News

Cât de sănătos este să-ți iei mâncare la pachet. Obiceiul alimentar la care trebuie să ai grijă

Cu toții ne luăm mâncare la pachet, dar puțini dintre noi știm cât de periculos pentru sănătate este acest obicei alimentar aparent banal
26.01.2025 | 13:14
Cat de sanatos este sati iei mancare la pachet Obiceiul alimentar la care trebuie sa ai grija
Mâncarea luată la pachet poate reprezenta un real pericol pentru sănătate / sursa: colaj Fanatik, Freepik
ADVERTISEMENT

Zilnic ne gândim ce alimente ne-am putea lua pentru masa de prânz de la locul de muncă, dar de prea puține ori ne punem întrebarea cât de sănătos este să ne luăm mâncare la pachet, de fapt. Un obicei alimentar aparent banal ne poate cauza mari probleme de sănătate.

Ce tip de caserole sunt periculoase pentru sănătate

Mâncarea pe care ne-o luăm la pachet, de cele mai multe ori, este pusă în caserole de plastic. Aparent inofensiv, acest ambalaj poate reprezenta un real risc pentru sănătate, mai ales dacă sunt utilizate în mod necorespunzător.

ADVERTISEMENT

Anumite materiale folosite la ambalarea alimentelor pot elibera substanțe chimice dăunătoare ce pot dăuna organismului. Mai ales dacă încălzim mâncarea, pericolul este cu atât mai mare.

Specialiștii recomandă ca în caserolele de plastic să nu punem alimente fierbinți, ci doar reci, și nici să le încălzim, pentru ca substanțele chimice din compoziția acestor caserole să nu ajungă în organism.

ADVERTISEMENT

Ce substanțe conțin caserolele de plastic

Plasticul din care sunt confecționate majoritatea caserolelor în care ne luăm mâncare la pachet este un material sintetic compus din polimeri și diverși aditivi. Aceștia conferă recipientului diverse proprietăți, cum ar fi rezistența la șocuri termice și mecanice.

Pentru a ne asigura că un recipient în care pe punem mâncarea nu este nociv, trebuie să fim atenția la însemnele de pe acesta. Ele se găsesc, de obicei, pe fundul caserolelor, după cum explică și Organizația Mondială a Sănătății. Marcajul este un triunghi cu trei săgeți cu un număr în interior și o abreviere sub el. Numărul indică tipul de plastic folosit pentru confecționarea recipientului, iar abrevierea semnifică denumirea chimică a acestuia.

ADVERTISEMENT

PET sau PETE (tereftalat de polietilen): folosit pentru sticlele de apă, suc, sifon și alte băuturi. Este un material ușor, transparent și rezistenți la acizi și substanțe alcaline. Nu este, însă, recomandată reutilizarea acestui timp de plastic, căci încălzit sau depozitat pentru o perioadă mai lungă de timp poate elibera ftalați. Aceștia afectează echilibrul hormonal și contribuie la dezvoltarea celulelor canceroase;

HDPE (polietilenă de înaltă densitate): folosit pentru sticle de lapte, iaurt, șampon, detergent și alte produse de uz casnic. Este un plastic dur, opac și rezistent la căldură. Este considerat printre cele mai sigure tipuri de plastic pentru oameni, căci nu emite compuși chimici periculoși;

ADVERTISEMENT

PVC (clorura de polivinil): folosit la împachetarea jucăriilor, furtunurilor, țevilor și alte produse. Moale, flexibil și durabil, acest tip de plastic este foarte periculos pentru sănătate. Conține clor și ftalați, substanțe ce pot provoca alergii, astm, tulburări ale sistemului reproducător și cancer;

LDPE ((polietilenă de joasă densitate): plastic folosit pentru pungi, recipiente pentru alimente congelate și alte materiale de ambalare. Moale, elastic, durabil și sigur pentru oameni, căci nu emană substanțe toxice;

PP (polipropilenă): plastic folosit pentru recipiente ce pot fi băgate la microunde, capace, cești, tacâmuri și alte ustensile. Este dur și rezistent la temperaturi mari. De asemenea, este considerat foarte sigur pentru sănătate, căci nu interacționează negativ cu alimentele;

PS (polistiren): folosit pentru pahare de cafea, farfurii, vase, țări și alte ustensile de unică folosință. Ușor, fragil și transparent, este foarte periculos pentru sănătate. În contact cu alimente fierbinți și grase, el eliberează stiren, substanță ce provoacă dureri de cap, iritații ale mucoaselor, tulburări ale sistemului nervos și cancer;

ALTE (alte tipuri de plastic): semnifică faptul că acest tip de plastic este un amestec de polimeri care nu sunt incluși printre cei menționați deja. Fiind vorba despre un amestec, aceste materiale pot fi ori sigure, ori nesigure pentru sănătate, în funcție de compoziție.

Ce alternative sunt la caserolele de plastic

Dacă vrem, totuși, să ne luăm mâncare de acasă, pe care ulterior să o încălzim la locul de muncă, cel mai bine ar fi să căutăm alternative din plastic mai sănătoase. În lipsa acestora, există și alte variante ce oferă siguranță.

În locul caserolelor din plastic am putea folosi recipiente din sticlă, carton sau din materiale ce au nu au în componență plastic sau alte materiale ce pot interacționa negativ cu alimentele.

ADVERTISEMENT