Life

Cât de mult praf se acumulează în casă, de fapt. De câte ori pe lună e bine să faci curățenie

Cât de mult praf se acumulează, de fapt, la tine în casă. De câte ori pe lună este necesar să faci curățenie în locuință.
13.06.2024 | 18:48
Cat de mult praf se acumuleaza in casa de fapt De cate ori pe luna e bine sa faci curatenie
Cât de mult praf se acumulează în casă. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Cât de mult praf se acumulează la tine în casă și de câte ori pe lună e bine să faci curățenie. Inhalarea de praf poate provoca, pe termen lung, probleme serioase de sănătate.

Cât de mult praf se acumulează, de fapt, la tine în casă. De câte ori pe lună ar trebui să faci curățenie

Praful este compus din celule moarte ale pielii, poluanți din aer și de blana animalelor de companie și se acumulează foarte rapid, chiar dacă faci curățenie în mod regulat.

ADVERTISEMENT

Din cauza acarienilor din praf și a excrementelor acestora, multe persoane se pot confrunta cu reacții alergice. Într-o casă medie se acumulează aproximativ 20 de kilograme de praf pe an.

Cel mai mult praf provine din exterior, conform unui studiu. Particulele din aer, cum ar fi funinginea sau polenul, ajung în casă pe pantofi și haine. Astfel, se acumulează cel puțin sub 1,6 kilograme de praf pe lună sau 0,8 kilograme pe săptămână.

ADVERTISEMENT

Folosirea huselor speciale pentru alergii poate fi utilă pentru cei care se confruntă cu simptome ale alergiei la praf. Atunci când dorm, oamenii sunt foarte expuși la alergenii acarienilor din cameră.

“Acarienii din praful casei potfi adesea iritanți în gospodărie, dar interesant este că nu acarienii înșiși provoacă iritația – ci excrementele lor.

ADVERTISEMENT

Fiecare acarian produce aproximativ 20 de excremente pe zi și acestea continuă să provoace simptome alergice chiar și după ce acarianul a murit.

Oamenii poate nu știu că o cantitate semnificativă de expunere la alergenii acarienilor din praful casei se întâmplă de fapt în pat atunci când dormi.

ADVERTISEMENT

Așadar, luarea de măsuri de precauție în dormitor prin utilizarea huselor prietenoase pentru alergii pe așternuturi, inclusiv pe toate pernele, este un prim pas”, a spus Amena Warner, de la AllergyUK, conform Yhe Express, citată de dcmedical.ro.

A fost efectuată o cercetare pe 2.000 de adulți, având scopul de a-i ajuta pe cei care suferă de alergii să reducă expunerea la praf. Potrivit studiului, oamenii fac curățenie generală în locuința lor de 5 ori pe lună.

Oamenii cred, însă, că trebuie să își curețe locuința de nouă ori pe lună. După ce contată că este nevoie de curățenie în casă, mulți așteaptă, în general, trei zile până când încep să facă treabă.

Cum poate afecta praful sănătatea

Praful poate favoriza dezvoltarea anumitor afecțiuni respiratorii, precum și la agravarea simptomelor acestora, cum ar fi astmul. Poate provoca crize de astm, precum și dificultăți de respirație.

Inhalarea de praf poate să ducă la iritarea căilor respiratorii, provocând inflamație și bronșită acută, dar și cronică. Mai mult, cei care se expun la praf pe termen lung pot dezvolta boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC).

În plus, inhalarea de praf contaminat cu virusuri sau bacterii poate crește riscul de a dezvolta pneumonie. Nu doar sănătatea căilor respiratorii este afectată de expunerea la praf.

Expunerea la particulele fine de praf (PM2.5) poate afecta și sănătatea cardiovasculară. Acest lucru poate crește riscul de atac de cord sau accidente vasculare cerebrale.

Totodată, cei care se expun pe termen lung la poluarea cu particule pot dezvolta și afecțiuni ale sistemului nervos central. Acest lucru poate contribui la dezvoltarea bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer.

Alergenii din praf pot declanșa reacții alergice, cum ar fi rinita alergică (febra fânului), dar și conjunctivita alergică. Particulele fine de praf pot irita mucoasele ochilor și ale gâtului, lucru care provoacă roșeață, dureri și mâncărimi în gât.

De altfel, praful provoacă iritații ale pielii și poate favoriza apariția afecțiunilor precum dermatita de contact. Poate duce și la exacerbarea eczemei.

ADVERTISEMENT