News

Cât de periculos este tratamentul cu plasmă umană. Medicii explică la ce riscuri se expun pacienții

19.05.2020 | 18:58
Cat de periculos este tratamentul cu plasma umana Medicii explica la ce riscuri se expun pacientii
ADVERTISEMENT

Mai mulți medici ridică semne de întrebare cu privire la tratamentul cu plasmă umană recoltată de la cei vindecați de coronavirus și spun că procedura nu este una lipsită de pericole.

Cât de periculos este tratamentul cu plasmă umană

Se vorbește tot mai des despre tratamentul cu plasmă umană, recoltată de la pacienții vindecați de coronavirus, dar unii medici susțin că procedura nu este una lipsită de pericole, notează Știripesurse.

ADVERTISEMENT

Andrei Aurel Rosin, fostul șef al Institutului Naţional de Transfuzie Sanguină, a declarat, luni, la Realitatea Plus, că recoltarea plasmei cu anticorpi de la pacienții vindecați de coronavirus ridică mari semne de întrebare.

Specialistul a atras atunci atentia că în România „nu putem măsura câți anticorpi are donatorul de plasmă”.

ADVERTISEMENT

În plus, fostul șef al Institutului Naţional de Transfuzie Sanguină a acuzat ca asistăm la o „tentativă de acaparare a plasmei în România”.

La ce riscuri se supun medicii și pacienții

„Europa se confruntă cu criza de plasmă, importă foarte mult din SUA. S-a gândit cineva, nu spun cine, să ia plasma românească”, a mai declarat Andrei Aurel Rosin, la Realitatea Plus.

ADVERTISEMENT

Marți, medicul István Komporály, din București, afirmă că riscurile sunt enorme atât pentru pacienți și pentru doctorii care administrează acest tip de tratament cu plasmă umană.

”Este un tratament EXPERIMENTAL! Riscurile pentru pacient și medicul care ar administra această plasmă sunt uriașe (de la riscul infectării cu HIV până la serioase complicații trombo- embolice)”, susține medicul într-o expunere de motive, remisă Știripesurse.

ADVERTISEMENT

În plus, în expunerea de motive, medicul István Komporály spune că, până în acest moment, Ministerul Sănătății nu a aprobat această metodă de tratament.

„ Neglijăm faptul că nicio comisie a Minsiterului Sănătății, nu a aprobat sau recomandat aceasta metodă, cu siguranță nu comisia de transfuziologie sau cea de boli infecțioase, neglijăm pe moment și că se poate recolta plasma în centrele de trasnfuzii sanguine și pe aparatele existente; ne focusăm pe pacient”, susține medicul din București.

 

ADVERTISEMENT