News

Cât de obligatorie va fi, de fapt, vaccinarea şi ce rişti dacă amâni imunizarea copilului. Amenzi usturătoare pentru cei care refuză vaccinul

02.03.2020 | 18:59
Cat de obligatorie va fi de fapt vaccinarea si ce risti daca amani imunizarea copilului Amenzi usturatoare pentru cei care refuza vaccinul
ADVERTISEMENT

Florin Buicu, preşedintele Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaţilor, a vorbit în exclusivitate pentru FANATIK despre modificările aduse, luni, proiectului Legii vaccinării și despre cât de obligatorie va fi, de fapt, vaccinarea copiilor în România.

Legea vaccinării, reînviată după doi ani și jumătate

Legea vaccinării a stat pe masa deputaților mai bine de doi ani și jumătate, iar acum a fost făcut un prim pas important către promulgare. Comisia de sănătate din Camera Deputaților a aprobat forma finală a proiectului legislativ, care va fi trimis plenului pentru promulgare.

ADVERTISEMENT

“Forma care a fost aprobată de Senat a fost aprobată și de Camera Deputaților, deci vom avea și vaccinuri obligatorii. Acum se tehnoredactează modificările de material și în cursul zilei de mâine vor fi comunicate”, a declarat Florin Buicu, preşedintele Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaţilor,  în exclusivitate pentru FANATIK.

Sunteti de acord cu vaccinarea obligatorie? Amenzile sunt usturatoare! Detalii aici https://fntk.ro/6ahqi

Posted by Stiri Mondene on Tuesday, March 3, 2020

Buicu a declarat astfel că proiectul final a primit avizul Comisiei, iar inițiativa legislativă va merge către plen, care va da votul final. Una dintre modificările aduse Legii vaccinării constă în înlocuirea consimțământului prezumat cu o altă formă de consimțământ.

ADVERTISEMENT

Sunteti de acord cu vaccinarea obligatorie? Amenzile sunt usturatoare! Detalii aici https://fntk.ro/6ahqi

Posted by Fanatik.ro on Tuesday, March 3, 2020

“În forma aprobată de Senat se vorbea despre consimțământul prezumat, adică din momentul în care ne naștem e ca și cum ne-am dat acordul pentru vaccinare. Această formă a fost scoasă de Camera Deputaților.

Sunteti de acord cu vaccinarea obligatorie? Amenzile sunt usturatoare! Detalii aici https://fntk.ro/6ahqi

Posted by Fanatik News on Tuesday, March 3, 2020

Părintele care va refuza vaccinarea va fi consiliat

“Se obține consimțământul în continuare, dar există mai multe etape, în sensul în care a venit părintele cu copilul la vaccinat, iar el poate să îndeplinească criteriile de vaccinare sau nu. Dacă are o contraindicație, temporară sau definitivă, atunci copilul nu va fi vaccinat.

ADVERTISEMENT

Dacă se merge pe principiul că părintele sau copilul nu vrea să fie vaccinat și nu are o contraindicație, atunci se va merge pe consiliere”, ne-a explicat președintele Comisiei pentru sănătate.

Procesul respectiv de consiliere are loc odată la 3 luni și constă într-o întâlnire cu pediatrul, neonatologul, microbiologistul și medicul specialist de laborator, în care i se va explica părintelui mai multe despre vaccin, efecte acestuia, ce se va întâmpla dacă minorul nu se vaccinează, etc.

ADVERTISEMENT

Dacă în urma acestor întâlniri copilul nu se vaccinează și nu are o contraindicație, atunci părintele va primi un avertisment, apoi o amendă.

 “Acest proces se numește obligativitatea informării, adică dacă sunt întrebări suplimentare la care părintele vrea să aibă răspunsuri, toți acești medici au obligativitatea să le răspundă părinților.

Sunt amenzi care intervin gradual. Prima dată este avertisment, apoi amendă de la 500 la 1.000 de lei, apoi amenzile în cadrul legii cresc. Din ce îmi aduc aminte, cea mai mare amendă care se dă este de 10.000 de lei, a mai spus Buicu, în exclusivitate pentru FANATIK.

Amenzi pentru cei care nu-și vaccinează copiii după un an de consiliere

Președintele Comisiei pentru sănătate ne-a explicat că un copil figureză pe lista unui medic de familie și, potrivit calendarului de vaccinare, trebuie să fie vaccinat într-o anumită lună. Sunt cazuri în care copiii nu sunt vaccinați în luna respectivă, ci într-o altă lună.

În cazul în care se întâmplă acest lucru, dar se recuperează calendarul de vaccinare, părintele nu va fi sancționat în niciun fel.

“Dacă copilul nu este vaccinat, nu există nici acele întâlniri, există acele măsuri ce includ avertisment, amendă. Acest lucru nu este valabil doar pentru părinte, este valabil inclusiv pentru medicii care nu vaccinează sau nu informează, a mai spus Buicu.

De verificarea întregului proces se va ocupa un grup tehnic de lucru ce funcționează la nivelul Ministerului Sănătății, iar la nivelul DSP vor funcționa grupuri județene privind activitatea de vaccinare.

Din aceste grupuri vor face parte microbiologi, medici pediatri, neonatologi, epidemiologi, adică medici capabili să răspundă la orice fel de întrebări despre vaccinare.

“Medicul va fi responsabil să raporteze toate activitățile pe care le-a desfășurat în registrul vaccinărilor. În varianta în care vor apărea probleme care să fie din cauza vaccinării, porducătorul va răspunde, am introdus această responsabilitate.

Practic, Ministerul Sănătății va lua banii producătorului, a mai precizat președintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaților.

Legea, contestată de cei pro și anti vaccinare

În timp ce Comisia de sănătate discuta forma finală a proiectului Legii vaccinării, în fața Parlamentului avea loc un protest susținut de mai mulți oameni care erau împotriva vaccinării, protest pe care Buicu l-a considerat îndreptățit, din cauza consimțământul prezumat.

“Protestul este pe bună dreptate, pentru că, la urma urmei, era legat de această formulare a consimțământului prezumat. Nu, este vorba despre un consimțământ care va fi acordat pentru actul medical. 

Oricum am fost bombardați și de la cei care sunt pro-vaccinare. Fiecare avea impresia că vom reglementa în beneficiul celuilalt. Cei pro-vaccinare ne-au reproșat că introducem tot felul de bariere birocratice care vor face imposibilă aplicarea vaccinărilor și a legii”, a mai spus Buicu, în exclusivitate pentru FANATIK.

Proiectul de lege trebuie să primească acum votul plenului Camerei Deputaţilor, care este decizională, înainte de a merge spre promulgare la șeful statului.

ADVERTISEMENT