Life

Cât de sănătos este, de fapt, zahărul brun, în comparație cu cel alb. Ce spun specialiștii

Cât de sănătos este zahărul brun, comparativ cu cel alb. Ce spun specialiștii. Care sunt diferențele dintre cele două tipuri?
20.05.2023 | 15:22
Cat de sanatos este de fapt zaharul brun in comparatie cu cel alb Ce spun specialistii
Cât de sănătos este, de fapt, zahărul brun, în comparație cu cel alb. Sursa foto: Freepik/azerbaijan_stockers
ADVERTISEMENT

Este zahărul brun mai sănătos decât cel alb? Multe persoane își pun această întrebare, iar specialiștii vin cu câteva explicații. Care sunt diferențele dintre cele două tipuri de zahăr?

Zahărul brun este mai sănătos decât cel alb? Care este, de fapt, adevărul

În general, oamenii consideră că zahărul brun este mai sănătos decât cel alb, însă specialiștii au spus care este adevărul. Zahărul brun se obține din trestia de zahăr sau din sfecla de zahăr, într-un mod similar celui tos.

ADVERTISEMENT

Diferența dintre zahărul tos și zahărul brun este dată de faptul că acesta din urmă nu este complet rafinat. Totodată, păstrează anumite componente ale melasei.

Melasa este un sirop lipicios, având culoare închisă, și rezultă din procesul de producție și cristalizare a zahărului. Conține substanțe organice, minerale și nutrienți, precum calciu, fier, potasiu și vitaminele din grupa B, potrivit healthbenefitstimes.com.

ADVERTISEMENT

Din moment ce zahărul brun conține o cantitate mai mare de melasă, și culoarea acestuia este mai închisă, iar gustul e mai pronunțat decât zahărul tos. În plus, gustul zahărului brun poate avea și note de caramel sau de miere.

Deși cantitatea de nutrienți din zahărul brun este mai mică, nu e suficientă pentru a oferi un aport de substanțe nutritive într-o dietă. Din acest motiv, acest produs are destul de puține beneficii nutriționale.

ADVERTISEMENT

Zahărul brun se folosește mai mult în industria alimentară, pentru a oferi produselor un gust specific și o culoare mai plăcută. Se utilizează, de asemenea, și în rețetele de patiserie, mai ales în fursecuri sau prăjituri cu ciocolată.

Multe persoane se întreabă dacă, într-adevăr, zahărul brun este mai sănătos decât cel alb. Conform specialiștilor, nu există o diferență notabilă între conținutul de calorii și substanțe nutritive între cele două tipuri de zahăr, informează bonappetit.com. Ambele sunt bogate în calorii, iar energia pe care o oferă este sub formă de carbohidrați.

ADVERTISEMENT

Întrucât zahărul brun păstrează anumite componente ale melasei, acestea pot aduce și o cantitate mică de minerale și antioxidanți, cum ar fi cele menționate în rândurile de mai sus.

Câte calorii are zahărul brun și de ce poate fi periculos pentru sănătate

Deși cele mai multe forme de zahăr sunt interzise celor care suferă de diabet, unele precum zahărul brun se pot consuma cu moderație, conform healthifyme.com. Chiar dacă are o cantitate de minerale și nutrienți, este tot o formă de zahăr.

De obicei, aportul de minerale și antioxidanți din zahărul brun este destul de mic. Specialiștii recomandă consumul alimentelor întregi și sănătoase, cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale. Acestea conțin substanțe nutritive, care sunt benefice pentru sănătate.

Zahărul brun conține aproximativ 4 calorii per gram, adică același raport caloric precum și cel al altor tipuri de zahăr. O linguriță de zahăr brun, de aproximativ 4 grame, are aproximativ 16 calorii. De altfel, 100 de grame de zahăr brun conțin aproximativ 380 de calorii.

Conținutul caloric poate să fie ușor diferit în funcție de compoziția exactă a zahărului brun. Consumul excesiv de calorii poate duce la probleme cu greutatea. Dacă este consumat în exces, și zahărul brun, la fel ca alte tipuri de zahăr, poate provoca diverse afecțiuni.

În afară de creșterea în greutate, consumul excesiv de zahăr poate crește riscul de dezvoltare a diabetului de tip 2. Sensibilitatea la insulină, dar și reglarea nivelului de zahăr din sânge, dacă zahărul este consumat excesiv.

De asemenea, consumul frecvent de zahăr poate duce la apariția cariilor dentare și poate crește riscul de formare a plăcii dentare. Acest produs poate duce practic, la deteriorarea sănătății dinților.

Un alt efect al consumului exagerat de zahăr este apariția bolilor cardiovasculare. Printre acestea se numără mai ales afecțiuni cardiace și hipertensiunea arterială. În plus, poate favoriza creșterea nivelului de trigliceride în sânge, a tensiunii arteriale și a riscului de inflamație și ateroscleroză, informează stirileprotv.ro.

Pentru a evita apariția unor probleme de sănătate, experții recomandă consumarea zahărului brun și a altor surse de zahăr cu moderație. Cea mai bună variantă o reprezintă o dietă echilibrată, în care se limitează consumul de zahăr și se optează, în schimb, pentru fructe și legume, care conțin zaharuri naturale.

ADVERTISEMENT
Tags: