News

Cât de mult pot crește pensiile. Rareș Bogdan a prezentat 7 variante: ”Bugetul suportă o anumită sumă”

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a dezvăluit vineri seara cât de mari ar trebui să fie de fapt pensiile dacă bugetul ar permite o majorare în conformitate cu inflația.
15.10.2022 | 00:17
Cat de mult pot creste pensiile Rares Bogdan a prezentat 7 variante Bugetul suporta o anumita suma
Rareș Bogdan și-ar dori ca pensiile să fie cât mai mari. Foto: hepta.ro, canva.com - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Europarlamentarul a discutat despre pensiile din România în cadrul unei intervenții la Realitatea Plus. Astfel, Rareș Bogdan a fost de acord că seniorii ar trebui să aibă pensii chiar și cu 25% mai mari.

Pensiile vor crește cu peste 10%, dar încă nu se știe cât de mult

Totuși, el a subliniat că din cauza limitărilor impuse de bugetul pentru 2023, este greu de crezut că se va ajunge la această valoare pentru pensiile din sistemul public.

ADVERTISEMENT

În același context, Rareș Bogdan a subliniat că îi înțelege perfect pe românii care vor pensii mai mari, dar în același timp îi roagă să înțeleagă că bugetul țării impune anumite limite.

”(…) Creșterea pensiilor trebuie să fie cu creșterea inflației sau cât mai mare cu putință, pentru că a scăzut, din păcate, mult puterea de cumpărare.

ADVERTISEMENT

(…) De ce consider că 16% nu e suficient. Acum au crescut prețurile, ar trebui 20, 25%, dar nu ai de unde. Trebuie să fim extrem de conștienți și extrem de raționali  bugetul suportă o anumită sumă fără să se dezechilibreze.

De la 11% la 18%

Acest procent, foarte probabil, va fi, cu siguranță, undeva peste 10%. Nu pot să spun dacă va fi de 11, 13, 16, 18 sau de 14%. Vom vedea în funcție de proiecția bugetară”, a declarat Rareș Bogdan conform realitatea.net.

ADVERTISEMENT

Revenind la majorarea pensiilor cu 25%, liberalul a punctat că totul depinde de proiecția bugetară care va fi prezentată de Ministerul Finanțelor și care nu trebuie să dezechilibreze bugetul.

În același context, europarlamentarul a completat că creștere pensiilor trebuie gândită în concordanță cu creșterea de investiții. Rareș Bogdan a oferit și un exemplu în acest sens, dând de înțeles că țara noastră poate profita de actualul context socio-economic mondial.

ADVERTISEMENT

Astfel, el a arătat că pensiile pot crește mai ușor dacă autoritățile locale vor aduce mai mulți bani la buget, dacă mediul privat va fi sprinit mai mult și dacă România își va asuma un rol mai important în zona de alimente, grâu, transport fluvial și maritim.

 

ADVERTISEMENT
Tags: