În România există toleranţă zero faţă de cei care conduc sub influenţa alcoolului, indiferent dacă este vorba chiar şi de numai un pahar cu bere. În Europa de Vest, cel mai comun standard pentru nivelul acceptat de alcoolemie este de 0,5 ‰ (Austria, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Olanda şi Portugalia).
România, unde nu este permis nici măcar un nivel de 0,01% alcool în sânge, se află la acelaşi nivel de exigenţă cu Cehia, Slovacia şi Ungaria. Astfel, pentru mulţi şoferi se naşte întrebarea în cât timp iese o bere din organism, astfel încât să nu avem surprize atunci când ne opreşte poliţia.
Potrivit experţilor, alcoolemia după consumul unei cantităţi de o jumătate de litru de bere depinde de mai mulți factori, de la individ la individ, ea fiind influenţată de greutatea corporală, sex, rata metabolismului, tipul de bere consumat, dar şi dacă persoana în cauză a mâncat înainte sau în timp ce a băut berea.
Astfel, o bere standard, de 500 ml şi cu conţinut de alcool de aproximativ 5%, are aproximativ 20-25 grame de alcool pur, dar acesta este procesat mai încet de femei, din cauza numărului mai redus de enzime hepatice responsabile de metabolizarea alcoolului pe care le au acestea, în comparaţie cu bărbaţii. De asemenea, persoanele cu greutate mai mică au tendinţa de păstra vreme mai îndelungată o alcoolemie mai mare, în comparaţie cu cei mai corpolenţi. De asemenea, o persoană care bea în mod regulat are nevoie de mai puțin timp pentru ca etanolul să părăsească corpul decât o persoană care bea doar “în vacanță”.
În medie, un bărbat cu o greutate de 70 kg poate ajunge la o alcoolemie de aproximativ 0,2 – 0,3 g/l alcool pur în sânge după consumul unei beri standard, în timp ce o femeie de 60 kg care bea acelaşi tip de bere şi aceeaşi cantitate va avea o alcoolemie de 0,3 – 0,4 g/l alcool pur în sânge.
În paralel, organismul metabolizează în mod obişnuit alcoolul din sânge cu o rată medie de 0,1 – 0,2 g/l alcool pur în sânge pe oră, astfel că se poate spune că un bărbat care a băut o bere standard se poate urca la volan fără riscuri după 2-3 ore, în timp ce alcoolul este eliminat complet din corpul unei femei după 3-4 ore.
Totuşi, trebuie subliniat că alcoolul poate rămâne în sânge chiar și 24 de ore, mai ales dacă vorbim despre băuturile tari, consumate în cantități mari. De asemenea, un litru de vin consumat ajunge să fie eliminat din organism în aproximativ 7-9 ore, după cum ne avertizează cei de la MedLife.
De asemenea, alcoolul este mai greu de eliminat din organism pe măsură ce înaintăm în vârstă, deoarece o dată cu trecerea anilor ficatul are o capacitate mai mică de a-l procesa.
În România, dacă o persoană este prinsă la volan cu alcoolemie între 0,01 şi 0,4 g/l alcool pur în sânge i se întocmeşte proces verbal de contravenţie şi i se aplică o amendă, însă la peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se întocmeşte dosar penal, iar cel prins este pasibil de pedeapsă cu închisoarea.