News

Cât de probabil e un atac al Rusiei la gurile Dunării sau în Republica Moldova. Autorităţile române sunt „îngrijorate” de altceva

Ministrul apărării, Vasile Dîncu, a declarat că unui atac al Rusiei la gurile Dunării sau în Republica Moldova este destul de puțin probabil, dar că România e îngrijorată de luptele de la Insula Șerpilor.
03.05.2022 | 23:54
Cat de probabil e un atac al Rusiei la gurile Dunarii sau in Republica Moldova Autoritatile romane sunt ingrijorate de altceva
Cât de probabil e un atac al Rusiei la gurile Dunării sau în Republica Moldova. Autorităţile române sunt „îngrijorate” de altceva
ADVERTISEMENT

Oficialul a vorbit și despre cele două nave ruse distruse marți de armata ucraineană în apropiere de Insula Șerpilor și despre care se crede că urmăreau traficul naval de pe Dunăre spre portul din Constanța și alte destinații.

Cât de probabil e un atac al Rusiei la gurile Dunării

Vasile Dîncu spune că „erau două nave de mici dimensiuni, nu erau nave foarte mari, dar erau nave care supravegheau acest spaţiu, probabil că voiau să observe şi mişcarea ucrainenilor pe canal şi probabil că, aşa cum a anunţat propaganda rusă în ultima vreme, sunt îngrijoraţi că nu au reuşit să blocheze total Ucraina şi că se organizează transporturi de cereale către portul Constanţa şi în zona gurilor Dunării”.

ADVERTISEMENT

Deci cred că aceste nave încercau să supravegheze această zonă, să calculeze traficul, să vadă, probabil, ceea ce se întâmplă în această zonă. Au fost scufundate însă şi probabil că informaţiile nu au mai ajuns acolo unde trebuiau să ajungă”, a mai spus ministrul apărării.

Dîncu a adăugat că nu există însă date potrivit cărora Rusia ar planifica să desfășoare un atac la gurile Dunării sau asupra Republicii Moldova, dar că autorităţile române sunt „vigilente”, iar flancul estic al NATO este pregătit pentru orice situaţie.

ADVERTISEMENT

Războiul pentru Insula Șerpilor, sursă de îngrijorare

Ministrul spune că autorităţile române sunt „îngrijorate” de faptul că Insula Şerpilor, „aflată la doar 22 de mile marine de graniţa României”, este o zonă de conflict, scena unor lupte între Rusia şi Ucraina. El a adăugat că multe dintre declaraţiile referitoare la zona de sud a Ucrainei sunt unele „politice”, însă acţiunile militare ale Rusiei, care a atacat recent Odesa cu rachere, sunt, de asemenea, îngrijorătoare.

Nu este un moment în care să ne îngrijorăm cu privire la un atac, dar suntem vigilenţi şi prin toate forţele de pe flancul estic al NATO supraveghem această situaţie şi suntem pregătiţi pentru orice situaţie”, a adăugat ministrul Apărării.

ADVERTISEMENT

Reamintim că, luni dimineața, două nave ruseşti de patrulare din clasa Raptor au fost distruse în apropiere de Insula Şerpilor, prin atacul unei drone ucrainene Bayraktar, potrivit unui anunț făcut de comandantului Forţelor Aeriene ale Ucrainei.