Este sau nu sigur să reîncălzești orezul. Mulți români fac asta, fără să știe că, în spatele acestui gest aparent inofensiv, se ascund anumite riscuri.
Orezul se numără printre cele mai populare alimente în rândul românilor. Versatil, acesta poate fi preparat în diverse moduri și chiar integrat în numeroase feluri de mâncare. De obicei, atunci când gătesc orez, multe persoane greșesc cantitățile și se trezesc cu mai multe porții de mâncare decât au preconizat.
În astfel de situații, primul impuls al tuturor este să îl depoziteze în frigider și să îl consume mai târziu. În timp ce unii nu au nicio problemă să îl mănânce rece, alții preferă să îl reîncălzească.
Chiar dacă este mai mult cald decât rece, specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la obiceiul de a reîncălzi orezul. Potrivit acestor, orezul reîncălzit crește riscul de toxiinfecție alimentară.
Din dorința de a diminua risipa alimentară, multe persoane aleg să reîncălzească orezul, fără să știe la ce pericole se expun. Toxiinfecția alimentară reprezintă un real pericol și este cauzată de prezența bacteriei Bacillus cereus. Aceasta produce toxine care declanșează probleme gastrointestinale grave, iar simptomele includ diaree și vărsături.
Dr. Gail Rees, expert în nutriție umană susține că orezul poate fi reîncălizit, însă, doar dacă este manipulat corect. În caz contrar, te poți alege cu probleme gastrointestinale severe.
”Orezul poate fi reîncălzit. Nu îl lăsați la temperatura camerei. Răciți-l rapid și depozitați-l în frigider, de preferat maximum o oră. Dacă îl reîncălziți, asigurați-vă să atinge o temperatură de 75 de grade Celsius. Nu reîncălziți orezul de mai multe ori!”, a spus specialistul.
Nu doar manipularea orezului este importantă, ci și depozitarea sa. Chiar dacă ai gătit mult orez și îl poți mânca pe parcursul mai multor zile, specialiștii recomandă să ții orezul în frigider maxim 2 zile. Cu cât îl ții mai mult, cu atât crește riscul dezvoltării bacteriei Bacillus cereus.