Virusul poliomielitei, o boală care provoacă paralizie, a fost detectat în apele reziduale din Londra și New York, motiv pentru care subiectul trebuie urmărit cu atenție în întreaga Europă, a afirmat dr. Marius Geantă, într-o declarație pentru Ziare.com.
„Este de urmărit și acest subiect care a determinat o îngrijorare de sănătate publică în Londra și New York prin identificarea virusului poliomielitic în apele reziduale. Este de văzut dacă această situație nu va fi regăsită și în alte țări, chiar și în România. Rata de vaccinare anti-polio în țara noastră este de 75%, un astfel de ser fiind regăsit în schema națională de vaccinare. Însă aceasta nu este obligatorie, părinții putând refuza imunizarea copiilor.
Pentru polio este considerat optim 85%. Aici este o discuție de la caz la caz și astfel se stabilesc și procentele care sunt menite să asigure imunitatea de turmă. Dar trebuie luate în considerare și caracteristicile virusului. De aceea diferă acest prag. Pentru unele virusuri, rata de vaccinare optimă poate fi de 85%, pentru altele, de 95%. Ca să avem o siguranță mai mare, deși în România nu au fost identificate cazuri de poliomielită de multă vreme, ar trebui să creștem gradul de vaccinare”, a declarat Marius Geantă.
Pe de altă parte, Geantă a precizat că riscul nu este iminent pentru România, chiar dacă trebuie menținut un nivel de vigilență față de această posibilă amenințare pentru sănătatea publică.
În ce privește cazurile de Covid-19, Geantă a apreciat că situația se află sub control, chiar dacă sunt variante ale virusului care ar putea să înlocuiască tulpina dominantă acum, BA.2.
„Se numește BA.2.75.2 care în ultimele săptămâni pare că are un avantaj competitiv însă nu este o creștere accelerată. Iar dacă aceasta va fi varianta care le va înlocui pe celelalte, probabil că există la nivelul populației un grad de imunitate deja creat provenit din vaccinare sau ca urmare a infectărilor anterioare și, pe de altă parte, diferența de celelalte valuri, dacă va fi o astfel de variantă derivată din BA1-BA.2 sau BA.4- BA.5, avem aceste vaccinuri bivalente actualizate care pot fi folosite la categoriile la risc, adică persoanele care au boli cardiovasculare, obezitate, diabet, boli autoimune, diverse tipuri de cancer, persoane în vârstă sau cele expuse prin profesie riscului de infectare” a spus medicul Geantă.
Acesta a precizat că în următoarele trei luni epidemia ar putea fi ținută sub control, cu excepția situației extreme în care ar apărea o variantă foarte transmisibilă sau complet rezistentă față de protecția oferită de vaccinuri sau cea naturală.
„Nu aș merge cu predicția mai departe de trei luni din motive care țin de felul cum au început și s-au terminat valurile anul acesta. Însă acest lucru nu înseamnă că nu am putea avea un nivel bun de control toată iarna din punct de vedere al Covid”, a declarat Marius Geantă.
Un semn bun este și faptul că numărul infectărilor nu a crescut foarte mult după începerea anului școlar. „Acest lucru indică, din punctul meu de vedere, faptul că la nivelul populației, inclusiv al copiilor un mix imunitar care și-a făcut treaba. Dar nu putem exclude total să apară o variantă nouă din punct de vedere biologic pe care acum nu putem să o caracterizăm și nici nu-i putem intui comportamentul. Dar dacă mă întrebați în momentul de față, pentru că avem multe instrumente la dispoziție, pandemia nu ar trebui să ne mai pună probleme”, crede Marius Geantă.