News

Cât de mult pot crește pensiile. Peste un milion de pensionari s-ar putea bucura de bani mai mulți

În funcție de acordul la care vor ajunge liderii coaliției de guvernare cu privire la pragul de impozitare pentru pensii, peste un milion de pensionari ar putea încasa lunar 100 de lei în plus.
29.07.2022 | 10:51
Cat de mult pot creste pensiile Peste un milion de pensionari sar putea bucura de bani mai multi
Pensionarii ar putea avea pensii mai mari cu 15:% de la 1 ianuarie 2023. Foto: pxhere.com
ADVERTISEMENT

Pentru moment, majorarea pensiilor reprezintă un subiect delicat pentru PSD și PNL, care încă nu au ajuns la consens, conform Antena 3. Totuși, pensionarii au fost informați recent de ministrul finanțelor, Adrian Câciu, că pensiile vor crește de la 1 ianuarie 2023.

Pensiile vor crește în funcție de cum va evolua economia

În același context, el a precizat că veniturile pensionarilor vor fi majorate în funcție de cum va evolua economia. Totodată, Câciu a indicat că în prezent se lucrează pentru analizarea valorii pragului de impozitare a pensiilor.

ADVERTISEMENT

Calculul este simplu: dacă va fi eliminat impozitul pe venit și pentru pensiile de până în 3.000 de lei, nu doar pentru cele de până la 2.000 de lei, un milion de pensionari ar câștiga lunar aproximativ 100 de lei în plus.

Sursa citată a indicat că în prezent, la Palatul Victoria este luată în calcul varianta eliminării impozitului pentru pensionarii cu venituri mai mici de 3.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Joi, Nicolae Ciucă a fost întrebat despre ridicarea pragului de impozitare pentru pensii și a declarat că în coaliție s-a discutat despre ea, dar o decizie poate fi luată la finalul rectificării bugetare.

Nicolae Ciucă spune una, Marcel Ciolacu spune alta

Anterior, președintele PSD, Marcel Ciolacu, declarase miercuri că nu s-a discutat despre pragul de impozitare a pensiilor. Liderul social-democraților a mai spus că pensiile vor crește la începutul anului viitor, dar nu poate garanta că toți pensionarii vor beneficia de majorare.

ADVERTISEMENT

Declarațiile președintelui PSD au fost confirmate de sursele guvernamentale citate de Antena 3, care au dezvăluit că este exclusă posibilitatea ca pensiile să crească de la 1 septembrie 2022.

Trebuie să avem mandat din partea Guvernului ca la negociere procentul celebru de 9,4% din PIB să îl punem în discuție, iar din acest punct de vedere, argumentele pentru a renunța la acest procent există. Suntem într-o perioadă în care inflația a ajuns unde a ajuns, populația sărăcește și, dacă vreți, se duce în zona de sărăcie extremă.

ADVERTISEMENT

Iar dacă guvernul nu are pârghiile de creștere ale veniturilor populației, atunci nu cred că trebuie să fim în situația în care să spunem că nu ne lasă Comisia Europeană pentru următorii 30 sau 50 de ani să creștem acestei pensii”, a ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș.

Concluzia? Se estimează că pensionarii pot beneficia de o majorare a pensiei în conformitate cu rata inflației, adică peste 15%.

ADVERTISEMENT
Tags: