Crăciunul este un adevărat festin culinar. Nu doar preparatele tradiționale sunt prezente pe masa românilor, ci și deserturile. Iată care sunt cele mai ”păcătoase” delicii și care dintre ele conține cel mai mult zahăr.
Deserturile sunt nelipsite de pe masa de Crăciun. În plină atmosferă de sărbătoare, puține persoane mai acordă atenție conținutului de zahăr din anumite preparate sau caloriilor.
În această perioadă, medicii și nutriționiștii recomandă ca toate preparatele să fie consumate cu moderație. Regula se aplică mai ales dulciurilor, care sunt adevărate bombe calorice. Unele dintre ele conțin mai mult zahăr decât te-ai aștepta.
Vedeta de pe mesele de Crăciun este, fără doar și poate, cozonacul. Acesta conține foarte mult zahăr, dat fiind faptul că acest ingredient se regăsește atât în aluat, cât și în umplutură. Potrivit etichetelor mai multor tipuri de cozonaci, aceste deserturi conțin 20-30 de grame de zahăr/ 100 de grame.
Turta dulce, unul dintre cele mai consumate produse în perioada Crăciunului se înscrie și ea pe lista alimentelor ”păcătoase”. Aceasta nu are zahăr doar în compoziție, ci în glazură. Astfel, 100 de grame de produs conțin între 25 și 40 de grame de zahăr.
De departe, produsul care conține cel mai mult zahăr sunt clasicele bomboane de pom. În general, acestea sunt făcute din zahăr solidificat, iar dacă vorbim despre cele umplute, nivelul de zahăr deja crește. 100 de grame de bomboane de pom conțin 60-80 de grame de zahăr.
De Crăciun, mulți copii vor găsi sub brad faimoșii moși de ciocolată. Chiar dacă arată bine și sunt delicioși, părinții ar trebui să aibă mare grijă. De obicei, un astfel de preparat conține între 50 și 60 de grame de zahăr/ 100 de grame de produs.
La fel de mult zahăr conțin și prăjiturile cu cremă, mai ales dacă sunt cumpărate din comerț. Fie că vorbim de amandine sau de clasica prăjitură cu foi, aceste deserturi conțin 35-50 de grame de zahăr/ 100 de grame de produs. Tocmai de aceea, cel mai bine este să le prepari acasă, pentru a ști cum să dozezi cantitatea de zahăr.
Checul nu este nici el lipsit de zahăr. Acesta conține zahăr în aluat și, în funcție de rețeta după care este preparat, poate avea și glazură de zahăr. Asta înseamnă că la 100 de grame de produs regăsim 20-25 grame de zahăr.
Pe lista deserturilor de Crăciun cu un conținut ridicat de zahăr se mai înscrie și ciocolata de casă. Potrivit rețetei, aceasta se prepară cu mult zahăr și lapte praf. Mai exact, 100 de grame de ciocolată de casă conțin 40-50 de grame de zahăr.
Date fiind cantitățile menționate, este evident că deserturile de Crăciun depășesc cu mult cantitatea de zahăr recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. Potrivit OMS, un adult ar trebui să consume maxim 25 de grame de zahăr pe zi.