News

Cât de multe produse alimentare importate consumă românii. „Din păcate, este crudul adevăr”

Aurel Simion, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a anunțat care este procentul produselor alimentare importate de România.
31.05.2021 | 11:27
Cat de multe produse alimentare importate consuma romanii Din pacate este crudul adevar
ADVERTISEMENT

Simion a precizat că trebuie să se facă schimbări importante. În acest moment, România importă produse de patiserie și de 13 ori mai scumpe decât grâul exportat, pe tonă.

Secretarul de stat a precizat că acest lucru nu e normal. Totodată, acesta a explicat că industria alimentară trebuie să se retehnologizeze.

ADVERTISEMENT

Cât de multe produse alimentare importate consumă românii. „Din păcate, este crudul adevăr”

Aurel Simion a confirmat informația conform căreia 70% din produsele alimentare de pe rafturile magazinelor din țara noastră provin din import: „asta-i statistica, din păcate, ăsta este crudul adevăr”.

Acesta a precizat că este nevoie de schimbări: „noi prin planul național strategic 2021 – 2027 va trebui să corectăm în mod substanțial părțile deficitare”.

ADVERTISEMENT

„Va trebui să intervenim pe reproducția la porc și pasăre, avem nevoie la nivel național de cel puțin 195.000 de capete de scroafe, în așa fel încât să ne putem produce materialul genetic necesar, avem nevoie de reproducție la pasăre, avem nevoie de industrializare, din punctul meu de vedere suntem, ca tehnologie, la nivelul anilor 2010, din moment ce importăm produse de patiserie, produse congelate, produse prelucrate, biscuiți și nu numai, înseamnă că noi nu avem capacități de tehnologizare performante, și va trebui să intervenim în acest sens,” a explicat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii.

El a explicat că, de exemplu, produsele de patiserie importate de România sunt și de 13 ori mai scumpe decât prețul obținut pe grâul exportat, pe tonă: „va trebui să fim atenți la exportul de materie primă. La ora actuală noi importăm produse de patiserie de 13 ori valoarea pe tonă a grâului exportat, ceea ce nu este normal”.

ADVERTISEMENT

„Va trebui să nu mai exportăm sau să ajutăm industria în așa fel încât să putem să exportăm produse cu valoare adăugată mare. Industria alimentară va trebui ajutată să se retehnologizeze,” a subliniat acesta.

România, balanță negativă comercială cu toate țările din UE

Aurel Simion a declarat că țara noastră are o balanță negativă comercială cu toate țările membre ale Uniunii Europene. Dintre toate produsele importate, chiar și cele pe care nu le putem cultiva în țara noastră, balanța respectivă se inclină cel mai mult în cazul cărnii de porc.

ADVERTISEMENT

„Este și o politică greșită făcută de noi de-a lungul timpului, în 30 de ani. În același timp trebuie să luăm în calcul că o serie de produse pe care le importăm nu se cultivă la noi în țară, mă refer la cafea, banane, ananas, citrice, fructe tropicale. Cea mai mare balanță negativă o are carnea de porc, din cauză că nu mai avem reproducție la porc, importăm aproape tot materialul genetic, și în al doilea rând suntem afectați puternic de pesta porcină africană,” a explicat secretarul de stat.

Acesta a precizat că astfel atât producătorii, cât și consumatorii au de pierdut: „Produci foarte greu și exporți pe nimic….”

„Vom vedea ce rămâne în planul de reziliență pentru agricultură. Putem să intervenim prin noul plan național strategic aplicabil din 2023 – 2027 în așa fel încât să corectăm exact problemele pe care le avem,”  a dăugat.

ADVERTISEMENT