Life

Cât de sănătoasă e pudra de talc, de fapt. Ce au descoperit specialiștii în ea

Cât de sănătoasă e pudra de talc, de fapt. Oamenii de știință au făcut o descoperire despre acest produs, care ar putea fi dăunător.
09.08.2024 | 18:29
Cat de sanatoasa e pudra de talc de fapt Ce au descoperit specialistii in ea
Cât de sănătoasă este pudra de talc. Sursa foto: Freepik/ KamranAydinov
ADVERTISEMENT

Pudra de talc este folosită de multe persoane și e prezentă în numeroase produse. Cât de sănătoasă e, de fapt? Cercetătorii au făcut o descoperire ce ar putea schimba totul.

Cât de sănătoasă e pudra de talc. Descoperirea cercetătorilor

Persoanele care achiziționează și folosesc pudră de talc trebuie să cunoască un detaliu important în legătură cu acest produs.

ADVERTISEMENT

Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului(IARC), parte a Organizației Mondiale a Sănătății(OMS), a evaluat, de curând, potențialul cancerigen al talcului și al acrilonitrilului,

Talcul este un mineral natural exploatat pe scară largă, folosit în diferite industrii și produse de consum. Se utilizează inclusiv în pudrele de corp și în produse cosmetice.

ADVERTISEMENT

Populația mai este expusă la talc și prin alimentație sau prin folosirea anumitor medicamente. Grupul de lucru IARC a clasificat talcul ca fiind probabil cancerigen pentru oameni (Grupa 2A).

Aceste concluzii au apărut pe baza unor dovezi limitate de asociere cu cancerul ovarian, precum și a celor din studiile realizate pe animale.

ADVERTISEMENT

Potrivit studiilor epidemiologice, s-a înregistrat o creștere a incidenței cancerului ovarian în rândul femeilor care au utilizat pudra de talc în zona perineală.

ADVERTISEMENT

În cele mai multe dintre studii, însă, nu s-a putut exclude complet contaminarea talcului cu azbest, care este cancerigen, notează dcmedical.ro.

În urma experimentelor realizate pe animale, talcul a dus la creșterea incidenței neoplasmelor maligne. Dovezile au indicat faptul că talcul poate să inducă inflamații cronice și poate să altereze poliferarea celulară.

Talcul ar putea fi cancerigen

Descoperirile recente au întărit, astfel, clasificarea talcului ca fiind probabil cancerigen. Evaluarea actualizată a IARC le-a înlocuit pe cele anterioare ale talcului, care nu conținea azbest sau fibre de tip asbestiform.

În 2006, talcul folosit în pudrele de corp a fost clasificat drept probabil cancerigen pentru oameni (Grupa 2B). Totodată, talcul inhalat, care nu conținea azbest, nu a fost clasificat în trecut ca fiind cancerigen (Grupa 3).

Noile clasificări și dovezi au evidențiat riscurile asociate cu expunerea la substanțele respective. A fost accentuată necesitatea unor măsuri preventive în mediul ocupațional, dar și pentru consumatori, astfel încât să fie reduse riscurile de sănătate asociate.

Studiile realizate ar putea să cântărească foarte mult atunci când vine vorba despre reglementările și politicile de sănătate publică în viitor. după cum au mai spus specialiștii de la a Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului.