News

Cât de mare este riscul reapariției poliomielitei în România. Marius Geantă: „Rata de vaccinare este sub optim”

Dr. Marius Geantă a spus că posibila reapariție a poliomielitei trebuie urmărită cu atenție întrucât virusul a fost deja identificat la Londra și New York.
25.09.2022 | 10:31
Cat de mare este riscul reaparitiei poliomielitei in Romania Marius Geanta Rata de vaccinare este sub optim
Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină/ Foto: Facebook - Marius Geantă
ADVERTISEMENT

Virusul poliomielitei, o boală care provoacă paralizie, a fost detectat în apele reziduale din Londra și New York, motiv pentru care subiectul trebuie urmărit cu atenție în întreaga Europă, a afirmat dr. Marius Geantă, într-o declarație pentru Ziare.com.

„Ar trebui să creștem gradul de vaccinare”

Este de urmărit și acest subiect care a determinat o îngrijorare de sănătate publică în Londra și New York prin identificarea virusului poliomielitic în apele reziduale. Este de văzut dacă această situație nu va fi regăsită și în alte țări, chiar și în România. Rata de vaccinare anti-polio în țara noastră este de 75%, un astfel de ser fiind regăsit în schema națională de vaccinare. Însă aceasta nu este obligatorie, părinții putând refuza imunizarea copiilor.

ADVERTISEMENT

Pentru polio este considerat optim 85%. Aici este o discuție de la caz la caz și astfel se stabilesc și procentele care sunt menite să asigure imunitatea de turmă. Dar trebuie luate în considerare și caracteristicile virusului. De aceea diferă acest prag. Pentru unele virusuri, rata de vaccinare optimă poate fi de 85%, pentru altele, de 95%. Ca să avem o siguranță mai mare, deși în România nu au fost identificate cazuri de poliomielită de multă vreme, ar trebui să creștem gradul de vaccinare”, a declarat Marius Geantă.

Pe de altă parte, Geantă a precizat că riscul nu este iminent pentru România, chiar dacă trebuie menținut un nivel de vigilență față de această posibilă amenințare pentru sănătatea publică.

ADVERTISEMENT

Epidemia de Covid-19, ținută sub control

În ce privește cazurile de Covid-19, Geantă a apreciat că situația se află sub control, chiar dacă sunt variante ale virusului care ar putea să înlocuiască tulpina dominantă acum, BA.2.

Se numește BA.2.75.2 care în ultimele săptămâni pare că are un avantaj competitiv însă nu este o creștere accelerată. Iar dacă aceasta va fi varianta care le va înlocui pe celelalte, probabil că există la nivelul populației un grad de imunitate deja creat provenit din vaccinare sau ca urmare a infectărilor anterioare și, pe de altă parte, diferența de celelalte valuri, dacă va fi o astfel de variantă derivată din BA1-BA.2 sau BA.4- BA.5, avem aceste vaccinuri bivalente actualizate care pot fi folosite la categoriile la risc, adică persoanele care au boli cardiovasculare, obezitate, diabet, boli autoimune, diverse tipuri de cancer, persoane în vârstă sau cele expuse prin profesie riscului de infectare” a spus medicul Geantă.

ADVERTISEMENT

Acesta a precizat că în următoarele trei luni epidemia ar putea fi ținută sub control, cu excepția situației extreme în care ar apărea o variantă foarte transmisibilă sau complet rezistentă față de protecția oferită de vaccinuri sau cea naturală.

Nu aș merge cu predicția mai departe de trei luni din motive care țin de felul cum au început și s-au terminat valurile anul acesta. Însă acest lucru nu înseamnă că nu am putea avea un nivel bun de control toată iarna din punct de vedere al Covid”, a declarat Marius Geantă.

ADVERTISEMENT

Un semn bun este și faptul că numărul infectărilor nu a crescut foarte mult după începerea anului școlar. „Acest lucru indică, din punctul meu de vedere, faptul că la nivelul populației, inclusiv al copiilor un mix imunitar care și-a făcut treaba. Dar nu putem exclude total să apară o variantă nouă din punct de vedere biologic pe care acum nu putem să o caracterizăm și nici nu-i putem intui comportamentul. Dar dacă mă întrebați în momentul de față, pentru că avem multe instrumente la dispoziție, pandemia nu ar trebui să ne mai pună probleme”, crede Marius Geantă.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Adevăratul al 12-lea jucător al României la Euro 2024: povestea fanului admirat de...
Adevăratul al 12-lea jucător al României la Euro 2024: povestea fanului admirat de o lume întreagă EXCLUSIV
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
Câte kg de aur şi argint obţinem dacă reciclăm un milion de telefoane....
Câte kg de aur şi argint obţinem dacă reciclăm un milion de telefoane. Comoara uitată în sertarele românilor
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”