News

Cât de mult rămâne SARS-CoV-2 în organism după vindecare. Studiul american care oferă detalii neştiute

06.08.2020 | 16:22
Cat de mult ramane SARSCoV2 in organism dupa vindecare Studiul american care ofera detalii nestiute
ADVERTISEMENT

Cât de mult rămâne SARS-CoV-2 în organism? Aceasta pare a fi întrebarea care macină tot mai mult oamenii de știință din zilele noastre.

Milioane de oameni s-au infectat cu noul coronavirus, la nivel mondial, însă nimeni nu știe cu siguranță cât de mult „rezistă” virusul în organism.

ADVERTISEMENT

Răspunsul la întrebare e foarte important pentru ca medicii să înțeleagă dacă mai există riscul de a transmite boala după așa zisa vindecare.

Oamenii de știință nu cred că SARS-CoV-2 rămâne în organism în stare latentă

Potrivit medicului William Petri, profesor la Universitatea din Virginia, există cazuri când virusul poate rămâne în organism mai multe luni, sau chiar ani, după vindecare.

ADVERTISEMENT

În tot acest timp, virusul este „produs” la o scară mică, neimportantă pentru organism. De obicei virusul „trăiește” în anumite locuri din organism denumite „imun privilegiate” pentru că sistemul imunitar nu este atât de puternic acolo (cum ar fi sistemul nervos central sau tractul de reproducere sau ochii).

Experții cred că evoluția a „construit” aceste locuri imun privilegiate din organism pentru a proteja anumite zone din corp de un răspuns inadecvat al sistemului imunitar.

ADVERTISEMENT

Așadar, ochii sau creierul sunt protejate de o inflamare a sistemului imunitar care ar putea produce daune semnificative, însă sunt locul perfect unde SARS-CoV-2 se poate înmulți în liniște.

Medicii reamintesc că există cazuri de infecție latentă, când virusul e prezent în organism, dar nu se manifestă. Cel mai bun exemplu e HIV, iar experții consideră că un virus latent poate sta în organism ani întregi până se va manifesta. Varicela se poate reactiva, de exsemplu și poate cauza zona zoster peste zeci de ani.

ADVERTISEMENT

Acest tip de boli latente sunt imposibil de eradicat de către sistemul imunitar, însă noul coronavirus nu se încadrează în acest tipar și nu poate fi considerat un virus latent.

Se poate transmite SARS-CoV-2 pe cale sexuală? Ce crede OMS

O situație aparent îngrijorătoare pare a fi transmiterea sexuală a bolii, mai ales în cazul persoanelor vindecate de Covid-19.

Potrivit unui studiu, SARS-CoV-2 a fost prezent în sperma unor bărbați bolnavi, iar după vindecare procentul a scăzut cu 10%. Din păcate oamenii de știință nu pot afla dacă virusul depistat în spermă era viu sau mort, în limbaj comun, așadar nu pot să-și dea seama dacă există riscul ca boala să se transmită pe cale sexuală.

Cercetătorii se raportează la Ebola în multe situații când vor să afle mai multe despre SARS-CoV-2, iar despre Ebola se știe că rezistă în organism luni de zile după vindecare. Virusul rămâne în ochi, placentă sau sistemul nervos.

În cazul persoanelor vindecate de Ebola, Organizația Mondială a Sănătății recomandă bărbaților să-și testeze sperma la 3 luni și le recomandă cuplurilor să nu facă sex 1 an de la vindecare, conform livescience.

În cazul Covid-19, există mulți oameni care s-au vindecat, însă prezintă în continuare simptome precum oboseală sau tuse, însă medicii cred că SARS-CoV-2 nu mai este prezent în organism și toate aceste simptome nu au legătură cu virusul.

În concluzie, cu toate că există cazuri în care virusul rămâne în organism chiar și o lună de la infectare, nu putem vorbi despre un virus latent ci, mai degrabă despre o infectare persistentă. Cei care se tem că SARS-CoV-2 poate rămâne în organism după vindecare nu au motive să o facă, concluzionează experții americani.

ADVERTISEMENT