Asigurările obligatorii pentru vehicule continuă să se scumpească, chiar dacă tarifele RCA sunt limitate conform reglementărilor actuale. Ofertele primite de conducătorii auto sunt aproape de două ori mai mari în comparație cu anul anterior.
Cei afectați de majorările substanțiale ale tarifelor pot solicita alternative de preț de la Biroul Asigurătorilor Auto, însă procesul de rezolvare a solicitării poate dura până la două săptămâni.
Conform legislației, companiile de asigurări sunt obligate să aplice tarifele din data de 28 februarie 2023 și să ajusteze prețurile cu maximum 6,8%. Cu toate acestea, realitatea indică majorări de până la 45% față de anul precedent.
Potrivit Observator, un șofer din Ilfov, încadrat în clasa B8, plătea anul trecut 950 lei pe an pentru o poliță RCA. Recent, același șofer a primit o ofertă de aproape 1.400 lei din partea aceleiași companii. Pentru o poliță RCA valabilă 6 luni, o altă companie oferă o cotă cu peste 500 lei mai mare comparativ cu anul anterior.
„Preţurile au avut o evoluţie pozitivă. Se calculează la acea referinţă, dar este destul de dificil de anticipat care e pretul pacticat la acel moment, poate un anumit client a beneficiat de un pret promotional si de aici poate sa existe si o diferenta atat de mare”, a precizat pentru sursa citată Dorel Duta, preşedinte UNSICAR
Conform regulilor, cei care primesc cel puțin trei oferte cu o diferență de minim 36% față de tariful de referință pot solicita asistență la Biroul Asigurătorilor Auto Români (BAAR) pentru a obține un preț mai avantajos. Transportatorii acuză autoritățile de lipsa de supraveghere asupra companiilor de asigurări.
„Ca dacă nu ne achităm polița la scadență avem și ceva penalități, dar putem sa fim incluși într-o bază de date ca și client rău platnic și ulterior să nu mai putem beneficia de această facilitate.
Vorbim de un noian de prețuri și e greu să faci comparație”, a mai declarat Dorel Duta, preşedinte UNSICAR, pentru OBservator.
Limitarea tarifelor RCA rămâne în vigoare până la sfârșitul lunii iunie. Până atunci, Parlamentul va adopta o nouă lege care va reforma sistemul de asigurări din România, permițând plățile în rate pentru polițele RCA.