În urmă cu două zile, bombardierele strategice americane B-52 au ajuns în România, la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu. De ce sunt ele denumite ”fortărețele cerului” și ce misiuni au întreprins.
Flancul estic al NATO a primit, recent, un important imbold militar. Duminică, 21 iulie, două avioane B-52H Stratofortress ale Forțelor Aeriene ale SUA, plecate tocmai din Louisiana, au aterizat la Baza de la Mihail Kogălniceanu.
Bombardierele strategice americane B-52 vor participa la misiunea Bomber Task Force Europe 24-4. În timpul deplasării, cele două aeronave americane au fost escortate de avioane F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române și F/A-18C Hornet ale Forțelor Aeriene Finlandeze.
Avioanele de peste ocean, numite și „fortărețele cerului”, au caracteristici impresionante. Un astfel de bombardier are o anvergură a aripilor de 56 de metri şi o lungime de 48 de metri.
De asemenea, în interiorul aeronavei intră peste 70 tone de armament. Pot transporta, în condiții de război și conflicte armate, bombe convenţionale ghidate cu precizie, sau chiar focoase nucleare.
Un astfel de bombardier se deosebește de multe alte aparate de luptă pentru că poate fi alimentat în aer. Astfel, poate zbura fără să aterizeze pe distanțe extrem de lungi. Chiar și fără realimentare, acesta are o rază de acțiune de 14.000 de kilometri, notează Observator News.
De-a lungul deceniilor, perioadă în care SUA a fost implicată în mai multe războaie sau operațiuni militare, aeronavele de tip B-52 au fost folosite în misiuni în zone precum Vietnam, Irak sau Afganistan.
”Sunt uimitoare, dacă te uiţi doar la ce pot. Şi aş spune rezistente. Acest avion din spatele meu, avem astfel de avioane din 1960 şi 1961. Vor continua să zboare deasupra cerului din România şi de-a lungul globului până în 2050„, a spus, despre ele, Jared Patterson, comandorul Forței Expediționare.
De altfel, prezența acestor avioane în România a atras și interesul direct al Rusiei. Chiar în timp ce zburau în spațiul aerian internațional, bombardierele B-52 au fost interceptate de două aeronave rusești deasupra Mării Barents. Din fericire, nu au existat incidente de ordin militar.