News

Cât de mult te protejează, de fapt, masca. Raed Arafat vine cu explicaţii: “Pentru cei care nu înțeleg”

20.05.2020 | 16:47
Cat de mult te protejeaza de fapt masca Raed Arafat vine cu explicatii Pentru cei care nu inteleg
Raed Arafat, reacţie după ancheta DNA privind achiziţiile: "Nu suntem împotriva controalelor, dar se puteau face mai târziu!" Foto: Inquam Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Raed Arafat, șeful DSU și secretar de stat MAI, le-a explicat oamenilor prin intermediul rețelelor de socializare, de ce și cum trebuie să poarte o mască pentru a se proteja de noul coronavirus.

Același lucru l-au făcut și cercetătorii chinezi, care au realizat un studiu important pe hamsteri pentru a demonstra cât de util e să purtăm masca. Profesorul Alexandru Rafila, cunoscutul microbiolog român, anunțase că dacă 90% din oameni ar purta mască, virusul ar muri în câteva săptămâni.

ADVERTISEMENT

Raed Arafat le explică oamenilor de ce și cum să poarte masca de protecție

Printr-un mesaj postat pe Facebook, Raed Arafat le-a explicat românilor cum se pot proteja de Covid-19. „Pentru cei care nu înțeleg de ce trebuie să poarte mască sau ceva cu care să acopere nasul și gura!”, a scris Arafat. Alăturat, o fotografie în care se explică care e modul corect în care se poate purta masca.

Conform imaginii publicate de Arafat, există trei scenarii pe care oamenii ar trebui să le ia în considerare:

ADVERTISEMENT
  • 1. Atunci când purtătorul de Covid-19 nu poartă mască, acesta are 70% șanse să transmită boala mai departe chiar și acelor oameni care poartă mască.
  • 2. Atunci când purtătorul de Covid-19 are mască, șansele să transmită boala altor oameni care nu poartă masca sunt 5%.
  • 3. Dacă ambii poartă mască, probabilitatea de infectare scade la 1.5%.
Raed Arafat ne învață cum să purtăm mască de protecție
Raed Arafat ne învață cum să purtăm mască de protecție. Foto: Facebook

După cum se poate vedea, oamenii sănătoși nu au nevoie teoretic de mască, însă nimeni nu știe cu adevărat dacă este sau nu infectat, în condițiile în care există foarte multe persoane asimptomatice printre noi. Așadar, purtatul măștii ajută foarte mult în plină pandemie de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Chinezii s-au folosit de hamsteri pentru a dovedi cât de utilă e masca

Cercetătorii chinezi au determinat că șansele de infectare scad cu 75% atunci când purtăm o mască de protecție, în urma unui experiment în care au fost implicați mai mulți hamsteri. „Impactul pe care purtatul măștii îl are asupra stopării pandemiei de coronavirus e enorm”, a punctat Doctorul Yuen Kow-yung.

Studiul desfășurat cu ajutorul Universității din Hong Kong a închis mai mulți hamsteri sănătoși într-o cușcă, în timp ce alți hamsteri bolnavi cu Covid-19 au fost închiși într-o altă cușcă.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii chinezi au evaluat trei scenarii posibile, prin care au acoperit cu măști ambele cuști, alternativ, după care au fost protejate cu măști, simultan, ambele cuști cu hamsteri, conform CNBC.

Fără mască, aproape 70% dintre hamsterii sănătoși s-au îmbolnăvit. Când a fost acoperită doar cușca „infectată”, rata îmbolnăvirii a scăzut la 16.7%. Când a fost acoperită doar cușca „sănătoasă”, rata de infectare a urcat la 33%.

Concluzia oamenilor de știință, oamenii bolnavi ar trebui să poarte masca pentru a-i proteja pe ceilalți. În condițiile în care există persoane asimptomatice, toată lumea ar trebui să poarte mască, pentru a scădea considerabil șansele de infectare (cu aproximativ 70%).

Până când vom avea un vaccin sau un medicament, masca chirurgicală este singura variantă de luat în considerare, au concluzionat experții.

ADVERTISEMENT