Life

Cât de periculos este, de fapt, aerul condiționat. Milioane de români se expun de fiecare dată când îi dau drumul

Ce pericole ascunde aerul condiționat. La ce te expui atunci când îl pornești ca să scapi de caniculă
15.07.2023 | 12:30
Cat de periculos este de fapt aerul conditionat Milioane de romani se expun de fiecare data cand ii dau drumul
Cât de periculos este, de fapt, aerul condiționat pentru oameni sau animalele de companie. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ah, aerul condiționat! Salvatorul nostru în zilele toride de vară, unul care aduce cu sine răcoarea atât de dorită. Ce am face fără el? Dar ați stat vreodată să vă întrebați cât de periculos poate fi acest aparat?

Aerul condiționat, pericolul din casa românilor

Atenție, nu vă speriați! Nu vrem să vă luăm răcoarea, ci doar să vă informăm. Așa că haideți să ne uităm împreună la câteva lucruri pe care poate nu le știați despre aerul condiționat.

ADVERTISEMENT

De câte ori nu ne-am gândit că ne-ar prinde bine un aer condiționat în acele momente când soarele arde nemilos? Ei bine, a venit timpul să vedem și partea mai puțin veselă a monedei.

Nu mai da drumul la aerul condiționat fără să citești asta

Ei bine, dragi cititori, haideți să vorbim despre aerul condiționat. Cât de periculos poate fi acesta pentru sănătatea noastră? Hmmmm. Să știți că răspunsul ar putea să vă surprindă.

ADVERTISEMENT

Știm cu toții că aerul condiționat este un adevărat salvator, dar, de câte ori nu ne-am trezit cu dureri de cap sau cu gâtul uscat după o noapte petrecută într-o cameră cu aer condiționat?

Pe lângă acestea, o expunere prelungită la aerul condiționat poate duce la probleme respiratorii, deshidratare și chiar la afectarea pielii. Surprinzător, nu?

ADVERTISEMENT

„Aerul condiționat este cel mai puternic factor în răspândirea Covid-19”, a transmis și Jose-Luis Jimenez, un reputat medic.

Efectele aerului condiționat asupra sănătății

Haideți să ne aplecăm puțin asupra detaliilor. Aerul condiționat funcționează prin eliminarea umidității din aer, ceea ce poate duce la uscarea mucoaselor din nas și gât. Acest lucru poate crește riscul de infecții respiratorii și poate agrava simptomele astmului.

ADVERTISEMENT

În plus, aerul rece poate provoca crampe musculare. Deci, dacă vă treziți cu dureri ciudate după o noapte în fața aerului condiționat, acum știți de ce.

Recomandări pentru o utilizare sigură a aerului condiționat

Acum că știm toate acestea, ce putem face? Ei bine, există câteva strategii simple care ne pot ajuta să ne protejăm sănătatea.

 • în primul rând, este important să menținem aerul condiționat la o temperatură confortabilă, nu prea rece. Experții recomandă o temperatură de 24-26 grade Celsius
 • asigurați-vă că aerul condiționat este curat și funcționează corect. Un filtru murdar poate împrăștia bacterii și mucegai prin aer.
 • beți multă apă pentru a preveni deshidratarea.

Deci, dragi cititori, data viitoare când dați drumul la aerul condiționat, amintiți-vă de aceste sfaturi pentru a vă proteja sănătatea. Și nu uitați, sănătatea este cel mai important lucru pe care îl avem!

Ce boli poate genera aparatul de aer condiționat

Șocant, dar adevărat, aerul condiționat poate cauza o serie de probleme de sănătate. Da, acel aparat care ne aduce răcoare în zilele de vară poate avea efecte negative asupra noastră. Iată ce boli ar putea să apară.

Respirația

Aerul condiționat poate provoca uscăciune în gât și nas, ceea ce poate duce la infecții respiratorii. Se pare că acest aparat ne poate lăsa într-o stare de disconfort.

Pielea

Și pielea poate suferi din cauza aerului condiționat. Acesta poate cauza uscăciune și iritații, iar în cazuri extreme poate duce la eczeme. Așadar, dacă aveți pielea uscată, gândiți-vă de două ori înainte de a porni aparatul.

Ochii

Uscăciunea provocată de aerul condiționat poate afecta și ochii. Acest lucru poate conduce la iritații oculare și chiar la sindromul ochiului uscat.

Alergiile

Probabil nu v-ați gândit la asta, dar aerul condiționat poate agrava simptomele alergiilor, în special dacă filtrele aparatului nu sunt curățate în mod regulat. Astfel, alergenii pot fi răspândiți prin aer, provocând strănuturi și mâncărime.

Am spus-o și o repetăm: nu vrem să vă speriem, doar să vă informăm. Aerul condiționat poate fi un prieten adevărat în zilele de vară, dar trebuie folosit cu măsură. Și nu uitați, o bună ventilație a încăperii este esențială.

„Aerul condiționat poate fi periculos pentru sănătatea ta, mai ales dacă ai alergii sau astm”, a explicat și Dr. Clifford Bassett

Care sunt riscurile expunerii prelungite la aer condiționat?

Și așa ajungem la întrebarea fierbinte a verii. Care sunt riscurile expunerii prelungite la aer condiționat? Deja simt cum vă crește tensiunea, dar nu vă faceți griji. Sunt aici să vă ghidăm printr-o călătorie aerisită și răcoroasă.

Să începem cu riscul de deshidratare. Da, ați citit bine. Aerul condiționat îndepărtează umiditatea din aer, ceea ce poate duce la piele uscată și sete. Asta nu înseamnă că trebuie să renunțați la confortul adus de el, ci doar să beți mai multă apă. Simplu, nu?

Un alt aspect de luat în seamă este riscul bolilor respiratorii. Aerul condiționat poate aduce cu el bacterii și virusuri, mai ales dacă nu este curățat corespunzător. Deci, dacă vă place aerul condiționat, asigurați-vă că îl îngrijiți așa cum trebuie. Nu este ceva de ignorat, este o chestiune de sănătate.

Nu uitați: Aerul condiționat este un prieten, dar numai atunci când este bine întreținut și utilizat cu măsură.
Și să nu uităm de schimbările bruște de temperatură. Ele pot avea un impact mare asupra sistemului nostru imunitar, deci este bine să vă asigurați că diferența dintre temperatura interioară și cea exterioară nu este prea mare.

Acum că am trecut prin riscurile asociate cu aerul condiționat, sper că vă simțiți mai pregătiți să vă bucurați de vara asta într-un mod sănătos. Și nu uitați, fiecare lucru bun vine cu moderație.

Ce efecte negative are aerul condiționat asupra pielii tale

Probabil că nu ți-ai dat niciodată seama, dar aerul condiționat poate avea efecte negative asupra pielii tale. Nu e doar o păcăleală, ci realitatea crudă și neîmblânzită cu care milioane de români se confruntă atunci când îi dau drumul la AC.

Așa cum v-am mai zis, aerul condiționat funcționează prin eliminarea umidității din aer, ceea ce duce la o piele uscată. Și nu vorbim doar de o ușoară senzație de uscăciune, ci de uscăciune intensă care poate duce la crăpături și iritații.

Pielea ta are nevoie de hidratare, iar aerul condiționat poate fi un dușman în acest sens. Pe lângă faptul că îți usucă pielea, aerul condiționat poate contribui și la probleme de sănătate ale pielii. Acesta poate exacerba condiții precum eczema sau psoriazis.

Și dacă te gândești că poți scăpa de aceste probleme prin folosirea unei creme hidratante, gândește-te din nou! Cremele hidratante pot ajuta, dar nu pot combate total efectele negative ale aerului condiționat.

 • de ce? Pentru că majoritatea cremelor hidratante nu pot reține suficientă apă în piele pentru a contracara uscăciunea cauzată de aerul condiționat.
 • și mai rău, unele creme pot chiar să agraveze problema, închizând porii și împiedicând pielea să respire.

Așadar, data viitoare când te gândești să dai drumul la aerul condiționat, ai grijă la pielea ta! Poate că nu este o idee atât de bună pe cât credeai.

Sfatul nostru

Folosește un umidificator în încăperea în care folosești cel mai mult aerul condiționat. Acesta poate ajuta la menținerea nivelului ideal de umiditate în aer, protejându-ți astfel pielea.

Aerul condiționat poate afecta negativ calitatea somnului tău

Aerul condiționat, acesta este un cuvânt cu care ne-am obișnuit cu toții, mai ales pe timp de vară. Dar știai că aerul condiționat poate afecta negativ și asupra somnului tău?

Cu toții adorăm senzația de răcoare pe timp de caniculă dar, atunci când vine vorba de calitatea somnului, acest aparat ne poate face mai mult rău decât bine. Utilizarea excesivă a aerului condiționat poate duce la uscarea gâtului și a nasului, fapt ce poate duce la apariția sforăitului.

Un alt efect secundar este senzația de neliniște și somnul agitat. O temperatură prea scăzută în cameră poate duce la contracția mușchilor, fapt ce poate duce la crampe nocturne.

Deci, pe cât de bine pare să dormim într-o cameră răcoroasă, să nu uităm că aerul condiționat poate avea efecte negative asupra somnului nostru. Cum zicea bunica, totul cu măsură!

Cum să folosești aerul condiționat în mod corect pentru a evita problemele de sănătate

Știai că există un mod corect de a folosi aerul condiționat? Da, ai auzit bine! Este esențial să înțelegem cum să-l folosim eficient pentru a evita eventuale probleme de sănătate.

Ei bine, milioane de români se expun de fiecare dată când își pornesc aerul condiționat, dar nu trebuie să te îngrijorezi. Iată câteva sfaturi despre cum să folosești aerul condiționat în mod corect:

 • mărește treptat temperatura. Ideal ar fi să setezi temperatura la 24-26 grade Celsius, nu la 18 grade cum fac mulți oameni
 • folosește modul de ventilație. Acesta ajută la circulația aerului, fără ca aerul condiționat să răcească excesiv încăperea
 • întreține regulat aparatul. Curățarea filtrelor și a unității exterioare contribuie la funcționarea corectă a aparatului și la îmbunătățirea calității aerului.

Deci, să punem în practică aceste sfaturi! Nu uita, sănătatea ta este cea mai importantă. Învață să folosești aerul condiționat în mod corect și să te protejezi. Fii unul dintre cei milioane de români care se bucură de aer condiționat, dar într-un mod responsabil!

Aerul condiționat vs. ventilator – ce este mai sigur pentru sănătatea ta?

Știu ce te gândești. E o zi toridă de vară și abia aștepți să dai drumul la aerul condiționat. Dar te-ai gândit vreodată și la o alternativă?

Există multe mituri despre pericolele utilizării aerului condiționat, dar câte dintre ele sunt adevărate? Haide să facem lumină în acest subiect și să deslușim adevărul.

Alternativa la aerul condiționat: ventilatorul

Dar ce e de făcut? Trebuie să renunțăm la răcorirea oferită de aerul condiționat? Nu neapărat. Există o alternativă: ventilatorul.

Ventilatoarele sunt o opțiune mai sănătoasă. Ele nu scad umiditatea aerului și nu cauzează uscarea pielii și a gâtului. Însă, nu au aceeași capacitate de a răci aerul ca și aparatele de aer condiționat.

Deci, aerul condiționat vs. ventilator – care este mai sigur pentru sănătatea ta? Răspunsul este simplu: depinde. Dacă ești o persoană care petrece mult timp într-o încăpere cu aer condiționat, ar putea fi mai bine să faci o pauză și să încerci ventilatorul. Dacă însă nu stai prea mult timp în aer condiționat, nu ar trebui să ai probleme.

Afectează aerul condiționat copiii mai mult decât adulții?

Știm cu toții că aerul condiționat poate fi un adevărat erou în zilele de vară toride. Dar, oare, acesta este complet sigur pentru sănătatea noastră și a celor mici?

Conform specialiștilor, sistemul de aer condiționat îi poate afecta pe copii mai mult decât adulții. Acest lucru se datorează faptului că sistemul imunitar al copiilor nu este la fel de dezvoltat ca cel al adulților.

Excesul de utilizare a aerului condiționat poate duce la deshidratare, uscăciunea pielii și a ochilor, dar și la probleme respiratorii. Nu numai atât, dar poate provoca și răceli, sinuzite și astm.

Cum să îți protejezi animalele de companie de efectele dăunătoare ale aerului condiționat

Cunoaștem senzația răcoroasă, plăcută pe care ți-o oferă o cameră cu aer condiționat. Dar te-ai întrebat vreodată dacă acest obicei confortabil este, de fapt, periculos pentru animalele noastre de companie?

Deși aerul condiționat poate fi o binecuvântare pentru noi, oamenii, poate avea efecte neașteptate asupra animalelor noastre de companie. Astfel, ele se pot confrunta cu deshidratare, hipotermie sau chiar probleme respiratorii.

Dar nu te îngrijora, există metode prin care poți să îți protejezi patrupedul de efectele dăunătoare ale aerului condiționat.

 • reglați temperatura: În loc să setați aerul condiționat la o temperatură extrem de scăzută, încercați să o mențineți la un nivel confortabil, dar nu rece. Asta poate preveni hipotermia
 • asigurați-vă că animalul are acces la apă: Aerul condiționat poate deshidrata, prin urmare, este esențial să aveți mereu un bol cu apă proaspătă la dispoziția animalului
 • supravegheați-l: Fiecare animal este diferit, așa că este important să urmăriți comportamentul patrupedului dumneavoastră. Dacă observați semne de disconfort, este posibil să fie afectat de aerul condiționat.

În concluzie, aerul condiționat nu este în mod necesar rău pentru animalele noastre de companie, dar ar trebui să fim conștienți de potențialele riscuri și să știm cum să le protejăm. În acest fel, atât noi, cât și prietenii noștri necuvântători, ne putem bucura de răcoarea oferită de aerul condiționat în zilele de vară toride.

ADVERTISEMENT
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după...
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după victoria istorică » „Cred că au și virat banii în cont”
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României...
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei...
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei și selecționer. ”Faceți istorie!”. Am strâns emoțiile de la Euro într-un clip de poveste pentru România!
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată...
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată Europa. Germanii sunt cei mai interesaţi şi plătesc şi 100 euro pe kilogram
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat...
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat cărțile pe față, la 13 ani de la separare
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis...
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis antrenorul
Schimbări la produsele Apple. Utilizatorii vor fi uimiți
Schimbări la produsele Apple. Utilizatorii vor fi uimiți
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca...
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca făcută alături de tatăl ei. Obiceiul de lux moștenit de la mama ei, Monica Gabor
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei...
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei iubit. De ce s-a despărțit, de fapt, de antrenorul naționalei României