News

Cât de precis este, de fapt, testul rapid pentru detectarea anticorpilor COVID-19. Anunțul specialiștilor

16.11.2020 | 17:53
Cat de precis este de fapt testul rapid pentru detectarea anticorpilor COVID19 Anuntul specialistilor
ADVERTISEMENT

Un studiu demarat recent de o serie de cercetători din Marea Britanie a scos în evidență faptul că testul rapid pentru detectarea anticorpilor COVID-19 nu ar fi atât de precis pe cât se credea inițial.

În cauză sunt testele rapid AbC-19, dezvoltate în perioada pandemiei pentru ca cei implicați în sistemul medical să afle în scurt timp masa de oameni din comunitate care a trecut prin boală și are anticorpi la noul coronavirus.

ADVERTISEMENT

Din păcate, studiul unei Universități din Irlanda de Nord a venit cu o serie de concluzii de-a dreptul alarmante pentru cei care se bazau pe aceste teste rapide.

Specialiștii anunță cât de precis este testul rapid pentru detectarea anticorpilor COVID-19

Testele rapide AbC-19, apărute pe piață pentru a ajuta angajații din zona medicală să depisteze nivelul populației care a fost infectată și a câștigat imunitate, sunt departe de precizia pe care au anticipat-o cei care le-au lansat.

ADVERTISEMENT

Un studiu condus de cercetătorii de la Universitatea Ulster, din Irland de Nord, dat publicităţii recent, relevă faptul că acest test rapid nu poate determina cu precizie dacă persoana în cauză este pozitivă sau fals pozitivă.

Rezultatele, publicate și în revista BMJ, sugerează că dacă 10 persoane din persoanele cărora li s-a făcut testul ar fi fost infectate anterior, aproximativ unul din cinci rezultate pozitive ale testului ar fi incorecte (rezultate fals-pozitive).

ADVERTISEMENT

Testul rapid AbC-19 folosește o picătură de sânge dintr-o înțepătură pentru a vedea care este probabilitatea ca cineva să fi fost infectat anterior cu virusul SARS-CoV-2.

Guvernul Britanic, încredere mare în testele rapide

În această perioadă a pandemiei, aceste teste au fost extrem de utilizate în Regat, iar Guvernul Britanic a comandat un milion de kituri de testare, reprezentând 75 milioane de lire sterline, aproximativ 100 de milioane de dolari, notează sciencealert.com.

ADVERTISEMENT

Un studiu independent de cel efectuat de experţii irlandezi, care a avut ca temă testul rapid AbC-19, sugerează concluzii diferite şi îi determină pe oamenii de ştiinţă să atragă atenţia asupra scenariului privind rata de infectare.

O echipă de cercetători de la Universităţile din Bristol, Cambridge şi Warwick a analizat probele de sânge a nu mai puţin de 2.847 de muncitori în funcţii-cheie, cum sunt cei din sistemul medical, dintre care 268 cu teste PCR pozitive la COVID-19 şi 2.579, cu status de infecţie anterioară necunoscută.

Din cercetarea coordonată de Ranya Mulchandani, de la UK Field Epidemiology Training Program reiese că 1 din 5 lucrători testaţi pozitiv cu ajutorul kitului AbC-19 ar putea fi fals pozitivi, în condiţiile scenariului de 10% din populaţia testată este infectată cu SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT