După ce metapneumovirusul uman (HMPV) s-a extins în tot mai multe zone din China, populația globului a început să se întrebe cât de periculos este virusul și dacă există riscul unei pandemii similare Covid-19. Experții vin cu răspunsul la aceste îngrijorări.
În acest început de an 2025, China se confruntă cu o criză sanitară îngrijorătoare. Spitalele sunt pline după ce un virus respirator afectează mii de pacienți. Metapneumovirusul uman (HMPV) este infecția care s-a răspândit rapid în provinciile nordice ale țării. Virusul a provocat un val de internări în special în rândul copiilor sub 14 ani.
Autoritățile de la Beijing au recunoscut această creștere a cazurilor de metapneumovirus uman asemănător gripei (HMPV), în special în rândul copiilor. Chinezii au atribuit acest lucru unei creșteri sezoniere a infecțiilor respiratorii.
După ce au văzut imaginile din China, foarte mulți s-au temut de faptul că acest virus va ajunge rapid și în Europa. Experții din domeniul medical vin însă cu lămuriri menite să liniștească cetățenii.
Astfel, spre deosebire de coronavirusul care a provocat pandemia Covid-19, care a adus peste 7 milioane de decese în lume, HMPV este un virus cunoscut, cu riscuri și contra-măsuri stabilite.
HMPV nu este similar infecției Covid-19, au spus experții în sănătate publică citați de BBC. Ei explică faptul că virusul există de zeci de ani, iar aproape fiecare copil este infectat până la vârsta de 5 ani.
Este însă adevărat faptul că, la unii copii foarte mici și la persoanele cu un sistem imunitar slăbit, metapneumovirus uman poate provoca boli mai grave care pot duce la cazuri tragice.
Din punct de vedere medical, HMPV este un virus care va duce la o infecție ușoară a tractului respirator superior. Pentru un cetățean obișnuit, acesta este imposibil de distins de gripă.
Identificat pentru prima dată în Olanda, în 2001, virusul se răspândește prin contact direct între oameni sau când cineva atinge suprafețe contaminate cu acesta.
Simptomele pentru majoritatea oamenilor includ tuse, febră și congestie nazală. Cei mai expuși infecției sunt cei foarte tineri, în special copiii sub doi ani, dar și cei cu un sistem imunitar slăbit, inclusiv bătrânii și cei cu cancer în stadiu avansat, spune Hsu Li Yang, un medic infecțios din Singapore.
Asemenea altor infecții respiratorii, HMPV apare la sfârșitul iernii și primăvara. Experți spun că acest lucru este cauzat de faptul că virușii supraviețuiesc mai bine la frig și se transmit mai ușor de la o persoană la alta, deoarece oamenii stau mai des în casă.
Temerile privind o pandemie de HMPV similară Covid-19 sunt exagerate, au spus experții. Aceștia spun că pandemiile sunt de obicei cauzate de noi agenți patogeni, ceea ce nu este cazul HMPV.
HMPV este prezent la nivel global și există de zeci de ani. Aceasta înseamnă că oamenii din întreaga lume au ”un anumit grad de imunitate existentă din cauza expunerii anterioare”, a spus dr. Hsu.
”Aproape fiecare copil va avea cel puțin o infecție cu HMPV până la vârsta de cinci ani și ne putem aștepta să avem mai multe reinfecții de-a lungul vieții”, spune Paul Hunter, profesor de medicină la o universitate din Anglia. ”Deci, în general, nu cred că în prezent există semne ale unei probleme globale mai grave”.
Dr Hsu recomandă precauții generale standard, cum ar fi purtarea unei măști în locuri aglomerate, evitarea aglomerației acolo unde este posibil dacă cineva prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire mai gravă din cauza infecțiilor cu virus respirator, o bună igienă a mâinilor și vaccinarea antigripală.