News

Cât de periculoase sunt, de fapt, mușcăturile de căpușe. Sfaturile și explicațiile medicului Mihai Craiu

Cât de periculoase sunt mușcăturile de căpușe? La această întrebare vine cu un răspuns, sfaturi și explicații prețioase medicul Mihai Craiu.
29.05.2023 | 15:39
Cat de periculoase sunt de fapt muscaturile de capuse Sfaturile si explicatiile medicului Mihai Craiu
Medicul Mihai Craiu, explicații despre mușcăturile de căpușe. Când devin periculoase și care sunt riscurile pentru boala Lyme. Sursa foto: prevention.com
ADVERTISEMENT

În sezonul cald în care am intrat deja, mușcăturile de căpușe sunt aproape inevitabile. Asta în special în cazul în care petrecem mult timp în apropiere de spațiile verzi sau alături de animale. E important să nu ne panicăm dacă suntem mușcați și să ținem cont de sfaturile specialiștilor.

Medicul Mihai Craiu, explicații despre mușcăturile de căpușe. Când devin periculoase și care sunt riscurile pentru boala Lyme

Într-o postare amplă pe pagina sa de Facebook, cunoscutul medic pediatru Mihai Craiu vine cu explicații și sfaturi importante despre acest subiect al mușcăturii de căpușe.

ADVERTISEMENT

Referindu-se la cazul copiilor care pot fi mușcați de aceste insecte, medicul anticipează două aspecte care se vor petrece în multe dintre cazuri. E vorba de excesul de antibiotice și încercarea de a scoate căpușele din piele prin fel și fel de obiceiuri băbești.

Odată cu întâlnirea cu acestea (n.r. cu căpușele) se vor întâmpla 2 lucruri: creșterea complet nejustificată a unor prescripții inutile de antibiotice și complicațiile unor tentative nereușite de îndepărtare a căpușelor atașate cu ajutorul unor tehnici “originale” provenite din mitologia urbană”, scrie dr. Craiu.

ADVERTISEMENT

Apoi, pediatrul explică pe înțelesul tuturor cât de periculoase sunt, de fapt, mușcăturile de căpușe. Acesta spune că riscul de boală Lyme există și în România, în special în intervalul iunie – august.

Dar cel mai important de reținut e că, spune Mihai Craiu, ”NU TOATE mușcăturile de căpușă vin cu risc de boală!”. El explică faptul că și în zonele în care există un număr foarte mare de căpușe care poartă în salivă Borellia riscul de a face boala după un astfel de incident este foarte mic: în jur de 3%. ”Iar în România nu există astfel de zone de risc extrem!”.

ADVERTISEMENT

Mai mult, medicul citat ne spune că ”doar căpușele atașate îndelungat, peste 72 ore și care sunt angorjate cu sânge ar putea crește semnificativ riscul de infectare, dar nu mai mult de 25%”.

În cazul copiilor, spirochetele genului Borellia ar putea ajunge din saliva căpușei în copilul mușcat doar după un număr mare de ore de atașare, de obicei peste 24 ore, mai precizează pediatrul.

ADVERTISEMENT

Mihai Craiu, mesaj pentru părinți: ”Nu dați antibiotice de spaimă”

În finalul mesajului său, Mihai Craiu îi sfătuiește pe părinți să verifice cu atenție pielea copiilor ori de câte ori revin de la joacă sau de la plimbare. Iar în cazul nefericit în care minorii sunt mușcați, nu trebuiesc luate măsuri disperate.

Nu dăm antibiotice de spaimă pentru orice incident cu risc aproape zero, adică scenariul relativ frecvent de capușă neangorjată, îndepărtata sub 24 ore!”, mai transmite doctorul.

ADVERTISEMENT