News

Cât de puternic a fost ultimul mare seism care a lovit România în miez de noapte, acum 36 de ani. ”E cutremur, fugiți!”

Ultimul cutremur cu magnitudinea peste 7 pe scara Richter a lovit România în noaptea de 30 spre 31 august 1986. Seismul a fost al treilea ca magnitudine după cele din 1940. respectiv cel din 1977.
30.08.2022 | 07:02
Cat de puternic a fost ultimul mare seism care a lovit Romania in miez de noapte acum 36 de ani E cutremur fugiti
Seismul din 1986 a fost cel mai recent cu magnitudinea peste 7 din România Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cutremurul a avut loc în noaptea de 30 spre 31 august 1986, la ora 00.28. Epicentrul seismului a fost localizat în Munții Buzăului, în zona Gura Teghii, 45,52 grade latitudine nordică, 26,48 grade longitudine estică, și s-a produs la o adâncime de de 131 de kilometri.

Ultimul mare cutremur prin care a trecut România

România este afectată frecvent de cutremure, țara noastră încadrându-se în rândul celor cu risc în ceea ce privește seismele cu magnitudine între șase și șapte pe scara Richter.

ADVERTISEMENT

Evenimentul seismic din 1986 este cel mai recent cutremur cu magnitudine peste 7 pe scara Richter produs în România. Seismul este cel de-al treilea ca magnitudine produs în secolul XX în România, după cel din 10 noiembrie 1940, care a avut o magnitudine 7,4 pe scara Richter și cel din 4 martie 1977, cu magnitudinea de 7,2 pe scara Richter.

Acesta din urmă a fost cutremurul care a făcut cele mai multe victime și a lăsat în urmă cele mai mari pagube, dintre seismele produse în țara noastră.

ADVERTISEMENT

Seismul din 1986 a fost urmat de 77 de replici, toate de peste 3,2 pe scara Richter. Doar patru dintre acestea au avut o magnitudine de peste 4 pe scara Richter. Cea mai puternică replică a avut loc în dimineața zilei de 2 septembrie 1986, la ora 05:00, la o adâncime de 143 kilometri.

Cutremurul a fost simțit în opt țări (România, Republica Moldova, Bulgaria, Ucraina, Serbia, Iugoslavia, Macedonia, Uniunea Sovietică), și a afectat o mare parte a Europei de Sud-Est.

ADVERTISEMENT

Ce pagube a făcut seismul de 7,1 pe Richter

Potrivit INFP, energia eliberată  de cutremurul din 1986 a fost de cel puțin trei ori mai mică decât cea a cutremurului din 1977. În țară nu au fost raportate pagube majore, însă, în Chișinău s-au prăbușit patru blocuri și s-au înregistrat 100 de victime.

Multă vreme a fost vehiculată informația, care nu a fost niciodată confirmata oficial, potrivit căreia câteva zeci de muncitori, care executau lucrări în subsolul unei clădiri din București, și-ar fi pierdut viața în urma acestui seism.

ADVERTISEMENT

Potrivit lucrării Curs practic de urgente medico-chirurgicale, vol. III”, scrisă de N. Steiner și D. Mănăstireanu în 1996, evenimentul din 1986 a provocat 8 morți și 317 răniți în România.

În plus, 2 morți și 558 răniți, 55.000 locuințe avariate și 12.500 de persoane fără adăpost în regiunea Chișinău-Kahul au fost raportate în Republica Moldova, potrivit unei comunicări prezentate la Conferința Mondială despre Cutremure din 2012.

Cutremurul a fost resimțit puternic în Republica Moldova, în special în partea de sud. În țara vecină s-au observat fenomene locale de tasare, fisuri ale straturilor superficiale din sol din care a țâșnit apă.

Mărturii ale celor surprinși de cutremurul din 1986

Site-ul a7tv.ro, citează câteva declarații ale martorilor seismului din 1986.

“În seara producerii cutremurului eram la la bunicii mei de lângă Mizil împreună cu verii mei. Abia mă culcasem și cred că ațipisem de curând deoarece m-am trezit imediat când mi-a căzut tencuiala pe față. Am sărit repede din pat și am mers pe prispă casei unde am găsit aproape toată lumea din casa care se refugiase acolo de cum au simțit cutremurul.”

“Eram în armată la Târgoviște și abia ațipisem. Unul dintre colegi era moldovean și făcea planton. Pe la 12 noaptea l-am auzit urlând: “E CUTREMUR, FUGIŢI!”. Îmi aduc aminte și acum huruitul acela. Parcă era un marfar, am fugit toți pe scări, era un zgomot sinistru, iar curentul se luase. A fost groaznic. Totul se balansa. Apoi, toată unitatea era afară. Așteptam o replică puternică.”

ADVERTISEMENT
Adriana a spus secretul intim ținut pe durata căsătoriei cu vedeta internațională: „N-am...
Adriana a spus secretul intim ținut pe durata căsătoriei cu vedeta internațională: „N-am vrut să-l supăr”
De unde poate obține România un munte de bani în loc să crească...
De unde poate obține România un munte de bani în loc să crească taxe și impozite. Expert: „Ne-am permite tot ce avem nevoie”
BREAKING NEWS! Simona Halep nu va participa la Jocurile Olimpice de la Paris!...
BREAKING NEWS! Simona Halep nu va participa la Jocurile Olimpice de la Paris! Ghinioanele nu se mai termină pentru tenismenă
Trucul prin care Roxana cumpără bilete de avion mai ieftine:
Trucul prin care Roxana cumpără bilete de avion mai ieftine: "Evit, pentru că sunt mult mai scumpe"
Mă răsfaţă! Iubita cu 24 de ani mai tânără a lui Arpad Paszkany,...
Mă răsfaţă! Iubita cu 24 de ani mai tânără a lui Arpad Paszkany, viaţă de lux! Destinaţia de vis în care îşi va petrece vara
Ilinca Vandici, mesaj neașteptat pentru Bianca Drăgușanu:
Ilinca Vandici, mesaj neașteptat pentru Bianca Drăgușanu: "Nu te mai posta cu abundență, lux. Ține-le pentru tine". Ce a dezvăluit Teo Trandafir despre Gabi Bădălău
PENSIONARII avantajați în SEPTEMBRIE. Cum se aplică MAJORĂRILE
PENSIONARII avantajați în SEPTEMBRIE. Cum se aplică MAJORĂRILE
Cine este tinerica pentru Bebe Cotimanis și-a părăsit soția
Cine este tinerica pentru Bebe Cotimanis și-a părăsit soția
Theo Rose și Anghel Damian trec printr-o perioadă dificilă din viața lor. Ce...
Theo Rose și Anghel Damian trec printr-o perioadă dificilă din viața lor. Ce s-a întâmplat
Fosta soție a lui Bordea, mesaj halucinant pe Internet, la un an de...
Fosta soție a lui Bordea, mesaj halucinant pe Internet, la un an de la divorț: „Câteodată îți vine să mori”
Cauza morții Raisei, fetiţa de doi ani găsită fără viață pe câmp, a...
Cauza morții Raisei, fetiţa de doi ani găsită fără viață pe câmp, a fost stabilită. Detalii cu puternic impact emoțional
Cine a fost românca pe care Michael Jackson și-a dorit să o viziteze...
Cine a fost românca pe care Michael Jackson și-a dorit să o viziteze atunci când a venit în România. Înainte de concert, superstarul a mers să o vadă la azil