News

Cât de sigure vor fi alegerile locale în vremea epidemiei. Metodele alternative de votare, greu de aplicat

28.04.2020 | 12:47
Cat de sigure vor fi alegerile locale in vremea epidemiei Metodele alternative de votare greu de aplicat
ADVERTISEMENT

Alegerile locale sunt un factor de risc din punct de vedere epidemiologic în condițiile în care perindarea a sute de persoane în fiecare secție de votare poate duce la o un  nou val de infectări. FANATIK.ro a încercat să elucideze în ce măsură alegerile locale, deja amânate, pot avea loc prin metode alternative de exprimare a opțiunilor electorale, precum votul prin corespondență sau votul electronic.

Votul de la distanță, greu de introdus

Teoretic, există posbilitatea ca oamenii să nu  mai fie chemați la urne la alegeri, ci să-și exercite votul de la distanță, fie prin corespondență, fie electronic. Cel mai recent proiect inițiat în acest sens aparține parlamentarilor de la PMP, care invocă epidemia de COVID-19 pentru o introducere a acestor două tipuri de vot de la următoarele alegeri locale care ar urma să aibă loc în această toamnă. Fiecare alegător ar avea opțiunea să aleagă care dintre cele două modalități de vot preferă.

ADVERTISEMENT

Am discutat cu toate partidele pe această temă, dar n-am primit niciun răspuns. Noi suntem dispuși la negocieri, adică să fie păstrat și votul clasic, dar să se poată vota și prin corespondență”, a declarat, pentru FANATIK.ro, președintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac.

El susține că eventualele dubii legate de autenticitatea votului exprimat electronic ar putea fi eliminate printr-un sistem prin care validarea votului să aibă loc asemănător modului în care sunt validate tranzacțiile online, făcute prin intermediul cardului.

ADVERTISEMENT

”Totul depinde acum de voința politică, dar avantajul major este că ar vota în plus circa un milion de tineri, oameni între 18-40 de ani, care altfel nu ar veni la urne”, a adăugat Tomac.

Însă lucrurile nu sunt chiar atât de simple, crede președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin Mitulețu-Buică. ”La AEP analizăm acest lucru de al ultimele alegeri, europarlamentare și prezidențiale, când s-a putut vota prin corespondență. Din punct de vedere tehnic este foarte complicat. Votul prin corespondență prin străinătate nu a fost la nivelul așteptat”, a spus Constantin Mitulețu-Buică, referindu-se la faptul că numai 30.000 dintre alegătorii aflați peste hotare au optat pentru votul prin corespondență.

ADVERTISEMENT

Președintele AEP a precizat că generalizarea acestei proceduri pentru toate secțiile de votare la alegerile locale ar pune probleme logistice Poștei Române care ar trebui  să distribuie populației circa 18.000.000 de plicuri cu buletine de vot. Plus că este nevoie de o perioadă de preînregistrare a populației pentru votul prin corespondență.

În ce privește votul electronic, în  momentul de față nu pot fi rezolvate problemele legate de autentificarea votului  astfel exprimat. ”Nu avem acte de identitate electronice ca să fim siguri de acest lucru”, a spus Mitulețu-Buică, adăugând că este greu de pus la punct o entitate care să asigure transmiterea votului și autentificarea lui.

ADVERTISEMENT

Alegerile locale, prea aproape pentru a mai schimba ceva

Pe lângă dificultățile de ordin tehnic, există și unele procedurale. Întrebat dacă este posibilă introducerea unor modalități de votare de la distanță la următoarele alegeri locale, deputatul Marton Arpad (UDMR) a răspuns: ”Nu, categoric nu.  O asemenea lege nu are cum să treacă până la alegerile locale, dacă nu este dezbătută în stare de urgență. Eu sper ca alegerile locale să aibă loc luna septembrie, dar până atunci nu se poate adopta legea”.

Însă principala opreliște este interdicția de modificare a legislației electorale în perioada premergătoare alegerilor, interdicție statuată în două rânduri de către Curtea Constituțională. ”Prima decizie a CCR a fost dată în timpul guvernului Boc și a fost reconfirmată recent, de către o Curte cu o componență schimbată, dar care a reconfirmat decizia veche”, a precizat Marton Arpad.  Pentru acesta, mai nesigură ar fi situația alegerilor parlamentare care ar trebui să aibă loc în noiembrie, perioadă despre care epidemiologii cred că ar putea aduce un noul val al epidemiei de coronavirus.

Însă proiectul PMP ar putea avea totuși, susținerea liberalilor din Parlament. ”Și noi avem avem un asemenea proiect depus. Noi o să-l susținem pentru că susținem orice variantă de vot electronic și prin corespondență”, a declarat, pentru FANATIK.ro, liderul deputaților PNL, Florin Roman.

Însă dincolo de poziția de principiu, și liberalii recunosc că, tehnic, este greu de realizat un asemenea proiect. ”Noi am discutat cu cei de la AEP și ni s-a spus că nu avem  siguranța că votul nu poate fi viciat”, a precizat Florin Roman.

În  aceste condiții, românii care vor să participe la vot cu ocazia alegerilor locale vor trebui să-și asume riscurile presupuse de aglomerările de persoane, cu speranța că la data scrutinului epidemia va fi regresat suficient încât să riscul de infectare să fie redus. Rămâne de văzut și ce măsuri de precauție va impune Guvernul în ce privește desfășurarea scrutinului.

 

ADVERTISEMENT