Sunt într-adevăr sănătoși cartofii congelați, sau mai bine îi evităm? Mihaela Bilic a vorbit despre acest subiect. Nutriționistul a explicat și ce conțin astfel de cartofi și totodată îi și recomandă.
Cartofii sunt delicioși, iar avantajul e că nu ne plictisim de ei. Aceștia pot fi preparați în diferite moduri, fie prăjiți, fie la cuptor, fie sub formă de piure. Totodată, cartofii completează perfect și unele salate.
Chiar și așa, multe persoane se feresc de ei. Se presupune că această legumă îngrașă. Este însă real acest lucru? Mihaela Bilic demontează miturile și recomandă includerea cartofilor în dieta zilnică.
„Cartofii ar trebui să nu mai fie puși la colț. Cred că atunci când au apărut curele de slăbire, el era la limita dintre legumă și produs cu amidon. Negăsindu-și locul foarte bine, a fost pus la colț. Pentru că are amidon. Trebuie să știm că acel amidon înseamnă o glucoză cu absorbție lentă pe care organismul nostru o cheltuiește în mișcare.
Toate celulele funcționează cu această glucoză. Depinde de cantitate. La cartof avem o mulțime de variante care îi schimbă complet conținutul caloric. Cartoful proaspăt crud are, apă, amidon, foarte puțin potasiu, puține minerale și vitamina C”, a spus nutriționistul, la Doctor de bine.
Sunt însă sănătoși cartofii congelați? Cei care vor o masă mai rapidă optează uneori pentru ei. Există însă o mulțime de mituri, însă Mihaela Bilic le demontează din nou și recomandă cartofii congelați.
Deși sunt persoane care se feresc în general de legume congelate, adevărul este că ele sunt chiar sănătoase. Cât despre cartofii congelați, ei sunt practic niște cartofi curățați, iar o parte din amidon se cristalizează.
Totodată, nutriționistul a explicat și de ce acești cartofi sunt uneori mai crocanți. Se pare că și unele restaurante obișnuiesc să îi congeleze, astfel încât procesul de gătire să fie unul mai simplu.
„Nu e nicio problemă dacă iei cartofi congelați. Multă lume se ferește de legumele congelate și de cartofi. Nu înseamnă că acolo este o pastă care a fost apoi reformatată. Sunt cartofi care au fost curățați, au fost congelați, iar așa o parte din amidon se cristalizează.
Și în marile restaurante cartoful mai întâi se prăjește un pic, se congelează și apoi, la a doua prăjire, el va absorbi mai puțin ulei și va deveni crocant. Cartofii congelați sunt și stropiți cu un pic de ulei și, dacă îi bagi la cuptor, de exemplu, nu mai trebuie să pui nimic peste ei”, a mai completat nutriționistul.