News

Cât de riscantă este redeschiderea școlilor pentru părinți și bunici? Explicațiile medicului Sandra Alexiu

03.02.2021 | 18:58
Cat de riscanta este redeschiderea scolilor pentru parinti si bunici Explicatiile medicului Sandra Alexiu
ADVERTISEMENT

Pe 8 februarie, copiii revin la școală, dar acest lucru aduce riscuri pentru părinți și bunici. Cei mic pot fi asimptomatici și pot transmite virusul mai departe. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, a explicat pentru FANATIK cine este în pericol din momentul redeschiderii unităților de învățământ, dar și modul în care trebuie să se protejeze părinții.

Revenirea la școală este un subiect delicat din toate punctele de vedere. Părerile sunt împărțite pe tema acestui subiect. Iohannis le-a spus părinților să pregătească copiii pentru școală. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, consideră că riscul de transmitere a viruslui este „gestionabil” și că părinții vor „o revenire la normalitate”.

ADVERTISEMENT

În tot acest timp apar acuze și critici din toate direcțiile. Fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, a transmis că „nici măcar 10% dintre cele 300.000 de cadre didactice din România nu au fost vaccinate deşi ar fi trebuit să aibă prioritate”. Și totuși, sunt sau nu în pericol părinții?

Redeschiderea școlilor poate fi un risc pentru cei dragi. Ce spune doctorul Sandra Alexiu

Studiile au aratat că de cele mai multe ori copiii sunt asimptomatici. Infecția cu noul coronavirus nu afectează prea mult grupele mici de vârstă. Studiile sunt elocvente, dar există riscul ca cei mici că contacteze virusul și să-l dea mai departe. „Copiii, părinții…toată lumea poate transmite virusul”, spune preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Sandra Alexiu.

ADVERTISEMENT

Peste 2,4 milioane de elevi se întorc la școală pe 8 februarie, susține ministrul Cîmpeanu. Acest lucru aduce riscuri uriașe în lupta cu pandemia. Frica cea mai mare ar trebui să fie legată de pericolul ca cei mici să dea virusul mai departe.

Cât de riscantă este pentru părinți și bunici redeschiderea școlilor?

Foto: Facebook

„Nu este periculos pentru familie dacă nu există persoane vulnerabile. Cei mici trebuie să stea departe de membrii care au probleme de sănătate sau care intră în categoria de risc,” a declarat Sandra Alexiu pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Această afirmație este întărită și de ultimele date de la INSP. Ultimul raport indica faptul că 85% din totalul deceselor au fost la persoane de peste 60 ani. În plus, 95.1% din persoanele decedate aveau cel puțin o comorbiditate asociată.

. Foto: Ovidiu Micsik / Inquam Photos

Studiile arată că foarte puțini copii au fost depistați cu Sars-CoV-2. Explicația experților este că de multe ori cei mici nu sunt asimptomatici și nu sunt testați. Conform Statisca.com, de la începutul pandemiei, România are doar aproximativ 14.000 de cazuri în segmentul de vârstă 0-9 ani și 28.000 de infectări în categoria 10-19 ani.

ADVERTISEMENT

Peste 735.000 persoane s-au îmbolnăvit până acum, dar doar 5% au peste 20 de ani.

Cum se poate proteja familia? Sandra Alexiu: ”Să se vacineze persoanele cu risc”

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Sandra Alexiu consideră că prevenția trebuie să fie folosită ca și până acum.

„Cei apropiați…familia…trebuie să păstreze în continuare regulile și măsurile de siguranță. Și să se se vaccineze persoanele cu risc”, a transmis Sandra Alexiu pentru FANATIK.

Există o stare evidentă de anxietate și tensiune privind redeschiderea școlilor. Din 8 februarie toți ochii vor fi ațintiți asupra acestui capitol atât de important în lupta cu pandemia.

Autoritățile se laudă că sunt pregătite cu tot ce trebuie. În schimb, sindicaliștii din educație se plâng că sunt trimiși la înaintare și se expun riscurilor.

Ce impact poate avea noua tulpină din Marea Britanie?

Un alt amănunt foarte important s-a strecurat în această ecuație, în ultimele zile. Este vorba de prezența noii tulpini din Marea Britanie. Mai multe persoane s-au infectat deja la Școala nr. 28 din București, chiar dacă această unitate era închisă. Virusul s-a transmis foarte ușor și a apărut un focar. Miercuri, 3 februarie, a fost confirmat un alt caz care are legătură cu unitatea școlară din Capitală.

Noua tulpină de SARS-CoV-2, varianta B.1.1.7, cu originea în Regatul Unit, a fost descoperită și la Botoșani, unde trei tineri au fost confirmați pozitiv.

Aceasta se răspândește mult mai repede și prezintă mutații care ar putea însemna că și copiii se pot infecta într-o măsură mai mare, au spus oameni de știință care cercetează virusul, în cadrul unui grup de lucru al guvernului britanic.

  • “Există un indiciu că varianta nouă de coronavirus are o înclinație mai puternică să infecteze copii. Nu știm motivul exact, dar se vede în date acest lucru”, a declarat Neil Ferguson, potrivit Rueters.

Experții spun că noua tulpină se transmite cu până la 70% mai ușor decât celelalte înregistrate până acum. În luna decembrie, mai multe țări au întrerupt legăturile de transport cu Regatul Unit încercând să prevină un nou dezastru.

Recent, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății, Dr. Maria Van Kerkhove, a explicat ce fel de simptome pot prezenta cei mici în cazul infectării cu noua variantă a virusului.

“La copiii foarte mici boala este foarte uşoară şi ei nu au atât de multe simptome ca adulţii. Unii copii pot prezenta simptome gastro-intestinale, precum diaree sau vărsături, dar uşoare. Însă majoritatea copiilor tind să aibă infecţie asimptomatică”, declarat membrul OMS.

Ce spune Sorin Cîmpeanu?

„Nu Ministerul Educației are competența să se pronunțe asupra gestionării riscului de transmitere a virusului, dar cei care au competența să se pronunțe au spus în data de 14 ianuarie că acest risc este gestionabil. Nu poate fi eliminat în mod complet, dar poate fi gestionabil”, a menționat ministrul.

Există mai multe scenarii în care școala poate fi făcută online:

  • Elevii care au contraindicații medicale pentru prezență fizică sau au vulnerabilități
  • Elevii au aparținători în familie care au vulnerabilități medicale, certificate ca atare
  • Elevii care prezintă simptome (recomandarea Ministerului Sănătății, dar și a Ministerului Educației este să rămână acasă)

De asemenea, cei mici rămân acasă și în situații în care profesorii prezintă vulnerabilități sau simptome. „Profesorul stă acasă și se va face predare-învățare online”, a precizat Cîmpeanu.

Ce spune Gabriela Firea despre redeschiderea școlilor?

„Au închis haotic şcolile şi vor să le redeschidă la fel de haotic! Nimic nu e pregătit, deşi de luni de zile era evident că urmează, firesc, ca şcoala să reînceapă normal. Nici măcar 10% dintre cele 300.000 de cadre didactice din România nu au fost vaccinate deşi ar fi trebuit să aibă prioritate, ca personal esenţial.

Mai mult, ministrul Sănătăţii a anunţat că profesorii nu vor mai fi vaccinaţi în februarie. Nu există nici un plan şi nici resursele necesare pentru testarea masivă a elevilor si profesorilor, aşa cum e în Europa”, a afirmat Gabriela Firea într-o postare pe pagina de Facebook a PSD.

ADVERTISEMENT