ADVERTISEMENT
News

Cât de mult durează, de fapt, imunitatea față de Covid-19. Studiu, cu rezultate îmbucurătoare

Autor: Cerasela Stafie | 18.11.2020 | 12:13
Cât de mult durează, de fapt, imunitatea față de Covid-19. Studiu, cu rezultate îmbucurătoare
Cât de mult durează, de fapt, imunitatea față de Covid-19. Studiu, cu rezultate îmbucurătoare Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Imunitatea față de Covid-19 poate să dureze ani întregi, arată un studiu condus de un virolog al Institutului de Imunologie La Jolla. Probele de sânge recoltate de la pacienții recuperați sugerează un răspuns imun puternic și de lungă durată, au spus cercetătorii.

ADVERTISEMENT

La opt luni după infectare, oamenii care s-au vindecat au suficiente celule imune, care îi protejează de o nouă posibilă infectare. Studiul este cel mai cuprinzător și mai îndelungat al memoriei imune la coronavirus până în prezent, el este publicat pe internet, dar nu a fost evaluat de alți cercetători, scrie New York Times.

„Această cantitate de memorie imună ar împiedica probabil marea majoritate a oamenilor să se îmbolnăvească grav, timp de mulți ani”, a spus cercetătorul responsabil cu derularea acestei cercetări.

Imunitatea față de Covid-19, de lungă durată

Această descoperire este îmbucurătoare pentru oamenii de știință. Existau îngrijorări cu privire la un răspuns imun de scurtă durată, care ar fi dus la nevoia de a administra vaccinurile în mod repetat, pentru a ține sub control pandemia.

ADVERTISEMENT

Această cercetare se potrivește cu o altă descoperire recentă, conform căreia supraviețuitorii SARS, cauzată de un alt coronavirus,  încă dețin celule imune importante, la 17 ani după recuperare.

Aceste concluzii sunt în corcondanță cu descoperiri încurajatoare ale laboratoarelor altor oameni de știință. Cercetătorii de la Universitatea din Washington, conduși de imunologul Marion Pepper, au arătat că anumite celule „de memorie”, produse în urma infecției cu coronavirus, persistă cel puțin trei luni în organism.

Un alt studiu, publicat săptămâna trecută, a constatat că persoanele care s-au recuperat de Covid-19 au celule imune puternice și protectoare, chiar și atunci când anticorpii nu sunt detectabili.

ADVERTISEMENT

Akiko Iwasaki, imunolog la Universitatea Yale, a declarat că nu a fost surprins de faptul că organismul are un răspuns de lungă durată pentru că „asta ar fi trebuit să se întâmple”. Totuși, ea s-a declarat fericită la aflarea rezultatelor cercetării: „este o veste îmbucurătoare”.

Un număr mic de persoane infectate din noul studiu nu au avut imunitate de lungă durată după recuperare, probabil din cauza diferetei cantități de virus la care au fost expuși. Vaccinurile pot depăși această variabilitate individuală, a spus Jennifer Gommerman, imunolog la Universitatea din Toronto.

ADVERTISEMENT

În ultimele luni, rapoartele privind scăderea nivelului de anticorpi au creat îngrijorarea că imunitatea la coronavirus poate dispărea destul de repede, în câteva luni, lăsând din nou persoanele vulnerabile la virus. Totuși, mulți imunologi au notat că este firesc ca nivelul anticorpilor să se reducă în timp. În plus, anticorpii sunt doar o parte a sistemului imunitar.

Deși anticorpii din sânge sunt necesari pentru a bloca virusul și a preveni o a doua infecție, celulele imune care „își amintesc” virusul sunt responsabile pentru prevenirea bolilor grave.

ADVERTISEMENT
Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!