News

Cât de sigur este mersul la piscină, la plajă sau în parcuri în această perioadă? Un medic oferă sfaturi importante

04.06.2020 | 13:40
Cat de sigur este mersul la piscina la plaja sau in parcuri in aceasta perioada Un medic ofera sfaturi importante
ADVERTISEMENT

Într-o perioadă în care măsurile de relaxare se înmulțesc, cu toții ne întrebăm cât de sigur este mersul la piscină, la plajă sau în parcuri în această perioadă. În acest sens, medicii vin cu sfaturi prețioase, menite să ne ajute să reducem riscul infectării cu Covid-19.

Cât de sigur este mersul la piscină, la plajă sau în parcuri în această perioadă? Un medic oferă sfaturi importante

În majoritatea statelor, măsurile de relaxare a izolării, instaurate în luna martie, au început să readucă treptat viața către o normalitate parțială.

ADVERTISEMENT

Există multe țări unde s-au redeschis terasele, restaurantele, piscinele, plajele sau parcurile. În aceste zone, oamenii începe să se adune în număr tot mai mare, dat fiind faptul că și sezonul cald a debutat.

Un medic cu multe experiență în domeniul bolilor virale, inclusiv în transmisibilitatea coronavirus, vine cu o serie de sfaturi pentru cei care au planuri de a ieși la piscine, pe plajă sau prin parcuri.

ADVERTISEMENT

”Cum să decizi dacă tu și cei dragi puteți face drumeții, merge la plajă sau le înot? Să începem cu unele fapte pe care le cunoaștem de fapt. Știm că virusul poate fi transmis asimptomatic și știm că există persoane cu un risc diferit de a avea complicații grave.

Noi, oamenii de știință și medicii, nu știm încă dacă a avea anticorpi indică imunitate, deci un test de anticorpi pozitiv nu înseamnă că e ok să consideri că nu există riscuri în aceste locuri.

ADVERTISEMENT

Știm că numărul de particule de virus la care sunteți expuși și durata expunerii sunt factori vitali care determină riscul de transmitere”, spune Claudia Finkelstein pentru CNN.

Cum reducem riscul infectării cu coronavirus în spațiile exterioare

Fie că mergem la o baie în piscină, pe plajă la mare sau pur și simplu ne plimbăm prin parc, medicii ne recomandă să încercăm, pe cât posibil, să ne păstrăm în apropierea familiei.

ADVERTISEMENT

În caz contrar, dacă intrăm în contact cu persoane străine, este util să purtăm masca de protecție pentru a reduce orice risc de infectare.

De exemplu, în cazul piscinelor, dacă sunt prea multe persoane în apă și contactul este prea apropiat, există posibilitatea contaminării, pentru că atunci când înotăm mai sunt secreții care apar, iar masca nu se poate folosi.

Bula de carantină”, așa cum o numește medicul american Claudia Finkelstein, ar putea fi alcătuită atât din membri ai familie, cât și din prieteni apropiați care respectă măsurile de distanțare socială.

Regulile de bază pentru a ne proteja de coronavirus când ajungem la piscine, pe plajă sau în alte locuri în aer liber:

  • păstrați o distanță de cel puțin doi metri
  • spălați-vă și dezinfectați-vă des mâinile, în special după atingerea oricărei suprafețe comune
  • nu atingeți fața cu mâinile
  • purtați o mască
  • dacă vă aflați într-un parc, mergeți la distanță cât mai mare de ceilalți
  • luați în considerare să nu mergeți la ore de vârf și în locații mai puțin populare
  • dacă mergeți la plajă, trebuie să purtați o mască. Și să păstrați distanța
  • dacă mergeți la bazin, nu uitați că, deși nu există dovezi de răspândire prin apă a virusului, zonele comune necesită distanțare, măști și celelalte măsuri de precauție obișnuite.
ADVERTISEMENT