News

Cât de sigur este vaccinul AstraZeneca și cum funcționează acesta. Explicațiile lui Răzvan Cherecheș

15.02.2021 | 11:26
Cat de sigur este vaccinul AstraZeneca si cum functioneaza acesta Explicatiile lui Razvan Chereches
ADVERTISEMENT

Cât de sigur este vaccinul AstraZeneca și cum funcționează acesta? Iată o întrebare la care expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș oferă explicații menite să lămurească toate temerile celor care urmează să fie imunizați cu acest ser.

Țara noastră a primit săptămâna trecută primele doze de vaccin AstraZeneca, însă au existat unii sceptici în ceea ce privește acest ser.

ADVERTISEMENT

Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, a adus câteva lămuriri cu privire la acest ser care are o rată de eficacitate mai mică în comparație cu Pfizer / BioNTech și Moderna.

Cât de sigur este vaccinul AstraZeneca și cum funcționează acesta

Expertul susţine că, deși Agenţia Europeană a Medicamentului a autorizat vaccinul AstraZeneca pentru o eficacitate de 59.5%, studiile ulterioare au arătat că eficacitatea imunizării creşte între cele două doze.

ADVERTISEMENT

”Studii ulterioare au demonstrat că eficacitatea este mai mare: la 90 de zile de la prima doză, eficacitatea este de 76%. Asta înseamnă că 1 din 4 persoane are șanse să dezvolte simptome.

La 12 săptămâni de la prima doză se dă rapelul. După ambele doze, eficacitatea este de 82.4%. Ceea ce înseamnă cu 1 din 5 persoane are șanse să dezvolte simptome. O eficacitate de 82,4 este enormă, dacă ne raportăm la vaccinul anti gripal, care, pentru sezonul 2019-2020, a avut o eficacitate de 45%”, a spus Răzvan Cherecheș, pe Facebook.

ADVERTISEMENT

100% din persoanele vaccinate cu AstraZeneca nu au avut simptome severe

Un alt aspect extrem de important în legătură cu vaccinul AstraZeneca este legat de reacții. Potrivit expertului Cherecheș, nicio persoană care a primit serul nu a avut simptome severe și nici măcar nu a avut nevoie de spitalizare după acest vaccin.

”100% din persoanele vaccinate cu AstraZeneca nu au avut simptome severe, nu au avut nevoie de spitalizare și nu au decedat ca urmare a infecției cu Covid-19”, a mai spus Răzvan Cherecheș – profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

ADVERTISEMENT

Luni, 15 februarie, în România a început vaccinarea contra Covid-19 cu serul produs de AstraZeneca. Imunizările se vor face în 180 de centre din țară și sunt deja peste 142.000 de locuri rezervate. Acest vaccin va fi folosit doar pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 – 55 de ani. Rapelul în cazul serului produs de AstraZeneca se va face la 8 săptămâni.

ADVERTISEMENT