News

Cât de protejați suntem de scutul de la Deveselu. De ce vrea Germania să-și cumpere propriul sistem antirachetă

Autoritățile din Germania consideră că țara lor are nevoie de un scut antirachetă propriu care să asigure securitatea în fața amenințării rachetelor Iskander pe care Rusia le are în Kaliningrad.
04.04.2022 | 08:06
Cat de protejati suntem de scutul de la Deveselu De ce vrea Germania sasi cumpere propriul sistem antiracheta
Scutul ar putea opri rachetele Iskander lansate din Kaliningrad. Credit foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Germania, la fel ca alte state din NATO, a anunțat o creștere a procentului din PIB pe care îl va aloca apărării. O parte din acești bani ar urma să fie investiți într-un sistem antirachetă, notează Reuters.

Scutul de la Deveselu insuficient în fața rachetelor din  Kaliningrad

Eberhard Zorn, șeful Statului Major al armatei Germaniei atrage atenția asupra faptului că rachetele Iskander, pe care Rusia le-a plasat și în Kaliningrad, au capacitatea de a lovi Europa de vest fără a putea fi oprite de scuturile antirachetă care se află în prezent pe continentul european.

ADVERTISEMENT

Pentru a face față unei astfel de amenințări, autoritățile de la Berlin au luat în calcul achiziționarea unui scut antirachetă. Țările care ar putea furniza un astfel de sistem sunt SUA și Israel.

“Israelienii și americanii posedă astfel de sisteme. Pe care îl preferăm? Vom reuși să stabilim un sistem global (de apărare antirachetă) în NATO? Acestea sunt întrebările la care trebuie să răspundem acum”, explică generalul Eberhard Zorn.

ADVERTISEMENT

Generalul Eberhard Zorn nu a oferit detalii despre opțiunile pe care guvernul german le analizează în acest moment. Cu toate acestea, jurnaliștii internaționali atrag atenția asupra faptului că sistemele antirachetă pe care Germania le poate cumpăra sunt Arrow 3 din Israel sau THAAD din Statele Unite ale Americii.

Germania acționează rapid în fața amenințărilor rachetelor Iskander

După cum a explicat generalul Zorn, în acest moment, țara sa nu are resursele materiale și nici timpul necesar dezvoltării unui scut antirachetă de producție proprie. El mai adaugă că amenințarea este deja prezentă.

ADVERTISEMENT

“Până acum, un singur lucru este clar: Nu avem nici timpul, nici banii pentru a dezvolta aceste sisteme (de apărare antirachetă) pe cont propriu, deoarece amenințarea este deja prezentă”, a adăugat Zorn.

Amenințarea la care face referire generalul este reprezentată de rachetele Iskander pe care Rusia le-a mutat în Kaliningrad, regiunea dintre Polonia și Lituania, în 2018.

ADVERTISEMENT

Rachetele Iskander, indicativ NATO SS-26 Stone, fac parte dintr-un sistem balistic cu rază scurtă produs și folosit de armata rusă. Acestea pot fi echipate cu mai multe tipuri de focoase, inclusiv cele nucleare. Dată fiind poziționarea lor în apropierea flancului estic al NATO reprezintă o amenințare constantă.

ADVERTISEMENT