Produsele comerciale de colorat ouăle de Paște pot conține substanțe toxice, de aceea experții recomandă utilizarea ingredientelor naturale.
Coloranții artificiali folosiți în vopseaua de ouă din comerț prezintă riscuri pentru sănătate, avertizează specialiștii. Deși este mai comod să optăm pentru vopseaua cumpărată, este important să fim conștienți de riscurile pe care le implică.
„Trebuie să ne asigurăm că ouăle nu sunt crăpate. Vopseaua nu trebuie să ajungă în contact cu partea pe care o mâncăm, pentru că, odată ce ajunge acolo, este evident că va fi ingerată.
Vorbim despre substanțe chimice, toxice, care pot merge mai mult decât la nivelului tubului digestiv și pot fi absorbite în sânge”, a spus medicul Radu Țincu pentru Antena 3 CNN.
Medicul Radu Țincu a subliniat importanța evitării contactului vopselei cu partea comestibilă a ouălor și necesitatea de a le păstra la frigider pentru a preveni deteriorarea.
„La temperatura frigiderului, pot fi menținute câteva zile fără probleme. Dacă le ținem la temperatura camerei, ar trebui să fie consumate în câteva ore, pentru că ele se pot deteriora.
Acestea conțin multe lipide și atunci există riscul ca aceste lipide în exces să pună în dificultate digestia. Cred că două ouă la o masă sunt suficiente, nu mai mult de 3-4 ouă în ziua respectivă”, a mai adăugat Radu Țincu.
În loc să folosim vopsea artificială, putem opta pentru soluții naturale pentru a colora ouăle de Paște, utilizând ingrediente pe care le avem la îndemână în bucătărie sau în natură. Iată mai jos cum se pot obține nuanțe:
Pentru nuanțe mai intense, ouăle pot fi lăsate în soluția de vopsit pentru o perioadă mai lungă de timp, iar prin experimentarea cu diverse combinații de ingrediente se pot obține culori unice și atrăgătoare.