News

Cât de mari sau mici sunt șansele să iei coronavirus din avion. Teoria inexplicabilă a oamenilor de știință

27.08.2020 | 12:23
Cat de mari sau mici sunt sansele sa iei coronavirus din avion Teoria inexplicabila a oamenilor de stiinta
ADVERTISEMENT

Șansele să iei coronavirus din avion se pare că sunt foarte mici, deși virusul continuă să fie foarte periculos. Specialiști caută cele mai bune soluții pentru a opri pandemia care a paralizat viețile tuturor.

Industria aviatică a fost afectată din plin de COVID-19 și de restricțiile impuse de autorități. S-a instalat și frică și anxietatea în rândul oamenilor, aceștia preferând să evite cât mai mult zborurile.

ADVERTISEMENT

Dar care sunt cu adevărat șansele să iei coronavirus din avion? Ei bine, studiile de până acum indică faptul că rata de transmisie în timpul zborului este, de fapt, una insignifiantă.

Coronavirus în avion. Ce s-a întamplat într-un zbor pe ruta SUA – Taiwan

În timpul unui zbor între Statele Unite și Taiwan s-a observat că virusul nu se transmite ușor în avion. Erau 328 de pasageri la bordul aeronavei, iar 12 dintre ei se pare că aveau coronavirus. După aterizare toate persoanele au fost controlate atent și monitorizate.

ADVERTISEMENT

Toți pasagerii din avion au fost testați. Rezultatele au arătat că niciun alt călător nu s-a infectat în timpul cursei. Toate testele au ieșit negativ.

Ziarul american Jama Network Open, o publicaţie a Asociaţiei Americane de Medicină, a analizat unu alt zbor de pe ruta Tel Aviv – Frankfurt. S-a constatat că 14 dintre cei 102 pasageri aflaţi la bordul avionului erau purtători de COVID-19.  Doar alți doi pasageri s-au îmbolnăvit în decursul a mai bine de patru ore de zbor.

ADVERTISEMENT

În concluzie, oamenii de ştiinţă au căzut de acord că probabilitatea să iei coronavirus din avion este destul de redusă. Motivul principal este faptul că aerul din cabine este reînnoit la fiecare 2-3 minute, iar sistemele de reciclare a aerului la bordul aeronavelor sunt echipate cu “filtre de aer cu eficienţă ridicată” sau filtre HEPA. Aceste filtre sunt asemănătoare cu cele utilizate în sălile de operaţie din spitale. Ele reţin până la 99,99% dintre particule.

Un alt studiu, de data aceasta al unui profesor de statistică de la MIT, arată o rată de transmisie de doar 1 la 4.300 în timpul unui zbor scurt, iar dacă este păstrat un scaun liber între pasageri, riscul de infectare scade la 1 din 7.700.

ADVERTISEMENT

“sunt trei aspecte care ar trebui să meargă prost pentru a te contamina cu COVID-19 pe parcursul unui zbor. În primul rând, trebuie să existe o persoană infectată la bord, iar aceasta să fie şi contagioasă. Dacă există un astfel de caz, cel mai probabil persoana respectivă poartă mască, pentru că nu se permite să călătoreşti altfel, dar masca trebuie cumva să eşueze în a preveni transmiterea, iar acea persoană trebuie să fie şi suficient de aproape de tine pentru ca tu să fii contaminat”, a declarat pentru CNN, Arnold Barnett, iniţiatorul acestui studiu.

 

ADVERTISEMENT