Fondatorul portalului e-nergia.ro, Mihai Nicuț, a dezvăluit cât de rentabile sunt, de fapt, investițiile în panouri fotovoltaice. O să rămâi surprins de răspuns. Jurnalistul susține că stocarea energiei în baterii este una de viitor.
Specialiștii sunt perfect conștienți de faptul că sectorul panourilor fotovoltaice este unul care are încă probleme, dar asta nu înseamnă că nu este profitabil. În țara noastră există la ora actuală o fabrică, care în 2025 își va crește producția.
Acest lucru arată că domeniul este unul rentabil pentru cei care doresc să facă bani, mai ales pentru fermieri. Aceștia au posibilitatea de a profita de avantajele pe care le primesc, în special din punct de vedere al cheltuielilor.
Concret, creșterea prețului la energie electrică îi îndeamnă pe mulți să apeleze la astfel de panouri fotovoltaice. Jurnalistul Mihai Nicuț susține că acestea reprezintă o investiție bună pentru oamenii care doresc să o facă pentru consum propriu.
„Depinde care este scopul investiției. Dacă cineva din sectorul agroalimentar sau un proprietar de teren dorește să facă o investiție (în general în fotovoltaic) pentru a fi prosumator, să fie legat la rețea și să își asigure consumul propriu, da.
Încă este o posibilitate și va fi o posibilitate din ce în ce mai surâzătoare pentru că va crește prețul energiei electrice și, astfel, o parte din input îi va scădea ca și cost pentru că va avea energie gratuită de la soare”, a explicat specialistul, conform agrointel.ro.
Mihai Nicuț este de părere că în perioada următoare panourile fotovoltaice s-ar putea să nu fie o afacere pentru cei care investesc în ele, pentru a vinde energie pe piața din România. Jurnalistul crede că țara noastră poate avea un surplus de energie electrică în această rețea.
Din păcate, acest lucru va duce automat la scăderea prețurilor. Producția de energia electrică va fi multă, mai ales în perioadele de vârf din an, de radiație solară maximă. Așa se face că atunci sunt șanse mari să se ajungă la prețuri negative.
Cu toate acestea expertul transmite că tot este vorba de o investiție rentabilă pentru multă lume. Românii care se gândesc să plece pe acest drum trebuie să obțină toate autorizațiile necesare și permisele pentru panouri fotovoltaice și asta poate dura 2-3 ani.
„Apare, însă, cealaltă soluție și anume stocarea. Deja există program în ceea ce privește prosumatorii. Într-adevăr, mici, pentru instalații de stocare. Soluția este din ce în ce mai viabilă.
Într-adevăr, tehnologia este, în mare parte, chinezească, cum este și tehnologia panourilor și a invertoarelor, dar vestea bună este că bateriile au început să se fabrice inclusiv la noi în țară”, a mai spus Mihai Nicuț, mai arată sursa menționată anterior.