propriu, lucrând pentru o publicație – United World International – despre care SUA susțin că aparține omului de afaceri Evgheni Prigojin, suspus sancțiunilor țărilor occidentale pentru că ar fi înființat grupul de mercenari Wagner și „fermele de troli” pro-ruse, active pe rețelele de socializare. Și Dughina era pe lista persoanelor sancționate, autoritățile din Marea Britanie susținând că era „un contributor frecvent și de prim rang în ce privește Ucraina și invazia rusă a Ucrainei”.

ADVERTISEMENT

Însă presupoziția cea mai freceventă este că adevărata țintă a atentatului a fost tatăl ei. Comentatorii ruși au dat imediat vina pe Kiev, încă dinainte ca FSB să susțină aceată pistă, însă rămâne neclar de ce tocmai Dughin ar fi fost ținta predilectă a ucrainenilor, în condițiile în care sunt comentatori mult mai vehemenți și mult mai influenți în Rusia în ce privește Ucraina.

Suspiciuni legate de interesele Kremlinului

Alții însă suspectează chiar Kremlinul, existând două variante la acest scenariu. Într-una din ele, Dughin ar fi devenit un martir al cauzei Rusiei în războiul cu Ucraina, contribuind la ralierea rușilor în spatele președintelui Putin. Cealaltă variantă este că eliminarea lui Dughin ar fi determinată de teama ca ultra-naționaliștii ca el să genereze tulburări interne în Rusia în cazul în care Putin ar decide să-și retragă trupele din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Există temeri că ar fi vorba de un atentat generat de dispute de afaceri, întrucât politologul rus a știut să se autopromoveze astfel încât să obțină venituri consistente din cărțile și conferințele susținute.

Mark Galeotti susține că astfel a luat naștere mitul lui Dughin, ajungându-se până în punctul în care mulți analiști occidentali să-l supranumească „eminența cenușie a lui Putin” sau „Rasputin-ul lui Putin”, deși nu ar fi fost niciodată cu adevărat influent la Moscova. Dughin nu are legături personale cu Putin, fiind mai degrabă membru al unei categorii de „antreprenori politici” care încearcă să-și prezinte la Kremlin planurile și doctrinele. A avut o perioadă, în 2014, când a fost în grațiile puterii, întrucât ideile sale privind destinul civilizației rusești și statutul de națiune eurasiană era convenabil în perioada în care Moscova încerca să justifice anexarea unor teritorii din Donbas. Brusc, Dughin era invitat la toate posturile de televiziune, iar cartea sa „Bazele geopoliticii” a fost inclusă în bibliografia Academiei de Stat Major a armatei ruse. I s-a oferit și o catedră la Facultatea de Sociologie a Universității din Moscova.

ADVERTISEMENT

Dizgrația lui Dughin

Însă după ce Kremlinul s-a hotărât să nu mai anexeze direct republicile separatiste Donețk și Lugansk, Dughin nu a mai fost util. Invitațiile la televiziuni au început să se reducă, iar Universitatea din Moscova și-a retras oferta. În noile condiții, Dughin a încercat să-și consolideze reputația anticipând ce decizii se pregăteau la Kremlin, susținea zgomotos aceste decizii pentru ca apoi să lase impresia că deciziile respective au fost luate la sugestia sa. Acest lucru, chiar dacă nu l-a readus în grația Kremlinului, i-a mărit popularitatea în cercurile dreptei radicale din Occident.

Poate că nu are influență în guvern, dar capacitatea sa de a se prezenta ca un gânditor profund ale cărui idei modelează gândirea Kremlinului înseamnă că este considerat important. Iar dacă oamenii îl cred important, atunci chiar devine important într-o anumită măsură. Sau mai degrabă mitul lui Dughin devine important”, scrie Galeotti.

Acest mit poate deveni o problemă pentru autoritățile ruse. Un Dughin mort ar fi devenit un martir maleabil, însă unul viu și furios ar fi greu de stăpânit. Este improbabil ca omul care visa la o Rusie care să se întindă „de la Dublin la Vladivostok” să fie ușor de domolit, iar naționaliștii care sunt deja dezamăgiți de Putin – nu pentru că ar fi invadat Ucraina, ci pentru că a făcut-o atât de prost – să aibă un motiv în plus să fie furioși, a mai afirmat Galeotti.

ADVERTISEMENT