News

Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră

Ce pericole se ascund în vopseaua de ouă. Experții în sănătate au transmis la ce trebuie să avem grijă pentru a nu ne pune sănătatea în pericol
30.04.2024 | 20:15
Cat de periculoasa este vopseaua de oua Atentionarea specialistilor pentru sanatatea noastra
Experții avertizează. Vopseaua din comerț de ouă pentru Paște poate fi toxică. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Produsele comerciale de colorat ouăle de Paște pot conține substanțe toxice, de aceea experții recomandă utilizarea ingredientelor naturale.

Ce pericole se ascund în vopseaua de ouă

Coloranții artificiali folosiți în vopseaua de ouă din comerț prezintă riscuri pentru sănătate, avertizează specialiștii. Deși este mai comod să optăm pentru vopseaua cumpărată, este important să fim conștienți de riscurile pe care le implică.

ADVERTISEMENT

„Trebuie să ne asigurăm că ouăle nu sunt crăpate. Vopseaua nu trebuie să ajungă în contact cu partea pe care o mâncăm, pentru că, odată ce ajunge acolo, este evident că va fi ingerată.

Vorbim despre substanțe chimice, toxice, care pot merge mai mult decât la nivelului tubului digestiv și pot fi absorbite în sânge”, a spus medicul Radu Țincu pentru Antena 3 CNN.

ADVERTISEMENT

Cum păstrăm ouăle să nu devină un pericol

Medicul Radu Țincu a subliniat importanța evitării contactului vopselei cu partea comestibilă a ouălor și necesitatea de a le păstra la frigider pentru a preveni deteriorarea.

„La temperatura frigiderului, pot fi menținute câteva zile fără probleme. Dacă le ținem la temperatura camerei, ar trebui să fie consumate în câteva ore, pentru că ele se pot deteriora.

ADVERTISEMENT

Acestea conțin multe lipide și atunci există riscul ca aceste lipide în exces să pună în dificultate digestia. Cred că două ouă la o masă sunt suficiente, nu mai mult de 3-4 ouă în ziua respectivă”, a mai adăugat Radu Țincu.

Cum se obține vopsea naturală

În loc să folosim vopsea artificială, putem opta pentru soluții naturale pentru a colora ouăle de Paște, utilizând ingrediente pe care le avem la îndemână în bucătărie sau în natură. Iată mai jos cum se pot obține nuanțe:

ADVERTISEMENT
  • Turmeric (galben auriu)
  • Sfeclă roșie (roz)
  • Coji de ceapă (portocaliu)
  • Spanac sau pătrunjel (verde)
  • Varză roșie (albastru)
  • Cafea (maro deschis)

Pentru nuanțe mai intense, ouăle pot fi lăsate în soluția de vopsit pentru o perioadă mai lungă de timp, iar prin experimentarea cu diverse combinații de ingrediente se pot obține culori unice și atrăgătoare.

ADVERTISEMENT