Desigur, doar sub formă de praf și doar în alimente precum snacks-uri, ciocolată sau alte produse similare. Insectele comestibile au ajuns drept sursă de hrană în Europa datorită sustenabilității. Cu toate acestea, clasificarea FoodEx2 a încercat să determine cât de sănătoase sunt acest alimente.
Pentru că, așa cum se știe cel puțin din punctul de vedere al asiaticilor, vorbim despre o hrană sănătoasă. Clasificarea FoodEx2 a analizat compoziția nutrițională a alimentelor pe bază de insecte precum și doza zilnică recomandată (RDA). Rezultatele arată că au fost identificate pe piață 523 de produse oferite de 53 de companii din 17 țări UE.
Piața predominantă e Europa de Vest (55,8%) cu 24 de specii de insecte vândute. Cele patru specii reprezentative au fost Tenebrio molitor sau viermele de făină (182 de produse), Acheta domesticus sau greierele de casă (140), Alphitobius diaperinus sau o specie de cărăbuș (54) și Locusta migratoria sau lăcusta pe care o cunoaște toată lumea (34).
Alte specii au fost prezente în cantități mai mici, iar cele mai comune alimente pe bază de insecte sunt ciocolata, snacks-urile și produse similare. Rezultatele arată beneficii clare ale dietei pe bază de insecte, în ceea ce privește aportul de proteine, energie și grăsimi. Astfel, aflăm din acest studiu, conform DC News, alimentele pe bază de insecte reprezintă o soluție pentru a face față provocărilor viitorului.
Insectele sunt consumate fără probleme în zone din Asia, Africa sau America Latină, însă europenii au o problemă cu a consuma insecte, considerând acest lucru o practică barbară sau primitivă. Cu toate acestea, insectele devin surse alternative de hrană în țările occidentale, având multe avantaje comparativ cu hrana deja consacrată pe bază de carne de animal.
Mai adăugăm și faptul că insectele reprezintă o sursă excelentă de nutrienți, cum ar fi proteine și grăsimi. În Uniunea Europeană, utilizarea alimentelor pe bază de insecte e reglementată de legislație privind Alimentele Noi. Momentan au fost autorizate nouă cereri pentru patru specii de insecte, iar țări ca Franța, Marea Britanie, Belgia și Olanda sunt cele mai de succes piețe de desfacere.
Conform unui sondaj realizat de IPIFF, cele mai consumate insecte sunt cele întregi, urmate de batoane proteice, gustări și paste. Chiar și așa, în Europa momentan oamenii consumă insectele mai ales sub formă de praf, pentru că astfel gustul este plăcut și nu apare senzația de repulsie pe care ar putea să o aibă cineva când vede o insectă. Important de reținut, hrana din insecte este viitorul și în Europa, însă probabil ca vor mai trece mulți ani până când europenii, în special din țările conservatoare, vor accepta acest scenariu.