News

Cât de rău lovește Omicron în copii și cât de eficientă e testarea. Lecția pentru România a unei școli din Franța

Regulile pentru testarea de Covid-19 a elevilor şi depistarea contacţilor au adus școlile din Franța într-un punct de epuizare. Reprezentanții unităților de învățământ se declară copleșiți de numărul bolnavilor.
07.01.2022 | 18:13
Cat de rau loveste Omicron in copii si cat de eficienta e testarea Lectia pentru Romania a unei scoli din Franta
ADVERTISEMENT

La aproape o săptămână după redeschiderea școlilor, după vacanța de Crăciun, la un liceu din Franța, ”Jean Renoir”, din Boulogne-Billancourt, s-a descoperit că unul din patru profesori şi aproximativ 50 de elevi au coronavirus. O situație care amplifică toată procedura de testare.

La Liceul ”Jean Renoir” sunt înscriși un total de  620 de elevi și 40 de profesori. Directorul unității de învățământ, Aristide Adeilkalam, spune că este copleșit de ceea ce se întâmplă.

ADVERTISEMENT

Cum are loc testarea de Covid-19 în Franța

Tot el a precizat, cu ochelarii aburiți de oboseală, că acum trebuie să facă eforturi pentru depistarea contacților celor infectați.

”Este foarte, foarte, foarte complicat. Un număr de 47 de elevi au COVID. Trebuie să identific contacţii în cazul fiecăruia dintre aceştia.

ADVERTISEMENT

Până acum, ne puteam ocupa de cazuri unul câte unul, în ordinea venirii. Acum suntem copleşiţi”, a spus Aristide Adeilkalam, citat de Reuters.

Toată această situație s-a ivit și după ce, în ultimele luni, Franța s-a bazat pe menţinerea şcolilor deschise, fără să le închidă atunci când erau depistate valuri mari de infectare, în contextul răspândirii pe scară largă a tulpinilor Omicron şi Delta.

ADVERTISEMENT

În școlile din Franța, când se descoperă un elev bolnav de SARS-COV2, toţi ceilalți sunt obligați să facă trei teste în cinci zile. Două de unii singuri, iar unul la un centru de recoltare. Testele pot fi de tip antigen sau RT- PCR.

Sindicatele din Franța cer închiderea școlilor din cauza numărului mare de infectări

În ultimele ore, s-au depistat pozitiv peste 200.000 mii de francezi, iar la farmacii sau centrele de testare s-au format cozi. Drept urmare, multe sindicate au început să se revolte și să ceară închiderea școlilor.

ADVERTISEMENT

De exemplu, sidicatul SNUipp-FSU amenință cu o grevă pentru săptămâna viitoare.

”Școlile sunt pe punctul de a exploda. Guvernul face un pariu riscant cu sănătatea profesorilor şi elevilor” , a transmis sindicatul francez SNUipp-FSU.

În schimb, ministrul educației din Franța, Jean-Michel Blanquer, a precizat că nu-și dorește ca elevii să nu mai meargă la școală.

”Bineînţeles că este dificil, bineînţeles că este complicat. Ar fi uşor să spunem: copiii nu mai merg la şcoală… nu asta îmi doresc”, a spus Blanquer pentru postul CNews TV.

În Franța, 90% dintre persoanele care au peste 12 ani au administrată cel puțin o doză anti-Covid. Joi, 6  ianuarie 2022, s-au comunicat 261.481 de noi infecţii cu coronavirus, după ce în urmă cu o zi s-au identificat 332.000.

Între timp, în România, achiziția testelor de salivă în școli este blocată, după ce una dintre firmele participante la licitație a depus contestație în instanță.

ADVERTISEMENT