Life

Cât de periculoase sunt, de fapt, lumânările parfumate. Experții trag un semnal de alarmă

Cercetătorii trag un semnal de alarmă cu privire la lumânările parfumate. Mulți români le au în casă, fără să știe, de fapt, la ce pericol se expun.
05.12.2024 | 23:04
Cat de periculoase sunt de fapt lumanarile parfumate Expertii trag un semnal de alarma
Pericolul ascuns de lumânările parfumate. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Studiile recente realizate de cercetători au arătat că lumânările parfumate pot avea un impact mult mai negativ asupra sănătății plămânilor decât fumul de țigară. Substanțele chimice eliberate în aer sunt mult mai dăunătoare.

Cât de periculoase sunt, de fapt, lumânările parfumate

În această perioadă, mulți români cumpără lumânări parfumate pentru a-și decora casa sau chiar pentru a le oferi cadou de Crăciun. Dar experții avertizează: cu toate că emană un miros plăcut, pot fi extrem de periculoase pentru sănătate.

ADVERTISEMENT

Când sunt aprinse, lumânările eliberează un amestec de substanțe chimice, inclusiv gaze toxice precum dioxidul de carbon, dioxidul de sulf și oxizii de azot, notează dailymail.co.uk. 

Potrivit doctorului Asit Kumar Mishra de la Colegiul Universitar din Cork și dr. Marie Coggins de la Universitatea din Galway, care au scris în The Conversation, inhalarea acestora poate provoca tuse, strănut și iritații ale ochilor.

ADVERTISEMENT

Pe termen lung, poluarea generată în interiorul casei noastre poate crește riscul de boli cardiace, cancer pulmonar și bronșită cronică. Aprinderea lumânărilor parfumate poate duce la creșterea concentrației de particule care, atunci când sunt inhalate, pot provoca leziuni pulmonare.

Studiul, publicat în revista Indoor Environments, a investigat calitatea aerului în 14 locuințe din Galway, Irlanda. Cercetătorii au măsurat concentrațiile a cinci poluanți, printre care CO2 și particule fine sub 2,5 micrometri, cunoscute sub denumirea de PM2.5.

ADVERTISEMENT

PM2.5 sunt particule fine de funingine din aer, invizibile cu ochiul liber, care pot pătrunde în plămâni și în sânge. Acestea sunt eliberate de motoarele vehiculelor, arderea lemnelor și fumat.

Cercetătorii au instalat dispozitive de măsurare a poluării în fiecare cameră, la o distanță de un metru de podea și de sursele de ventilație, precum feroneriile și gurile de aerisire.

ADVERTISEMENT

Ce au demonstrat rezultatele studiului

Cercetătorii le-au recomandat celor care locuiau în casele incluse în experiment să își continue activitățile zilnice, cum ar fi gătitul, deschiderea feroneriilor sau aprinderea lumânărilor parfumate, în timp ce studiul era în derulare.

Rezultatele au indicat că activități precum aprinderea lumânărilor, fumatul și blocarea orificiilor de ventilație din perete pot afecta negativ calitatea aerului interior, ducând la creșterea nivelurilor de PM2.5 și CO2.

De menționat este că, în 2013, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a clasificat particulele PM2.5 drept carcinogene de Grupa 1, pe baza dovezilor care leagă acest poluant de cancerul pulmonar.

ADVERTISEMENT